Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

«Εκτοξεύθηκε» το ελβετικό φράγκο έως και 41% έναντι του ευρώ!... Αυτά είναι άλλα κόλπα!....Πτώση του χρηματιστηρίου Ελβετίας έως 13%

Το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ έως και 41%, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που είχε θεσπίσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την ύφεση.

Στη συνέχεια, η ανατίμηση του φράγκου περιορίσθηκε και η ισοτιμία από 0,85 φράγκα ανά ευρώ διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ. Πάλι, βέβαια, η ανατίμηση του φράγκου – και αντίστοιχα η υποτίμηση του ευρώ – είναι τεράστια. Έναντι του δολαρίου, το φράγκο ανατιμάτο κατά 14% και διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 0,87 φράγκα ανά δολάριο.

Το πολωνικό νόμισμα, το ζλότι, και οι μετοχές των πολωνικών τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά την ανακοίνωση της άρσης του πλαφόν από την Ελβετία, καθώς αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει Πολωνοί με νόμισμα αναφοράς το φράγκο.

Οι πολωνικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους στις 30 Νοεμβρίου 2014 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα ύψους 131 δισ. ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί στο 46% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.

Οι Πολωνοί και κάτοικοι άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είχαν σπεύσει να συνάψουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα και ευρώ, επειδή ήταν φθηνότερα έως την κρίση του 2008, για να δουν στη συνέχεια το κόστος εξυπηρέτησής τους να αυξάνεται λόγω των μεταβολών στις αγορές συναλλάγματος.

Η άρση την κατώτερης ισοτιμίας με το ευρώ προκάλεσε σοκ και στους Ελβετούς εξαγωγείς. «Η σημερινή απόφαση της SNB είναι ένα τσουνάμι. Για την εξαγωγική βιομηχανία και τον τουρισμό και τελικά για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Swatch Νικ Χάγιεκ, προσθέτοντας: «Δεν έχω λόγια».

Ο κυριότερος ελβετικός χρηματιστηριακός δείκτης “Swiss Market Index” καταγράφει αυτήν την ώρα πτώση 9,5% στις 8.321,23 μονάδες ενώ νωρίτερα σημείωσε απώλειες έως και 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ