Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Εκκλησία του Χριστού: «Αλληλεγγύη» στην απάτη. Και, αργότερα άλλαξε κάτι;

«Αλληλεγγύη» στην απάτη. Πρώην διαχειριστής της ΜΚΟ της Εκκλησίας με βαριές κατηγορίες.

«Αλληλεγγύη» στην απάτη.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Ο πρώην διαχειριστής της ΜΚΟ της Εκκλησίας στο στόχαστρο των ανακριτών με βαριές κατηγορίες

Ερανοι υπέρ σεισμοπλήκτων πήγαν προς άλλους σκοπούς.

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΙΑΝΟΥn.ianou@parapolitika.gr

Το πόρισμα ελέγχου που «καίει» στενό συνεργάτη του Μακαριστού Χριστόδουλου και άλλους τέσσερις
Εκατομμύρια ευρώ «έκαναν φτερά» από την «Αλληλεγγύη», τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βρισκόταν υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και της
οποίας ο βίος και η πολιτεία ερευνώνται από τους ειδικούς ανακριτές Ν. Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου.

Η ογκωδέστατη δικογραφία, που βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανακριτών κατά της διαφθοράς, δεν δείχνει τίποτε άλλο από κατασπατάληση χρήματος που έπαιρνε η ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Υγείας, για να πραγματοποιεί διάφορες «δράσεις». Δράσεις που είτε τις άφηνε ημιτελείς είτε δεν τις υλοποιούσε καθόλου, εισπράττοντας ωστόσο τα χρήματα.
Στο στόχαστρο των ανακριτών έχουν μπει τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, με βασικότερο τον διαχειριστή των οικονομικών της «Αλληλεγγύης» και πρώην στενό συνεργάτη του Μακαριστού Χριστόδουλου. Αυτός φέρεται να είχε όλο τον έλεγχο των οικονομικών της οργάνωσης, στην οποία διδόταν απλόχερα οικονομική ενίσχυση, αλλά, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, τα χρήματα υπεξαιρούνταν. 

Πώς και από ποιους θα το αποκαλύψει η κύρια ανάκριση, η οποία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, με τους ανακριτές να είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη κατηγορητηρίων και την κλήση σε απολογία των πρώτων κατηγορουμένων. Μάλιστα, σύντομα αναμένονται νέα στοιχεία στα χέρια των δικαστικών Αρχών, τα οποία θα προέλθουν από τα ανοίγματα των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων και πιθανολογείται πως μπορεί να οδηγήσουν στην απαγγελία και του αδικήματος του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχει ήδη μπει το πρόγραμμα για την παράδοση 371.093 κοτόπουλων στη Συρία, μία αγορά που έγινε στις 12/12/2006, κόστισε 742.186 ευρώ και είχε ημερομηνία καταναλώσεως εντός δύο μηνών... Όπως έδειξε ο δεύτερος διαχειριστικός έλεγχος της περιόδου 2004-2008, που έγινε κατόπιν αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του νέου τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, «τα πουλερικά ευρέθησαν εις τα ψυγεία χαλασμένα και η “Αλληλεγγύη” εδαπάνησε επί πλέον της αγοράς και ποσόν 100.000 ευρώ περίπου διά την καταστροφή τους... Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών εις την Συρία, απ’ όπου επεστράφησαν, διότι ευρέθησαν ακατάλληλα, το δε Τελωνείο Πειραιώς διέταξε την καταστροφή τους...».

Ύποπτες μισθώσεις και αγορές ακινήτων

Στο πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου αναφέρεται ότι η ΜΚΟ της Εκκλησίας, που στη συνέχεια και προφανώς λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος μετονομάστηκε σε «Αγάπη», έλαβε από την Ιερά Σύνοδο το 2006 συνολικό ποσό 345.000 ευρώ για τα θύματα του Λιβάνου, το οποίο επίσης χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Όπως σημειώνεται μάλιστα, «προς τούτο αλλοιώθηκαν και τα παραστατικά εισπράξεως των επιταγών». Επιπλέον, στον τότε διαχειριστή αποδίδεται το ότι μίσθωσε δύο ακίνητα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, ενώ αγόρασε και πολυώροφα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας «χωρίς έλεγχο της αγοράς και όχι μόνον πάνω από την αντικειμενικήν τους αξία, αλλά κυρίως πάνω και από την αγοραίαν αξίαν τους, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμητών». Από το μεγάλο, αμαρτωλό φαγοπότι στην «Αλληλεγγύη» φέρεται να χάθηκαν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους υπέρ σεισμοπλήκτων, επιδοτήσεις για την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεγάλα ποσά για την κατασκευή οικίσκων στην Πεντέλη χωρίς οικοδομική άδεια από τη Ναοδομία, χωρίς άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς σύμβαση, δημοπρασία και διαφανείς διαδικασίες, αλλά και χωρίς να φαίνεται π πηγή της χρηματοδότησης...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών, περιλαμβάνει όμως κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Συγκεκριμένα, στον πρώην διαχειριστή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, το ότι το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ που η «Αλληλεγγύη» έλαβε ως πρώτη δόση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών την 3η/11/2006 και το οποίο κατατέθηκε στον λογαριασμό της «Αλληλεγγύης» «το ανέλαβε ολόκληρο μετά τρεις ημέρας, την 6/11/2006, χωρίς να φαίνεται πού εδαπανήθη. Λέγεται ότι ολόκληρον το ποσό αυτό εδόθη εις εφοπλιστήν, από τον οποίον λίγες ημέρες ενωρίτερα είχε λάβει ισόποσον δάνειο (5,6 εκατ. ευρώ), προκειμένου η “Αλληλεγγύη" να επιστρέφει το ποσόν αυτό εις το Υπουργείον Εξωτε¬ρικών, το οποίο είχε λάβει ενωρίτερα από την ΥΔΑΣ, ως προκαταβολή διά παρόμοιον Πρόγραμμα, που επίσης δεν επραγματοποιήθη. Ευθύνεται λοιπόν γιατί εδαπάνησε και την δευτέραν προκαταβολήν, που έλαβε από την ΥΔΑΣ, διά δαπάνας εκτός Προγράμματος, “διά ανοίκειες δαπάνες” (δηλαδή διά την, μεταξύ άλλων, αποπληρωμήν δανείου, που έλαβε για να επιστρέψει στο ΥΠΕΞ προηγούμενη, παρανόμως διατεθείσα, προκαταβολή)...».

Κατά τους ελεγκτές, ευθύνες αποδίδονται και γιατί ο πρώην διαχειριστής προέβη σε αγορές υλικών ή εξοφλήσεις τιμολογίων δαπανών «ξένων προς το έργον και τους καταστατικούς σκοπούς της “Αλληλεγγύης”, όπως αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ναύλωση αεροσκάφους, αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λπ., δηλαδή διά δαπάνας ανοίκειους, μη ανταποκρινόμενες εις τα προγράμματα της ΥΔΑΣ».

Ξαφνικά μετά από μία εβδομάδα η απάτη αποδεικνύεται ....φούσκα.

Από την ίδια δημοσιογράφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ