Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ασκήσεις στο Τουρκμενιστάν και τα προβλήματα της Κασπίας Θάλασσας. ( Η εμπλοκή των ΗΠΑ)

Ολέγκ Νεχάι  **Στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα διεξάγονται στο Τουρκμενιστάν τακτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Χαζάρ 2012» (Khazar 2012). Το ουδέτερο Τουρκμενιστάν διοργανώνει για πρώτη φορά ασκήσεις των Ναυτικών του Δυνάμεων στην Κασπία Θάλασσα με σκοπό την επίδειξη του ισχυρού αμυντικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Από ποιόν εχθρό θα υπερασπίζει τα θαλάσσια σύνορα το Ναυτικό του Τουρκμενιστάν; Αν το κράτος έχει τα δικά του σύνορα και τα δικά του χωρικά ύδατα, είναι, βέβαια, υποχρεωμένο να τα προστατεύσει από τους λαθροκυνηγούς και τους τρομοκράτες,- θεωρεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς.

- Οι προσπάθειες, που καταβάλλει το Τουρκμενιστάν για την ενίσχυση των Ναυτικών του Δυνάμεων δείχνουν ότι η χώρα αυτή επιδιώκει να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και να προστατέψει σταθερά τα εδάφη και τα ύδατά της.

Σε σχέση με αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη. Για τα πέντε κράτη της Κασπίας το ζήτημα αυτό είναι από τα δυσκολότερα. Είχαν προσπαθήσει πολλές φορές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η ειδική θέση ορισμένων χωρών και συγκεκριμένα του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, εκμηδένιζε και εκμηδενίζει όλες αυτές τις προσπάθειες. Όταν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε εμφανίζεται σε κάποιους ο πειρασμός να ωφεληθούν από το υπέδαφος της περιοχής σε μεγαλύτερο από τον απαραίτητο βαθμό,-παρατήρησε ο Βίκτορ Μπαρανέτς.

- Για την Κασπία Θάλασσα ενδιαφέρονται από καιρό και άλλα κράτη, μαζί και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Μάλλον το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του Αζερμπαϊτζάν και να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό του, όπως και του Τουρκμενιστάν, βέβαια. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν ήδη δωρίσει στο Τουρκμενιστάν ένα περιπολικό σκάφος.

Σε σχέση με αυτό δημιουργείται λογικά το εξής ερώτημα: «Χειάζεται άραγε ή όχι τα πέντε παράκτια κράτη της Κασπίας να δρουν συσπειρωμένα όταν γίνεται λόγος για τις προσπάθειες άλλων χωρών να ενισχύσουν την παρουσία τους, συμπεριλαμβανομένης και της στατιωτικής στη θάλασσα;» Εννοείται, ότι οι χώρες πρέπει να υπερασπίζονται τα δικά τους οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα με πολιτισμένο τρόπο,- σημείωσε ο Βίκτορ Μπαρανέτς.

- Αυτή είναι η προφανής λογική του ζητήματος. Όμως η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι την αποκατάσταση τέτοιας συσπείρωσης την εμποδίζει η λεγόμενη έκτη δύναμη στο πρόσωπο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η Αμερική προσπαθεί να ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν, παραχωρώντας σ΄αυτή τη χώρα εξοπλισμούς της. Ταυτόχρονα το Τουρκμενιστάν παίρνει από τις ΗΠΑ κάποια πλοία.

Σχηματίζεται, όπως βλέπουμε, κάποιο τόξο γύρω από το Ιράν, χώρα η οποία, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε κατάσταση σφοδρής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Έτσι, λοιπόν, ενισχύοντας τις Ναυτικές Δυνάμεις των χωρών αυτών, οι ΗΠΑ παίζουν το δικό τους παγκόσμιο παιχνίδι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους παγκόσμιους υπολογισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Κασπία Θάλασσα αρχίζει να παίζει όλο και μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι εδώ υπάρχουν τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, συγκρίσιμα με τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ