Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Το φθινόπωρο του 1944, το τέλος ήταν πια ολοφάνερο. Ως τα Χριστούγεννα, η ΟΠΛΑ είχε εκτελέσει 13.500 Έλληνες...

Το φθινόπωρο του 1944, το τέλος ήταν πια ολοφάνερο. Οι Γερμανοί είχαν χάσει την Ιταλία και τη Ρουμανία από συμμάχους τους, και όταν ακόμα και η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις με το Γ' Ράιχ, οι δυνάμεις του Χίτλερ άρχισαν ν' αποσύρονται από την Ελλάδα. Οι τελευταίοι αποκαρδιωμένοι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα βρετανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, περιμένοντας να βρούνε την Αθήνα αποκαΐδια. Απεναντίας, βρήκαν την πόλη άθικτη, τον πληθυσμό πετσί και κόκαλο, αλλά έξαλλο από χαρά. «Τρία μερόνυχτα», είπε κάποιος παρατηρητής, «πεινασμένοι, άρρωστοι άνθρωποι που φτύνανε αίμα διαδήλωναν άυπνοι, συνεπαρμένοι από 'να ομαδικό παραλήρημα, από τη χαρά της νεοαποχτημένης λευτεριάς».

Η αποχώρηση των Γερμανών άφησε τον ελεγχόμενο από τους κομμουνιστές ΕΛΑΣ ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρώτος καπετάνιος του, ο μαυρογένης Άρης Βελουχιώτης, είχε φτάσει στην Πελοπόννησο, για να την καταλάβει εξολοθρεύοντας τα τελευταία λείψανα των Ταγμάτων Ασφαλείας, που είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση των δοσιλόγων. Με την επίλεκτη προσωπική φρουρά του (τους «Μαυροσκούφηδες» με τα μαύρα καλπάκια από προβιά) ο Άρης εξαπέλυσε πρωτοφανείς σφαγές σε όλη την Πελοπόννησο ώστε να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να υποταχθεί ολοκληρωτικά στον ΕΛΑΣ. Στις 12 Σεπτεμβρίου εκτελέσανε στο Μελιγαλά 1450 άντρες, γυναίκες και παιδιά, και τους πέταξαν όλους σε μια πηγάδα.

Φτάνοντας οι Βρετανοί βρήκαν τον ΕΛΑΣ να ελέγχει ολόκληρη την Ελλάδα εκτός από μιαν άκρη της Ηπείρου, που την κρατούσε ο ΕΔΕΣ του Ναπολέοντος Ζέρβα. Έχοντας όλη σχεδόν τη χώρα στα χέρια τους, οι Ελασίτες ήταν έξαλλοι γιατί την περασμένη άνοιξη η ηγεσία τους είχε υπογράψει στο Λίβανο μια συμφωνία με τους υπουργούς του εξόριστου βασιλιά Γεωργίου Β', που έδινε στον ΕΛΑΣ μόνον τέσσερα υπουργεία στην Κυβέρνηση που θα κυβερνούσε τώρα την Ελλάδα.
Σίγουροι πως τους είχανε αρπάξει τη νίκη που ήτανε δική τους οι Ελασίτες αποφάσισαν να κάνουν πραξικόπημα. Τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου 1944, επιτέθηκαν στα βρετανικά και ελληνικά στρατεύματα στην Αθήνα, ύστερα από 'να συλλαλητήριο όπου η αστυνομία είχε πυροβολήσει οπαδούς του ΕΛΑΣ, σκοτώνοντας σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από εφτά ως είκοσι οχτώ διαδηλωτές. Στο αποκορύφωμα της μάχης ο ΕΛΑΣ είχε καθηλώσει τους εχθρούς του μέσα σε μερικούς θυλάκους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η μυστική αστυνομία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η ΟΠΛΑ, απλώθηκε σε όλη την Αθήνα, χτυπώντας πόρτες, εκτελώντας χιλιάδες πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς του κόμματος.
Ως τα Χριστούγεννα, η ΟΠΛΑ είχε εκτελέσει13.500 Έλληνες, εξοντώνοντας μέσα σε τρεις βδομάδες διπλάσιους συμπατριώτες απ' όσους Γερμανούς είχαν σκοτωθεί στην Ελλάδα στα τρία χρόνια της κατοχής.
Η ηγεσία του ΕΛΑΣ διέπραξε μια ακόμα σοβαρότερη γκάφα από τη συμφωνία του Λιβάνου, όταν αποφάσισε να στείλει τις καλύτερες μεραρχίες της όχι στη μάχη της Αθήνας, αλλά για να επιτεθούν ταυτόχρονα εναντίον του στρατού του Ναπολέοντος Ζέρβα στην Ήπειρο. Ενώ πέτυχαν να διώξουν το Ζέρβα από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κέρκυρα, οι Βρετανοί, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να εμποδίσουν την κατάληψη της χώρας από τους κομμουνιστές, εμπνευσμένοι από μια αιφνιδιαστική χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, νίκησαν τον ΕΛΑΣ και έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.
Ταπεινωμένο το ηττημένο Κομμουνιστικό Κόμμα, υπέγραψε μια συμφωνία στη Βάρκιζα, στις 12Φεβρουαρίου 1945, με την οποία ο ΕΛΑΣ αφοπλιζόταν και σε αντάλλαγμα του επιτρεπόταν να παραμείνει νόμιμο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.
Στους τέσσερις μήνες του αιματηρού εμφύλιου πολέμου, χαθήκανε 25.000 Έλληνες, και προστέθηκαν στο μισό εκατομμύριο που είχαν πεθάνει στη διάρκεια της κατοχής. Αλλά οι θάνατοι καθόλου δε λογαριάζονταν. Πριν από τέσσερις μήνες, σε μια συνάντησή τους στη Μόσχα στις 9Οκτωβρίου 1944, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Ιωσήφ Στάλιν, είχαν ήδη μοιράσει τα Βαλκάνια. «Τι θα λέγατε να έχετε εσείς υπεροχή κατά 90% στη Ρουμανία, εμείς να έχουμε το λόγο κατά 90% στην Ελλάδα και να έχουμε Ισοτιμία 50% στη Γιουγκοσλαβία»; ρώτησε ο Τσόρτσιλ το Στάλιν, σπρώχνοντας το χαρτί που πάνω του είχε γράψει τους αριθμούς εμπρός στο σοβιετικό ηγέτη. Ο Στάλιν «πήρε το μπλε μολύβι του κι έκανε στο χαρτί ένα χοντρό σημάδι», έγραψε αργότερα ο Τσόρτσιλ «και η μεταπολεμική τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων είχε σφραγιστεί».
http://hellas-diaggeleas.blogspot.gr/p/blog-page_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ