Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σήμα κινδύνου από τους G20 – Yπό το φάσμα της χρεοκοπίας η αμερικανική οικονομία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από το Μεξικό όπου βρίσκονται για την συνεδρίαση των G20. Όπως επισημάνθηκε η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται υπό το φάσμα της χρεοκοπίας, λόγω υψηλών ελλειμμάτων, ενώ οι προεδρικές εκλογές έχουν καθυστερήσει την οποιαδήποτε λήψη σχετικής απόφασης. «Όμως και στην Ευρώπη όπως διαπιστώθηκε τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οσον αφορά την Ισπανία πηγές ανέφεραν ότι θα καταθέσει αίτημα διάσωσης εντός του Νοεμβρίου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για την διάρκεια δημοσιονομικής προσαρμογής των ΗΠΑ και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη στην συνάντηση που έχουν αυτό το Σαβατοκύριακο στο Μεξικό προσπαθώντας να βρουν τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων και ώθησης της ανάπτυξης.

Ωστόσο οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν καθυστερήσει κάτι τέτοιο. «Οι ίδιοι οι αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα δήλωσε ένας υπάλληλος των G20 ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας λέει ότι δεν θέλει να «ξεφύγει» από την δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μας πει πως ακριβώς θα γίνει αυτό, αφού το θέμα βρίσκεται στον «πάγο» λόγω εκλογών.

Οι περικοπές φόρων που θεσπίστηκαν υπό την προεδρία του G. Bush λήγουν τον Ιανουάριο, όταν την ίδια στιγμή οι αυτόματες περικοπές που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, συναντά αντιδράσεις.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του (για μείωση των ελλειμμάτων τους) και δεν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε μία ευρωπαία αξιωματούχος. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να αυξήσει το όριο χρέους της χώρας προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Μια αρχική συναίνεση γύρω από την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να αποφευχθεί νέα ύφεση έχει δώσει τη θέση της σε βαθιές διαφορές σε θέματα όπως είναι οι δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης και τον σωστό ρυθμό της λιτότητας για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.
Ο Jose Angel Gurria, επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε η Αμερική πρέπει να μειώσει τα ελλείμματά της και εξέφρασε ότι το αμερικανικό κογκρέσο θα συμφωνήσει τελικά.

Επίσης στελέχη των G20 εξέφρασαν την ανησυχία τους για το υψηλό χρέος της Ιαπωνία, και αναγνωρίζουν ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες ότι θα μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο μισό μέχρι το 2013 και θα σταθεροποιήσουν το χρέος του μέχρι το 2015, είναι ανέφικτο.

Από την άλλη η απροθυμία της Ισπανία να ζητήσει οικονομική βοήθεια υποδαυλίζουν τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να αναζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης λόγω του υψηλού χρέους που αντιμετωπίζει. Πηγές της ΕΕ επισημαίνουν ότι η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια μέσα στο Νοέμβριο.
Μία κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός Μ. Rajoy δεν απέκλεισε την υποβολή αιτήματος διάσωσης, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα βιαστεί, εκτός αν οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ