Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

TF-X: Ο χαρταετός του σουλτάνου

«...Φρρρ! Ακολουθούνε κι άλλοι,
πιο μικροί και πιο μεγάλοι.
Ένας χάρτινος στρατός
Ξάφνου κολυμπάει στο φως...»

Η νέα ηγεσία της τουρκικής Υπογραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (Savunma Sanayii Müstesarligi - SSM), η υπεύθυνη αρχή για την διαχείριση των εξοπλιστικών πυοργραμμάτων του Υπυοργείου Άμυνας στην Άγκυρα, δεν είναι τόσο ζεστή με την ιδέα ανάπτυξης ενός εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, όπως ήταν η προηγούμενη ηγεσία, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στις 20 Αυγούστου.

«Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη αναβληθεί ή να αναδιαρθρωθεί, αλλά μην εκπλαγείτε αν συμβεί,» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος στην Hurriyet, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος τον Απρίλιο αντικατέστησε τον Μουράτ Μπαγιάρ ως επικεφαλής της SSM, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα για ένα 100% τουρκικό μαχητικό «μπορεί να είναι υπερβολικά φιλόδοξο». Αναφέρεται ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνεται σχετικά με την προοπτική υλοποίησης του προγράμματος. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι η πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους θα γίνει το 2023 με την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία ζήτησε προτάσεις από την παγκόσμια βιομηχανία σχετικά με το θέμα του κινητήρα. Στην αίτηση ανταποκρίθηκαν οι γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας αεροκινητήρων - οι αμερικανικές εταιρείες GE, Pratt & Whitney και η βρετανική Rolls-Royce. Έχει αναφερθεί ότι στο τέλος του έτους η Άγκυρα θα επιλέξει τον κινητήρα που θα ολοκληρωθεί εγχώρια, που θα είναι η αρχή της ανάπτυξης του αεροσκάφους.

Τον Ιούνιο, Pratt & Whitney, μαζί με την τουρκική εταιρεία Kale ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης στη Σμύρνη για την παραγωγή των ζωτικών στοιχείων για τον διπλής ροής κινητήρα F135 για το F-35 Joint Strike Fighter. Τον Μάιο, η Τουρκία παρήγγειλε επίσημα τα πρώτα δύο μαχητικά F-35A Block 3F στο πλαίσιο της 10ης παρτίδας παραγωγής χαμηλού ρυθμού. Το 1999 η Τουρκία προσχώρησε στο πολυεθνικό πρόγραμμα F-35, έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1,0 δισεκατομμύριο δολάρια, και προτίθεται να αποκτήσει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Turkish Aerospace Industries (TAI) έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική μελέτη των τριών επιλογών για το εγχώριο μαχητικό TF-X, μία εκ των οποίων αναμένεται να επιλεγεί για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μελλοντικών μαχητικών αεροσκαφών της νέας γενιάς.

«Εάν ο Ερντογάν είναι της πεποίθησης ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα όνειρο, μπορεί να αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα και να καλέσει έναν ξένο εταίρο ή εταίρους για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα μια πηγή από την βιομηχανία.


 http://www.fox2magazine.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ