Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΙ........Η Ρουμανία θα μπει στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ;

Η βελγική πύλη RTL.be., επικαλούμενη πηγές στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε εντυπωσιακές πληροφορίες. Έξι χώρες-μέλη της ΕΕ, ακολουθώντας την ίδια τη Γαλλία υποστήριξαν τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, «ακόμη και χωρίς εντολή του ΟΗΕ». Ανάμεσα σ΄αυτές τις χώρες βρέθηκε ξαφνικά και η Ρουμανία.

Στη ρουμανική πολιτική σκηνή το κλίμα γίνεται όλο και θερμότερο, οι δηλώσεις ακούγονται όλο και πιο δυνατά ακολουθώντας η μια μετά την άλλη, και οι καυγάδες μεταξύ της Ουγγρίας και της Ρουμανίας γύρω από την Τρανσυλβανία έχουν γίνει από καιρό μεγάλος πονοκέφαλος για τις οργανώσεις στις οποίες εισήλθαν (ΝΑΤΟ και ΕΕ), - είπε ο πολιτικός επιστήμονας Μπορίς Σμελιόφ.

- Εννοείται ότι οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ ασκούν επίδραση στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, προσπαθώντας να τους πείσουν να συγκρατηθούν από την λήψη υπερβολικά σκληρών αποφάσεων εναντίον της άλλης. Η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν συντέλεσε στην εξουδετέρωση της ιστορικής αντίθεσης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Στο ορατό μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες της εμβάθυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών, καθώς επίσης και των προσπαθειών των Βρυξελλών να πάρουν υπό τον έλεχό τους αυτή την κατάσταση.

Προς έκπληξη των παρατηρητών στις τάξεις των επικριτών του Μπασέσκου, βρέθηκε και ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλετσιάν. Το πρόβλημα, κατά την γνώμη του, δεν δημιουργείται από τους Ούγγρους πολιτικούς, αλλά από τον ίδιο τον Μπασέσκου. «Οι δηλώσεις του Προέδρου ότι η Ρουμανία θα αναλάβει την ηγεσία σε ό,τι αφορά την πίεση στη Βουδαπέστη, δημιουργούν πολύ επικίνδυνο πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις», - δήλωσε ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας. Ο Τίτους Κορλετσιάν τόνισε ακόμα ότι η επίσημη Βουδαπέστη ακολουθεί ισορροπημένη θέση για το θέμα της Τρανσυλβανίας.

Ένα άλλο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής γύρω από το οποίο στη Ρουμανία αναζωπυρώθηκαν τελευταία οι συζητήσεις, είναι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρουμανία ακόμα το 2008 δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Παρόλα αυτά ο Τραϊάν Μπασέσκου άλλαξε αισθητά τις τελευταίες ημέρες τους τονισμούς. Μιλώντας κατά την ετήσια συνάντησή του με το διπλωματικό σώμα, είπε ότι η θέση της Ρουμανίας για το Κοσσυφοπέδιο γίνεται «πιο ευέλικτη». Στην Πρίστινα οι τοπικές Αρχές και τα ΜΜΕ δέχτηκαν τα λόγια του Μπασέσκου ως απόδειξη επικείμενης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την πλευρά της Ρουμανίας.

Σε τέτοιο φόντο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας χωρίς την εντολή του ΟΗΕ. Το Βουκουρέστι, λοιπόν, βρέθηκε σε πολυ ενδιαφέρουσα παρέα.

Πρόκειται για τη Δανία, που είναι γνωστή για τη σκληρή της θέση πάνω σε πολλά διεθνή ζητήματα, την Κροατία και τη Λετονία, που παραδοσιακά σέρνονται στην ουρά της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Γίνεται επίσης λόγος για την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οικονομικά προβλήματα και την οικονομική εξάρτηση των οποίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ στερούν ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική ανεξαρτησία τους. Η παρουσία δε της Ρουμανίας σ’αυτόν τον κατάλογο φαίνεται παράξενη, ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη τη θέση του Βουκουρεστίου για τα προβλήματα της Τρανσυλβανίας, της Υπερδνειστερίας ή του Κοσσυφοπεδίου. Απ’εδώ βγαίνει ότι στα ζητήματα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας στην Ευρώπη η γνώμη του ΟΗΕ για το επίσημο Βουκουρέστι είναι σημαντική, ενώ στην περίπτωση της Συρίας δεν είναι και τόσο σημαντική. Εδώ που τα λέμε, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Βουλγαρία ούτε και οι άλλες γειτονικές χώρες της Ρουμανίας στην περιοχή δεν καταδεικνύουν βιασύνη για να ταχθούν υπέρ της στρατιωτικής λύσης του συριακού προβλήματος.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους της επιδείνωσης των διαφορών μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας ο Τίτους Κορλετσιάν εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικοί των δύο χωρών χρησιμοποιούν τις περιόδους εμβάθυνσης των μεταξύ τους διαφωνιών για την απόκτηση εκλογικών πόντων». Είναι δύσκολο να μη συμφωνήσουμε με τη γνώμη του. Θα θέλαμε μόνο ώστε οι τέτοιου είδους «περίοδοι επιδείνωσης» να μην έχουν ανεπανόρθωτες και τραγικές συνέπειες.

Πιοτρ Ισκεντέροφ


http://greek.ruvr.ru/2013_09_06/241271303/

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ