Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Βλέποντας πέρα από τον ορίζοντα: η Ρωσία θα θέσει σε λειτουργία νέο ραντάρ στο νότο

Ιλιά Κράμνικ
Ένας σταθμός ραδιοεντοπισμού του συστήματος πρόωρης προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση Voronezh-M θα τεθεί σε μάχιμη επιφυλακή στις αρχές του 2013 στο νότο της Ρωσίας, στην Περιφέρεια του Κρασνοντάρ. Αυτό δήλωσε ο διοικητής των στρατευμάτων αεροδιαστημικής άμυνας στρατηγός Ολέγκ Οστάπενκο. Το νέο ραντάρ πρέπει να αποτελέσει εναλλακτική λύση για το σταθμό «Νταριάλ», που είναι εγκατεστημένος στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Tο νέο ραντάρ στο Αρμαβίρ (που βρίσκεται στο Νότο της Ρωσίας, κοντά στις ακτές της Μαύρης θάλασσας) θα αποτελέσει το δεύτερο ραντάρ στην περιοχή. Το πρώτο ήδη έχει τεθεί σε μάχιμη επιφυλακή, εξασφαλίζοντας κάλυψη ενός τομέα από τα σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά ως τις αφρικανικές ερήμους. Ο δε νέος σταθμός ραδιοεντοπισμού θα παρακολουθεί τις κατευθύνσεις από νότο και νοτιοανατολικά, από την Αφρική ως την Ινδία. Παλαιότερα αυτός ο τομέας βρισκόταν στη ζώνη ευθύνης του ραντάρ Γκαμπαλίνσκι στο Αζερμπαϊτζάν. Η λειτουργία του ραντάρ στο Αρμαβίρ θα επιτρέψει να ενισχυθεί η άμυνα των εδαφών της Ρωσίας από κάθε εν δυνάμει κίνδυνο από αέρος και Διαστήματος.

Η ανανέωση του συστήματος προειδοποίησης χάρη στους νέους σταθμούς ραδιοεντοπισμού στο έδαφος της Ρωσίας επιτρέπει την εξάλειψη των πολιτικών κινδύνων, που συνδέονται με την κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Ως παράδειγμα μπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση της Μόσχας από περαιτέρω εκμετάλλευση των σταθμών τύπου «Ντιέπρ» στην Ουκρανία, η συμπεριφορά της ηγεσία της οποίας δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί συνεπής. Ενώ το νέο ραντάρ στο νότο της Ρωσίας πρέπει να αποτελέσει εναλλακτική στην ανάλογη εγκατάσταση στην Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν. Το σχόλιο ανήκει στον αμυντικό ειδικό Κονσταντίν Μπογκντάνοφ:

Σ’ αυτήν την περίπτωση κάθε είδους προβλήματα, που συνδέονται με διαφωνίες στις εκτιμήσεις του ύψους του απαιτούμενου ενοικίου, κάθε είδους διπλωματικά προβλήματα απλώς αίρονται. Ο ραδιοηλεκτρονικός σταθμός στην Γκαμπάλα μπορεί απλώς να εγκαταλειφθεί και να αφεθεί στην τύχη της. Δεν αποτελεί πλέον συστατικός κόμβος των αεροδιαστημικών δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα. Και αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί εξαιρετικό επιχείρημα, διότι το Αζερμπαϊτζάν θα εξαναγκαστεί είτε να συμφωνήσει σε κάποια λογική τιμή ενοικίου, είτε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι αυτή η στρατιωτική βάση θα εγκαταλειφθεί.

Αμέσως μετά το δεύτερο ραδιοηλεκτρονικό σταθμό στο νότο της Ρωσίας, νέα ραντάρ θα εμφανιστούν στο βορρά της χώρας και τη Σιβηρία. Βασικό πλεονέκτημα των ραντάρ τύπου Voronezh-M είναι η απλότητα στη συναρμολόγηση και η δυνατότητα ταχύτατου εκσυγχρονισμού, γεγονός, που διευκολύνει την κατασκευή και την υποστήριξη της αμυντικής ικανότητας των συστημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ