Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Οι Δυτικοί μύθοι και η πραγματικότητα για τον εξοπλισμό της Ρωσίας

Βίκτορ Λιτόβκιν
Αύξησε πέρυσι η Ρωσία τις αμυντικές δαπάνες της, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, τη στιγμή που ΗΠΑ και Ευρώπη, εξαιτίας της κρίσης, τις μείωσαν. Στην πραγματικότητα πάντως, οι ρωσικές δαπάνες για εξοπλισμούς ωχριούν μπροστά στις Δυτικές.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (International Institute for Strategic Studies, IISS) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του για τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες, «The Military Balance -2013». Στην έκθεση, όπου αναλύονται οι αμυντικές δαπάνες των χωρών παγκοσμίως, αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας το περασμένο έτος αυξήθηκαν, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να τις μειώσουν.

Σαν αποτέλεσμα της άσχημης οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως, οι αμυντικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές μειώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε μια αύξηση των δαπανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στη Ρωσία και γενικότερα στην Ευρασία, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Όπως είχαμε προβλέψει πέρυσι, το 2012 οι ονομαστικές αμυντικές δαπάνες στην Ασία, για πρώτη φορά υπερέβησαν τα αντίστοιχα κόστη των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο γενικός Διευθυντής του IISS, John Chipman.

Οι Δυτικοί μύθοι

Στη σχεδόν εξακοσίων σελίδων έκθεση του IISS, οι 45 σελίδες αφορούν τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στη μεταρρύθμιση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι, μετά την παραίτηση του Ανατόλι Σερντιουκόφ το Νοέμβριο του περασμένου έτους από τη θέση υπουργού Εθνικής Άμυνας και τον διορισμό του Σεργκέι Σόϊγκου ως νέου ΥΠΕΘΑ, η μεταρρύθμιση συνεχίζεται.

  
«Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία αυξάνονται, ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώνονται». Αυτή η δήλωση μπορεί από μόνη της να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, αν δεν γνωρίζουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Μόσχας ωχριούν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσά που ξοδεύουν η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.  
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ για το 2013, ανέρχονται σε 550 δισ. δολάρια. Είναι, πράγματι, σχεδόν 100 δισ. δολάρια λιγότερες από ότι είχαν προϋπολογιστεί το 2012 και το 2011 αντίστοιχα. Τα κόστη για τον Στρατό και το Ναυτικό της Βρετανίας είναι 90 δισ. δολάρια. Η χώρα καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες, τη δεύτερη η Κίνα με 120 – 150 δισ. δολάρια, την τέταρτη η Γαλλία (70 δισ. δολάρια) και μόνο την πέμπτη κατέχει η Ρωσία, με τις αμυντικές της δαπάνες να κυμαίνονται μεταξύ 55 – 60 δισ. Δολάρια.

Η πραγματικότητα

Γιατί όμως, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μειώνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ενώ η Ρωσία τις αυξάνει; Είναι γνωστό, ότι οι ΗΠΑ, καθώς και πολλά άλλα κράτη του Δυτικού κόσμου, αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικές δυσκολίες. Μειώνεται ο συνολικός προϋπολογισμός, και κατά συνέπεια μειώνονται και οι αμυντικές δαπάνες του Πενταγώνου. Ο πρόεδρος Ομπάμα έκλεισε το κεφάλαιο «πόλεμος στο Ιράκ», μειώνοντας σημαντικά το αμυντικό κομμάτι των δαπανών, αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και δεν διεξήγαγε χερσαία δράση κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μείωσε δραστικά τόσο τη δαπάνη για την αγορά πολυλειτουργικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-22 (αντί των 700 αποφάσισε να περιοριστεί στα 200), όσο και για το «ελαφρύτερο ξαδελφάκι» του, το F-35. Οι σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, μειώνουν επίσης τις δικές τους παραγγελίες και ο λόγος είναι προφανής. Σήμερα, δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος στα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά. Και είναι δύσκολο να εμφανιστούν ανταγωνιστές στο εγγύς μέλλον από τη Ρωσία. Το νέο ρωσικό πολυλειτουργικό αεροσκάφος (PAK FA) Τ-50, θα ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2015. Αλλά ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται για έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία. Ενώ για τους πολέμους που διεξήχθησαν κατά τα τελευταία χρόνια ή ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη (Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη, Σομαλία, Μάλι, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία ...), αρκεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα συστήματα υποστήριξης μάχης που ήδη διαθέτουν οι Δυτικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να «κόψει» τις παραγγελίες υψηλής τεχνολογίας του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Ούτε η Boeing, ούτε η Lockheed, η Dassault, ή η Grumman, ούτε η BAE Systems ή η AEDS δεν θα το επιτρέψουν αυτό κι' ας είναι το μερίδιο των προϊόντων που παράγουν για την καθημερινότητα, για ειρηνικούς σκοπούς, ίσο σε αξία με το κομμάτι των στρατιωτικών παραγγελιών. Οι αμυντικές προμήθειες είναι οι πιο ελκυστικές και προσοδοφόρες. Για το λόγο αυτό, παρά τη μείωση των δαπανών για την άμυνα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη της τέταρτης φάσης του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε, οι Δυτικές χώρες και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πέσουν στο επίπεδο των ρωσικών αμυντικών δαπανών.

Γιατί, λοιπόν, η Ρωσία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες; Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία του ρωσικού κράτους, ο κρατικός προϋπολογισμός για την αναβάθμιση του Ρωσικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν αμελητέος. Το μερίδιο του σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στο στρατό μειώθηκε στο 10%. Τα αποτελέσματα από την κατάσταση αυτή, φάνηκαν στα γεγονότα του Αυγούστου του 2008, όταν οι γεωργιανές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Νότια Οσετία. 


Ο στρατός μας, κατάφερε να νικήσει τα γεωργιανά στρατεύματα, κυρίως λόγω του θάρρους και της επιμονής του στρατιωτικού προσωπικού και όχι λόγω του σύγχρονου αμυντικού εξοπλισμού. Και μόνο μετά από τα γεγονότα στον Καύκασο, το 2011, διατέθηκαν στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του Στρατού Ξηράς και του ΠΝ, 667 δισ. δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια.

Και θέλω να δώσω έμφαση στο χρονικό διάστημα, για δέκα χρόνια. Το 2011 διατέθηκαν 43,33 δισ. δολάρια, το 2012, 46,67 δισ. δολάρια, το 2013 έχει προγραμματιστεί να ξοδευτούν για τις Ενοπλες Δυνάμεις 50 δισ. δολάρια. Στην αρχή θα παραδοθεί σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός, στη συνέχεια θα εκπονηθούν πιλοτικές εργασίες για νέα, σύγχρονα μοντέλα οπλικών συστημάτων και τα πρωτότυπα υποδείγματα θα δοκιμαστούν σε όλα τα επίπεδα. Μόνο μετά, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας θα αρχίσουν να προμηθεύονται τις νέες τεχνολογίες. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2020 με τις επενδύσεις αυτές, ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό θα έχουν εκσυγχρονιστεί κατά 70%.

Στην πράγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα μυστικό για την αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών και δεν υπάρχει κανένας «σκοτεινός» και «ύπουλος» σκοπός για να τρομάζουν με αυτή την τάση του ρωσικού αμυντικού προϋπολογισμού τους Δυτικούς πολίτες.

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ