Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Εξοπλισμοί-ενέργεια: «Αναθέρμανση» της σχέσης Ινδίας-Ρωσίας


Η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός προμηθευτής αμυντικών συστημάτων για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις, είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρεντά Μόντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τη μεγάλη ασιατική χώρα.
Οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, επισφραγίστηκαν από την υπογραφή μιας σειράς σχετικών συμφωνιών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες, μεταξύ άλλων προβλέπεται, η κατασκευή από τη Ρωσία, για λογαριασμό της Ινδίας, 12 πυρηνικών αντιδραστήρων, από τη ρωσική Rosatom, μια πραγματικά χρυσοφόρα συμφωνία.
Επίσης, υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή στην Ινδία ρωσικών ελικοπτέρων, την από κοινού ανάπτυξη ενός μαχητικού 5ης γενιάς και ενός μεταγωγικού αεροσκάφους, ενώ υπεγράφη και μιαενεργειακή συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, μεταξύ της ρωσικής Rosneft και της ινδικής Essar Oil.
Ο Μόντι ξεκαθάρισε πως «παρά το γεγονός ότι οι επιλογές της Ινδίας είναι πλέον πολύ περισσότερες από ότι ήταν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός συνεργάτης της Ινδίας, στον τομέα της άμυνας».
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φιλία και την εμπιστοσύνη των Ινδών φίλων», ανταπάντησε λακωνικά ο Πούτιν. Οι δύο ηγέτες, εξάλλου, υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη, έναν οδικό χάρτη της διμερούς συνεργασίας, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία επισφραγίστηκε με την συμφωνία για την κατασκευή των 12 πυρηνικών αντιδραστήρων.


Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει την Ινδία με επιπλέον οκτώ αντιδραστήρες. Ήδη ένας αντιδραστήρας, παραγωγής 1.000 MW λειτουργεί στην Ινδία και το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ένας δεύτερος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Πούτιν συνόδευε στο ταξίδι του και ο ηγέτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος είχε ανεπίσημες επαφές με Ινδούς επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ