Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο Χριστόφιας κατηγορεί το ΔΝΤ ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση του Μνημονίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποσείει από τους δικούς του ώμους την ευθύνη για την καθυστέρηση υπογραφής του κυπριακού Μνημονίου και τις φορτώνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την άλλη, ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η Κύπρος έχει λάβει σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επισήμανε ότι η υπογραφή του Μνημονίου καθυστερεί επειδή το νομισματικό ταμείο υιοθετεί το χειρότερο σενάριο για τις τράπεζες, γεγονός που οδηγεί στο εξής: Το ποσό φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Η διάσκεψη Τύπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, εξ αφορμής της λήξης της εξάμηνης θητείας της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.


Οι ευθύνες

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να υπογράψει το Μνημόνιο στη βάση της αρχικής συμφωνίας. Εφόσον όμως υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ο ίδιος αναφέρθηκε σε 5 δισ. ευρώ) και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, τότε το Μνημόνιο θα υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση. «Εάν δεν υπογραφεί επί δικής μου προεδρίας», τόνισε, «οφείλεται στο ότι η «τρόικα» δεν είναι έτοιμη». Ταυτοχρόνως, διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να αποδοθούν ευθύνες στην επόμενη κυβέρνηση και παρατήρησε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, καθώς και ότι η μη υπογραφή του Μνημονίου από τον ίδιο δεν σημαίνει, όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί, αποποίηση ευθυνών.


Επιστολή Χριστόφια προς Μπαρόζο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, το πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία δημιουργήθηκε από τις τράπεζες και από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Με τη θέση αυτή, πρόσθεσε, συμφωνούν και όσοι ασχολούνται περισσότερο με τα οικονομικά, όπως η κ. Λαγκάρτ, όπως ο κ. Μπαρόζο και λοιποί, με τους οποίους, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, είχε συζητήσει το ζήτημα αυτό.

Μάλιστα, επισήμανε ότι έχει λάβει σειρά μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, καθώς και ότι έχει δώσει επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο με την οποία ζητά να γίνει απευθείας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην επωμιστεί η κυπριακή οικονομία το δημόσιο χρέος που αναλογεί στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνουμε εδώ ότι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Εποπτεία των Τραπεζών θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου του 2014. Επί του ζητήματος αυτού διαφωνεί η Γερμανία, η οποία δεν δέχεται την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών στη βάση αναδρομικής ισχύς. Συνεπώς, ούτως ή άλλως, ως την 1η Μαρτίου του 2014 δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση.


Ξέπλυμα και αλήθεια

Το άλλο ζήτημα, το οποίο χρησιμοποιείται για να πληγεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εκείνο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Συναφώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας -και ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη διάσκεψη Τύπου- ήταν κατηγορηματικός.

Όπως είπε, στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος. «Τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ πληρούνται», είπε ο κύπριος Πρόεδρος και διευκρίνισε: «Εάν είναι 50 τα κριτήρια, εμείς πληρούμε τα 45 και εκείνοι που μας κατηγορούν τα 5 ή τα 8. Λήφθηκαν σκληρά μέτρα για την αποτροπή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος». «Συνεπώς», τόνισε, «οι σε βάρος της Κύπρου κατηγορίες συνιστούν διαστρέβλωση της αλήθειας, για να μην πω ότι πρόκειται για κακεντρέχεια».


ΑΚΕΛ εναντίον φασισμού

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρωτήθηκε κατά πόσον η ΕΕ κινδυνεύει από τον κομμουνισμό. Και η ερώτηση αυτή ετέθη διότι αφενός ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ως κομμουνιστής που είναι, κατάφερε να γίνει Πρόεδρος και αφετέρου διότι στην Ιταλία θα διεκδικήσει τις εκλογές ένα κομμουνιστικό κόμμα. Είχαν προηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας οι δηλώσεις του Προέδρου ότι είναι υπερήφανος που είναι κομμουνιστής. Απαντώντας, ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τον κομμουνισμό, αλλά «από τη σκληρή Δεξιά και την Ακροδεξιά». Και παρατήρησε ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ήταν πάντα δημοκρατικό και «αγωνίστηκε εναντίον του χιτλεροφασισμού και εναντίον της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β'».


Εγκώμια προς Χριστόφια

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ήταν επιτυχημένη η Κυπριακή Προεδρία και παρατήρησε ότι αυτό οφείλεται στο πνεύμα της συνεργασίας που διαθέτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. 
ΕΦ. ΠΑΡΟΝ 20/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ