Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι συζήτησαν μυστικά Σαμαράς - Ερντογάν;

Ήταν κατ' ιδίαν ή ήταν παρόντες και συνεργάτες τους; .(Μια παρατήρηση, όμως, είναι ότι ο κ. Ερντογάν δεν ομιλεί καλά την αγγλική)......

Από την πρώτη στιγμή που επιδόθηκε από τον ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αναμέναμε την τουρκική απάντηση.
Η απάντηση αυτή ήρθε με την κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ που περιγράφει το σύνολο των τουρκικών θέσεων για την υφαλοκρηπίδα. Και το ερώτημα είναι: Και τώρα, τι;

Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί για έναν πολύ απλό λόγο: Στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αντ. Σαμαρά και Τ. Ερντογάν, έγινε τετ α τετ, χωρίς τρίτους. Κανείς δεν γνωρίζει τι συζήτησαν και σε ποιο πλαίσιο οι δύο πρωθυπουργοί. Παγίως επιμένουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιου είδους «μυστική διπλωματία», τουλάχιστον επί μακρόν. Η εμπιστευτικότητα είναι επιβεβλημένη για τόσο λεπτά θέματα, αλλά εξίσου επιβεβλημένη είναι και η απόλυτη διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα. Οπότε, αναμένουμε τα σπουδαία.

(Μια παρατήρηση, όμως, είναι ότι ο κ. Ερντογάν δεν ομιλεί καλά την αγγλική και δεν γνωρίζει άριστα τα θέματα της υφαλοκρηπίδας. Γι' αυτό θα πρέπει να τεθεί και πάλι το ερώτημα: Ήταν κατ' ιδίαν η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ή ήταν παρόντες και στενοί συνεργάτες τους, που έκαναν και χρέη πρακτικογράφων;)
Συνεκμετάλλευση με ποιους όρους;

Επειδή πολλά γράφονται και λέγονται περί συνεκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να επισημάνουμε μια βασική εμπορική αρχή: Για να κάνεις κοινοπραξία ή συγχώνευση δύο επιχειρήσεων, πρέπει να είναι γνωστό το ποσοστό συμμετοχής εκάστης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας η συνεκμετάλλευση προϋποθέτει ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία για τα ποσοστά συμμετοχής των δύο χωρών σε ένα τέτοιο σχήμα, το οποίο με τη σειρά του παραπέμπει σε συμφωνία οριοθέτησης (μοιρασιάς) της υφαλοκρηπίδας, που, ως γνωστόν, είναι και το αρχικό πρόβλημα.

Και δεν πρέπει να παραβλέπεται, φυσικά και το ότι η απόδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων απαιτεί έρευνες και γεωτρήσεις, οπότε γεννάται ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με το ποια πλευρά θα είναι αυτή που θα δώσει το πράσινο φως για έναρξη των ερευνών σε περιοχές που θεωρεί δικές της και, εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, να σπεύσει να συνεκμεταλλευθεί τους δικούς της πόρους με την άλλη πλευρά…

Γι' αυτό είμαστε επιφυλακτικοί σε δημοσιεύματα και διαρροές περί συνεκμετάλλευσης. Εξάλλου, αν ήταν εύκολη υπόθεση, θα την είχε υλοποιήσει ο μετρ τέτοιων συμφωνιών και επικερδών συνεργειών Κ. Μητσοτάκης, όταν συζητούσε στο Παρίσι επί χαρτών με τον τότε ομόλογό του Μ. Γιλμάζ…ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ