Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία Προσφέρει 3 Δισεκατομμύρια Ευρώ Επενδύσεις στη Βουλγαρία και 12 δισ. για την βιομηχανοποίησή της!....

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη των βουλγαρικών μεταφορικών υποδομών της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Η Βουλγαρία δε διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και η ΕΕ σχεδόν δε χορηγεί κονδύλια από τα ταμεία της για τον σκοπό. Ρώσοι επενδυτές προτείνουν να κάνουν... και ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Βάρνα.

Τα άλλα σχέδια, στα οποία οι Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στη Βουλγαρία είναι η κατασκευή οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών υποδομών. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της βουλγαρικής κυβέρνησης με το Βουλγαρορωσικό Εμπορικοοικονομικό Επιμελητήριο στη Σόφια.

Η πρόταση δεν έχει κοινό με τις σημερινές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, διευκρινίζουν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου. Τα επενδυτικά σχέδια προτάθηκαν στη Βουλγαρία ήδη πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε απάντηση.

Το επίκαιρο θέμα της επαναβιομηχανοποίησης στη Βουλγαρία επίσης επέστησε την προσοχή των Ρώσων επενδυτών. Άλλα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμη να προσφέρει η Μόσχα στη Σόφια για την επανεκκίνηση της βουλγαρικής βιομηχανίας. Η πρόταση αυτή δεν είναι με αυτοσκοπό, αλλά συνδέεται με την κατασκευή του αγωγού "Νότιο ρεύμα".

Είναι φυσικό που οι ρωσικές επενδύσεις θα προσανατολιστούν εκεί, όπου είναι τα συμφέροντα της Μόσχας. Γιατί πρόκειται για κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το οποίο θα περνά από τον ρωσικό αγωγό. Οι άλλοι στόχοι των ρωσικών κεφαλαίων είναι η κατασκευή εργοστασίων για προϊόντα της οργανικής χημείας όπως αζωτούχα λιπάσματα, πολυμερή κ.ά. Δόθηκαν κατηγορηματικές ενδείξεις για ενδιαφέρον εκ μέρους Ρώσων επενδυτών για την αποκατάσταση και την εξυγίανση του εργοστασίου ChimcoVratza, που η κυβέρνηση χωρίς επιτυχία προσπαθεί να πουλήσει λόγω τεράστιων χρεών.

Το βασικό μέρος του εμπορίου μας με τη Ρωσία περνά από την Ουκρανία. Η κατάσταση κρίσης ανησυχεί τους επιχειρηματικούς κύκλους στη Βουλγαρία, οι οποίοι προτείνουν να ανοίξει απευθείας θαλάσσια γραμμή μεταφοράς φορτίων. Αν η ένταση στο Κίεβο κλιμακωθεί, τα βουλγαρικά φορτία θα φτάνουν στη Ρωσία με ειδικά πλοία, καθησύχασαν τις επιχειρήσεις οι υπουργοί. Ήδη υπάρχουν εταιρείες, που δήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για μεταφορά των βουλγαρικών εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Βάρνα και του Μπουργκάς μέχρι τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας.

Ετοιμάζεται και νέα συμφωνία με τη Μόσχα για τις πτήσεις τσάρτερ με τη Ρωσία. Προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών που θα μεταφέρουν τουρίστες για τη Βουλγαρία, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός που ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας «ποντάρει» κυρίως στους Ρώσους πελάτες.

Βουλγαρική Ραδιοφωνία / της Τάνιας Χαριζάνοβα

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ