Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Η Ουκρανία υπήρξε καλός φίλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό θα πρέπει να σταθούμε δίπλα της»

Σχόλιο: Μπορεί να μας εξηγήσει ο φίλτατος Τζέιμς Σταυρίδης, η Ελλάδα είναι σύμμαχος χώρα, και όχι απλά φίλη. Γιατί από το 1947 το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θέλουν τον αφανισμό των Ελλήνων; Και τον διαμελισμό της Ελλάδας-Κύπρου; 

Της Jela De Franceschi (Επιμέλεια: Δημήτρης Μανής)

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην χερσόνησο της Κριμαίας είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος Τζέημς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Σερβική Υπηρεσία της ΦτΑ.

Όπως τόνισε ο πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού «Δεν γίνεται να διενεργείς δημοψήφισμα σε μια χώρα που είναι σε κρίση και αφού έχουν αναπτυχθεί 20 χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή και ταυτόχρονα να υποστηρίζεις ότι πρόκειται για μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία».

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι «να σχηματίσουν, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και όλες οι χώρες παγκοσμίως ένα κοινό μέτωπο και να πουν “ΟΧΙ” στη ρωσική εισβολή και την παραβίαση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, επιβάλλοντας ένα συνδυασμό διπλωματικών, οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων».

«Η αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά σημαντική» επεσήμανε ο Τζέιμς Σταυρίδης και πρόσθεσε ότι «Καταρχήν, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ την δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να χορηγήσει υποστηρικτική βοήθεια, στρατιωτικού τύπου, στην Ουκρανία. Αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ συντάσσονται απέναντι της και αλληλοϋποστηρίζονται. Γνωρίζω, φυσικά, ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος, ωστόσο η αντίδραση της Συμμαχίας θα δείξει ότι την θεωρούμε στενό εταίρο μας» ανέφερε ο Ναύαρχος Σταυρίδης, διευκρινίζοντας ότι «η Ουκρανία στήριξε σε αρκετές περιπτώσεις τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια ακόμα και στη Λιβύη. Υπήρξε ένας καλός φίλος της Συμμαχίας και γι’ αυτό θα πρέπει να σταθούμε δίπλα της τώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον οι σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες θα είναι τεταμένες, αλλά όχι στο επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου. Παρά το γεγονός ότι στο θέμα της Ουκρανίας έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις θέλω να πιστεύω ότι σε άλλα σημαντικά διεθνή θέματα θα υπάρξει σύγκλιση. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε στο θέμα της Συρίας, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν και άλλα διεθνή προβλήματα, όπου η στήριξη της Ρωσίας είναι αναγκαία».

Όσον αφορά στους συσχετισμούς που γίνονται για την κρίση στην Κριμαία σε αντιστοιχία με όσα συνέβησαν στο Κόσσοβο, ο Ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε ότι «οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση. Στο Κόσσοβο είχαμε την ηγεσία των Σέρβων που προσπαθούσε να διαπράξει μια γενοκτονία. Επίσης, η ανεξαρτησία του Κοσσόβου αναγνωρίστηκε αυτομάτως από έναν μεγάλο αριθμό κρατών, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στη Κριμαία».

Τέλος, ο πρώην διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει χώρες – δορυφόρους στα σύνορα της με την αιτιολογία της προστασίας των ρωσώφωνων πληθυσμών και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στις χώρες που συνορεύουν μαζί της».

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ