Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Δάσκαλο που θα εμπνεύσει στα εγγόνια τους αγάπη για την Ελλάδα ζητούν οι Ελληνίδες της Ιορδανίας...Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πριν από αρκετά χρόνια, με ορατή την οικονομική κρίση, υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης είπε στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνίδων Ιορδανίας: “πιθανόν να μην μπορέσουμε να σας στείλουμε χρήματα”.

“Σας παρακαλώ, δεν θέλουμε χρήματα, δάσκαλο θέλουμε” ήταν η απάντηση της Φλώρας Βάρναλη.

Το αίτημα αποδείχθηκε διαχρονικό, αφού το σχολείο, όπου γίνονταν μαθήματα ελληνικών, στον όμορφο χώρο του Συλλόγου ακόμη δεν λειτούργησε για τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω έλλειψης δασκάλου.

Οι περισσότερες Ελληνίδες, μέλη του Συλλόγου, βρέθηκαν στην Ιορδανία, μετά τον γάμο τους με Ιορδανούς και Παλαιστίνιους, οι οποίοι αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βάρναλη, οι Ελληνίδες μαζί με τα παιδιά τους είναι 300-350 άτομα, ενώ πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου, έφταναν τα 700!

Τόνισε δε, ότι η ανάγκη για τη δημιουργία του Συλλόγου Ελληνίδων προέκυψε τη δεκαετία του ’80, όταν ήρθαν στη χώρα πολλές νέες γυναίκες με μικρά παιδιά, τα οποία θα χρειάζονταν να πάνε σχολείο και να μάθουν για την Ελλάδα. Το 1995, ο Σύλλογος απέκτησε επίσημη υπόσταση και καταστατικό.

“To σχολείο ξεκίνησε το 1989, μετά από προσπάθειές μας στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εξωτερικών. Τα παιδιά μας μιλάνε τέλεια την ελληνική γλώσσα και πολλά πήρανε το πτυχίο ελληνομάθειας” επεσήμανε η κ. Βάρναλη. Μαθήματα ελληνικών γίνονταν όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε Ιορδανούς, Αμερικανούς και Ρώσους.

Τώρα, σειρά έχουν να καθίσουν στα θρανία, τα εγγόνια των γυναικών του Συλλόγου, περίπου 100 παιδάκια για τα οποία, όπως είπε η κ. Βάρναλη, αναζητείται δάσκαλος καταρτισμένος, με θέληση, για να εμπνεύσει αγάπη και σεβασμό για την Ελλάδα και να βοηθήσει τον ελληνισμό να κρατήσει. 

“Τα παιδιά των παιδιών μας, είναι κατά το 1/4 ελληνόπουλα, αν η μάνα είναι Αράβισσα, όπως είναι η γυναίκα του γιου μου, που δεν τους μιλάει μιλάει ελληνικά, τους μιλάει στη γλώσσα της” πρόσθεσε.

Στο στέκι του Συλλόγου, ένα ισόγειο διαμέρισμα με κήπο, οι Ελληνίδες της Ιορδανίας, οι οποίες έχουν “πολλή τρέλα και πολύ πάθος”, πραγματοποιούν τις μηναίες συγκεντρώσεις τους και διοργανώνουν πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Συγκέντρωσαν χρήματα για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου και το χωριό SOS, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν σε δύο μεγάλα bazaar, που γίνονται στην Ιορδανία, τα έσοδα από τα οποία πηγαίνουν σε ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και για την προστασία της οικογένειας.

Η κ. Βάρναλη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ζει στην Ιορδανία εδώ και 30 χρόνια, μια χώρα, όπως επεσήμανε, πολυπολιτισμική, με ανεκτικότητα στα ήθη άλλων λαών και με μεγάλη αγάπη στους Έλληνες.

Τόνισε δε, ότι η Ιορδανία είναι πιο ανοιχτή σε σχέση με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και η ίδια συνυπάρχει αρμονικά με τις φίλες της που φορούν την ισλαμική μαντήλα.

Για την πατρίδα της, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι η κριτική στους πολιτικούς για λάθη και παραλείψεις δεν επηρεάζει τα συναισθήματα της για την πατρίδα της. “Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα μας, κανένας πολιτικός δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό” σημείωσε τονίζοντας, παράλληλα, πως στη δύσκολη αυτή στιγμή στραφήκαμε στα αναγκαία και τα ουσιαστικά. “Βλέπω παιδιά να δημιουργούν πράγματα, να μοιραζόμαστε, να ακούμε τον άλλο” κατέληξε.
(Πηγή: ana-mpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ