Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πλήγμα στους Βόσνιους Τζιχαντιστές στην Αυστρία


Οι Βόσνιοι τζιχαντιστές και τα πολυπλόκαμα δίκτυα εξτρεμιστών από αυτή τη χώρα που εδρεύουν και ενεδρεύουν στην Αυστρία, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα μετά από μια σειρά συλλήψεων που συνδέεται ευθέως με το γενικότερο κλίμα κινητοποίησης των δiεθνών αρχών ενάντια στις πιθανές επιθέσεις τρομοκρατών σε διάφορες χώρες κατά το προσεχές διάστημα.

Ο Βόσνιος Mirsad Omerovic (γνωστός και ως Abu Tejma) συνελήφθη στη Βιέννη με κατηγορίες χρηματοδότησης των Σύριων τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους όπως και της στρατολόγησης τζιχαντιστών από την Ευρώπη για αποστολή στις ζώνες του πολέμου. Μαζί του τέθηκε σε κράτηση και ένας εκ των κύριων συντονιστών εξτρεμιστικής δράσης στα Βαλκάνια ο Muhammad Porča που κατάγεται από το Σεράγεβο, αλλά διαμένει στη Βιέννη.

Οι Αυστριακές Αρχές με επιχείρηση με τη κωδική ονομασία "Παλμύρα" (εκ της Συριακής πόλεως), έχουν στοιχεία ότι και οι δύο ετοιμάζονταν για μεγάλη αποστολή "εθελοντών" και όπλων στη Συρία, όπως και να μεταβούν και οι ίδιοι εκεί.

Ο Omerovic, διατηρούσε προσωπική σχέση με τον ηγέτη των Τζιχαντιστών Abu Bakr al-Baghdadi και θεωρείτε ότι σχεδίασε και συντόνισε τα τελευταία 2 έτη την αποστολή 350 ατόμων στη Συρία.

Περαιτέρω ο ίδιος διατηρούσε στενές σχέσεις με τον εξτρεμιστή προσήλυτο Γερμανό Pierre Vogel, ο οποίος τα τελευταία έτη είχε επιχειρήσει μέσω Ελλήνων προσήλυτων να επεκτείνει την επιρροή του και στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί πυρήνες ήδη στο Σεράγεβο με σκοπό τον προσηλυτισμό και εν συνεχεία την ριζοσπαστικοποίηση των νέων μελών.

Η απόπειρα του στην Ελλάδα στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο βάρους των επιτυχημένων Αυστριακών αστυνομικών ερευνών, έλαβε χώρα στο τέμενος της Βιέννης, το οποίο ήταν η βιτρίνα για το συντονισμό των Τζιχαντιστών και το οποίο συνδέεται με το τέμενος Altun Alem του Νόβι Παζάρ στην περιοχή Σάντζακ της Σερβίας, κέντρο ριζοσπαστικής δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Ιμάμης τους τεμένους ονόματι Αντέμ, χρησιμοποιούσε τους χώρους για την πραγματοποίηση συναντήσεων και διαμεσολαβήσεων μεταξύ όλων των "παιχτών" τρομοκρατικής δράσης και προετοιμασίας.

Τόσο ο Αντέμ όσο και Ομέροβιτς διατηρούν στενούς δεσμούς με έτερο Βόσνιο εξτρεμιστή τον Nusret Imamovic, ο οποίος έχει πλειστάκις τεθεί υπό κράτηση στη Βοσνία, αλλά διαθέτει ισχυρότατο δίκτυο υποστήριξης εντός και εκτός της χώρας.

Στη δε Συρία υποστήριζε την Αλ Νούσρα,ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ανωτέρω συνδέονται και με τον Ιορδανό εξτρεμιστή Abu Muhammad Asem al-Maqdisi και μέσω αυτού με την Αλ Κάιντα στην Αραβική χερσόνησο.

Οι Αυστριακές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει "δεξαμενή"νέων εθελοντών στην ευρύτερη περιοχή "Τούτιν" στο Σάντζακ της Σερβίας και πλησίον των συνόρων με το τριεθνές Κόσοβο-Μαυροβούνιο-Βοσνία. Από εκεί προέρχεται και ένας ακόμη "Βιεννέζος" εξτρεμιστής ο Νεντάντ, γνωστός και ως Αμπού Μοχαμάντ.

Η χρησιμότητα της Βιέννης είναι ως κόμβος για συναντήσεις, πληρωμές, διακανονισμούς Χαβάλα, μεταξύ Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι Αυστριακοί και οι Βόσνιοι πλέον συνεργάζονται στενότερα για την ανταλλαγή πληροφοριών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή έδρας ορισμένων εκ των δικτύων που προαναφέρθηκαν. Ως πιθανότεροι προορισμοί εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη,είναι το Κόσοβο, Μιλάνο, Σεράγεβο και λοιπές πόλεις της Βοσνίας όπως και τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ