Με αφορμή τα πανηγύρια στα Χίλια και στον Ακρίτα (Αλάνατ στα Πομάκικα και Αλάντεπέ στα τούρκικα), τα οποία έκλεψαν οι Τούρκοι από τους Πομάκους, επισημαίνουμε τα χονδροειδή ψέματα που διαδίδουν, ότι δήθεν την πάλη την έφεραν οι Τούρκοι στη Θράκη…!
Πρόκειται για κακής ποιότητας παραμύθι της Χαλιμάς. Όσοι αδελφοί μας Πομάκοι πιστεύουν τις τουρκικές ανοησίες, για άλλη μια φορά η Ζαγάλισα, θα τους βοηθήσει να μάθουν την αλήθεια.
Αν λοιπόν επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αδριανούπολης, θα δείτε στις προθήκες του, άριστα διατηρημένα εργαλεία (στλεγγίδες) που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να καθαρίζουν το σώμα τους από το λάδι με το οποίο αλείφονταν όταν πάλευαν.
Επομένως, ούτε η χρήση λαδιού είναι τουρκική εφεύρεση, αλλά ούτε φυσικά και η ίδια η πάλη. Προϋπήρχαν στη Θράκη και στα Πομακοχώρια, πολλούς αιώνες πριν εμφανισθούν οι Τούρκοι στην περιοχή.
Η πάλη ήταν από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα στην αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος στα «άθλα επί Πατρόκλω» μας περιγράφει σκηνές πάλης. Ως εφευρέτης του αθλήματος αναφέρεται ο Θησέας (στη πάλη του με τον Κερκύονα), αλλά και ο Ηρακλής (όταν νικά τους γίγαντες Ανταίο, Αχελώο, Τρίτωνα και διάφορα τέρατα). Εκτός των δύο μυθικών ηρώων, όμως, και θεοί αναφέρονται ως εφευρέτες της πάλης, όπως ο Ερμής και η κόρη του Παλαίστρα.
Επομένως η πάλη συνεχίζεται μεταξύ των Πομάκων, από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα και στη βυζαντινή αυτοκρατορία σε όλα τα λαϊκά πανηγύρια της Θράκης, υπήρχαν και αγώνες πάλης. Εκεί πρέπει να ψάξουμε τις ρίζες των αγώνων πάλης των Πομάκων και όχι στην…κεντρική Ασία!
Τεύχος 74, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!