Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Spiegel: Tαχυδρομείο τρόμου από μια λεηλατημένη χώρα


Βόμβες σε πακέτα με αποδέκτες αρχηγούς κρατών, εκρηκτικοί μηχανισμοί σε πρεσβείες... Οι Έλληνες εξτρεμιστές διατρέχουν την Ευρώπη με μια σειρά από επιθέσεις, με προφανή στόχο και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής τους, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού Spiegel.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες την παροχή στοιχείων για τη σύλληψη των 5 αναζητούμενων από πέρυσι το φθινόπωρο ανδρών, λόγω της συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ωστόσο, τους περισσότερους Έλληνες ενδιαφέρει κυρίως η οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία μαστίζει εδώ και δύο χρόνια πλέον τη χώρα τους. Η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

«Ο μέσος Έλληνας αισθάνεται εντελώς απογοητευμένος, βλέπει να μην υπάρχει καμία προοπτική πλέον γι’ αυτόν. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύει πια ότι η χώρα του μπορεί να σωθεί», δηλώνει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι Έλληνες τρομοκράτες είναι καλά δικτυωμένοι στο εξωτερικό. Επικοινωνούν συχνά και ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες με τους ομοϊδεάτες τους. 
«Το καινούριο όμως είναι ότι οι ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες θεωρούν ότι πρέπει πλέον να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», 
λέει η δρ Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαίρη Μπόση.

Από την άλλη, στόχος των βομβών σε πακέτα είναι η κινητοποίηση ομοϊδεατών εντός της χώρας. 
«Οι τρομοκράτες θέλουν την επανάσταση. Και είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι τώρα έχει έλθει η ώρα. Στρέφονται κατά των πάντων: κατά του πολιτικού συστήματος, κατά του οικονομικού συστήματος, κατά των ξένων κυβερνήσεων. Όταν γίνονται συλλήψεις, όπως προχθές στην Αθήνα, οι συλληφθέντες νιώθουν σαν ήρωες», επισημαίνει η Μπόση.
Είναι όμως πράγματι δυνατή μια επανάσταση στην Ελλάδα; Ο συγγραφέας Μάρκαρης προβληματίζεται: «Λείπει η κοινωνική δυναμική για κάτι τέτοιο. Επικρατεί μια απίστευτη παθητικότητα. Ποιους θα βρουν να στρατολογήσουν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις; Οι νέοι είναι όλη μέρα στο Ίντερνετ αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Για την ελληνική νεολαία το σύνθημα είναι: "Μόνο να φύγουμε από’ δω"».


Πέτυχαν διεθνοποίηση της τρομοκρατικής δράσης τους

«Δεν νομίζω ότι ήθελαν να σκοτώσουν. Η ουσία αυτής της κινητικότητας ήταν να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της «επανάστασης» η οποία έχει ξεκινήσει, στο δικό τους μυαλό, και το οποίο, όπως πιστεύουν, θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο», δηλώνει η δρ Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαίρη Μπόση, σχετικά με τα «χτυπήματα» μέσω φακέλων σε πρεσβείες στην Αθήνα.

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κύκλοι οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις είχαν στόχο «να κινητοποιήσουν ομοειδείς ομάδες – οργανώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Ταυτόχρονα, πρόκειται για «μία έκφραση αλληλεγγύης τους προς τις λατινικές χώρες, να φανεί και προς τα εκεί ότι υπάρχει στήριξη».

«Δεν εντάσσονται μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι όπως το βιώνουμε εμείς οι λοιποί, ζουν μέσα σε ένα παράλληλο σύμπαν και πιστεύουν ακράδαντα ότι πλησιάζει η ώρα της ‘επανάστασης’», αναφέρει, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά μελών ανάλογων οργανώσεων, και προσθέτει: «θεωρούν ότι αυτή η ώρα της επανάστασης μπορεί να επιλέξει τους ίδιους για ηγέτες».

Η ίδια χαρακτηρίζει «εσπευσμένη και λαθεμένη» την όποια σύνδεση των περιστατικών με την Αλ Κάιντα, σημειώνοντας ότι «οι φάκελοι – βόμβες δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα ή μέσα σε 2-3 μέρες που έλαβαν χώρα τα γεγονότα στην Υεμένη, είναι αποτέλεσμα αρκετών ημερών προετοιμασίας».

Επιπλέον, η κ. Μπόση εκφράζει την εκτίμηση ότι τα τελευταία φαινόμενα δεν συνδέονται με τις εκλογές: «Δεν νομίζω ότι αυτά τα άτομα συνυπάρχουν με την καθημερινή πραγματικότητα, άλλωστε τάσσονται υπέρ της μη συμμετοχής σε οποιεσδήποτε εκλογές. Βέβαια, παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι».

«Πρόκειται για νέα πλάσματα, με ερασιτεχνικό ηρωισμό -οι ίδιοι αυτοαναγορεύονται ήρωες- ο οποίος μπορεί να συνδέει και άτομα τρομοκρατικών οργανώσεων παλαιότερης κοπής», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ