Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Καταδίωξη αμερικανικού υποβρυχίου από το ρωσικό Ναυτικό στη θάλασσα Μπάρεντς - Τί αναζητούσαν οι Αμερικανοί

Μετά την πρόσφατη καταδίωξη αμερικανικού αεροσκάφους τύπου RC-135 στην Βαλτική θάλασσα από ρωσικά μαχητικά ήταν η σειρά του Βόρειου ρωσικού Στόλου να καταδιώξει αμερικανικό υποβρύχιο που πλησίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα στη θάλασσα Μπάρεντς. 

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ στις 7 Αυγούστου αμερικανικό υποβρύχιο, κατά πάσα πιθανότητα κλάσης Virginia από τα πλέον σύγχρονα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια που διαθέτει το Ναυτικό των ΗΠΑ, εντοπίστηκε από πλοίο σκοπούν πλησίον των ρωσικών χωρικών υδάτων στην θάλασσα Μπάρεντς στην περιοχή του Μουρμάνσκ όπου το ρωσικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά οκτώ βάσεις πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.

Το αμερικανικό υποβρύχιο εντοπίστηκε από ομάδα πλοίων ανθυποβρυχιακού πολέμου και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Il-38. Σύμφωνα με τους Ρώσους τα πλοία τους και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Il-38 που εστάλη στην περιοχή είχα υπό παρακολούθηση το αμερικανικό υποβρύχιο για 27 λεπτά. Στόχος των Ρώσων ήταν είτε η εκδίωξη του αμερικανικού υποβρυχίου από την περιοχή ή ο εξαναγκασμός του σε ανάδυση. Πράγματι μετά από 27 λεπτά καταδίωξης το αμερικανικό υποβρύχιο μήκους 115 μέτρων και εκτοπίσματος 79000 τόνων, εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την περιοχή στην οποία είχε διεισδύσει.

Παρά το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει λήξει εδώ και 23 χρόνια δυτικά υποβρύχια προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να πλησιάσουν στους ρωσικούς ναυστάθμους της θάλασσας Μπάρεντς και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές που ναυλοχούν τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν γνωστές επί Ψυχρού Πολέμου με την κωδική ονομασία "Operation Holy Stone" και συνεχίζονται όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα.

Το πλέον γνωστό και δημοσιοποιημένο περιστατικό διείσδυσης αμερικανικού υποβρυχίου στην περιοχή των ρωσικών βάσεων σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 όταν το υποβρύχιο USS Baton Rouge συγκρούστηκε με το ρωσικό υποβρύχιο Kostroma (K-276) κλάσης Sierra I σε απόσταση 12 μιλίων από την νήσο Kildin, πλησίον της ναυτικής βάσης Gadzhiyevo όπου ναυλοχούσαν έξι υποβρύχια κλάσης Delta IV και δύο υποβρύχια κλάσης Akula. Το αμερικανικό υποβρύχιο είχε καταφέρει να εισέλθει στην πλέον απαγορευμένη περιοχή του ρωσικού Ναυτικού, χωρίς να γίνει αντιληπτό και είτε τοποθετούσε είτε συνέλεγε συσκευές παρακολούθησης από τον πυθμένα της θάλασσας.

Το USS Baton Rouge χτυπήθηκε από το ρωσικό υποβρύχιο κατά λάθος στο κάτω τμήμα της πρύμνης του, την στιγμή που το Kostroma (K-276) πραγματοποιούσε ανάδυση.Μετά τη σύγκρουση και τα δύο σκάφη απομακρύνθηκαν με ιδία μέσα απο την περιοχή και έτσι έλειξε το επεισόδιο.

Τον επόμενο χρόνο, τον Μάρτιο του 1993, το επίσης αμερικανικό υποβρύχιο USS Grayling (SSN-646) κλάσης Sturgeon συγκρούστηκε με το ρωσικό υποβρύχιο Novomoskovsk (K-407) κλάσης Delta-IV ανοικτά της Χερσονήσου Κόλα, 100 μίλια από την ναυτική βάση του Severomorsk στην περιοχή του Μουρμάνσκ.

Συνολικά απο το 1967 μέχρι και το 2000 οι Ρώσοι έχουν καταγράψει 11 συγκρούσεις δυτικών υποβρυχίων με ρωσικά στην θάλασσα Μπάρεντς.

Ακόμα και η βύθιση του υποβρυχίου Kursk (K-141) κλασης Oscar-II (Project 949A Antey) το 2000 είχε αποδοθεί αρχικά σε σύγκρουση του μοιραίου ρωσικού υποβρυχίου με το αμερικανικό υποβρύχιο USS Toledo (SSN-769) κλάση Los Angeles το οποίο μαζί με το επίσης αμερικανικό υποβρύχιο USS Memphis (SSN-691) και το βρετανικό HMS Splendid (S106) παρακολουθούσαν την μεγαλύτερη άσκηση του ρωσικού Ναυτικού από το 1991 στην οποία συμμετείχε το Kursk.

Το νέο περιστατικό στη θάλασσα Μπάρεντς επιβεβαιώνει ότι οι αποστολές “Holy Stone" του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει. Αντιθέτως η ένταξη των νέων ρωσικών υποβρυχίων κλάσης Borei στις τάξεις του ρωσικού Ναυτικού και πιο συγκεκριμένα του υποβρυχίου Yuriy Dolgorukiy (K-535) το οποίο ναυλοχεί στην βάση Gadzhiyevo στην περιοχή του Μουρμάνσκ, αποτελεί ένα πολύ καλό λόγο για την διατήρηση της αμερικανικής κατασκοπευτικής παρουσίας στην θάλασσα Μπάρεντς.

Το νέο ρωσικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Yuriy Dolgorukiy αποτελεί ένα άγνωστο για τους Αμερικανούς παράγοντα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ναυτικού της Ρωσίας και ως όπλο πρώτου πλήγματος προκαλεί προβληματισμό στους Αμερικανούς Επιτελείς.

Η ναυπήγηση οκτώ νέων αθόρυβων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας περιόδου αναγέννησης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών Ρωσίας και ΗΠΑ σε μία νέα πορεία με αχαρτογράφητα νερά όπου η γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του αντιπάλου θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην νέα γεωπολιτική σκακιέρα που διαμορφώνεται από το 2008 όταν η Ρωσία για πρώτη φορά μετά το 1991 έδειξε στον πόλεμο στη Γεωργία ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα στην περιφέρεια της.

Γράφτηκε από τον/την GeorgeTsiboukis
http://defencenews.gr/index.php/die-asfaleia/516-katadioksi-amerikanikoy-ypovryxiou-apo-to-rosiko-naftiko-sti-thalassa-barents-ti-anazitoysan-oi-amerikanoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ