Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο ταραγμένος δρόμος «Γαλάζιο Πετράδι»…

Ο Κόλιν Πάουελ ήταν σίγουρος ότι αν επέμβουν οι Αμερικανοί στον Κόλπο και τελειώσουν σε δέκα μέρες, τότε η επιχείρηση «Γαλάζιο Πετράδι» σίγουρα θα εφαρμοζόταν..

Στις 20 Δεκεμβρίου 1990, ώρα 9 πμ. έγινε η σύσκεψη της ομάδας που επεξεργαζόταν την επιχείρηση «Γαλάζιο Πετράδι υπό την προεδρία του Αμερικανού υποστρατήγου, ο οποίος διάβασε ένα συνοπτικό απόρρητο σήμα του αρχηγού της DIA (μυστική υπηρεσία του στρατού των ΗΠΑ) αντιστράτηγου Χάρυ Σόυστερ, το οποίο μιλούσε για μια κατάσταση έμμεσου επηρεασμού της Ελλάδας τις πρώτες ώρες που θα ξεκινούσαν τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Πρότεινε να μετακινηθούν τα πολεμικά πλοία MPS (MARITIME PREPOSITION SHIPS) στην αμερικανική βάση στο νησί της Κρήτης και να παρέμεναν εκεί τονίζοντας αισθητά την παρουσία τους. Τα MPS θα μετέφεραν πυρομαχικά και εφόδια για τρείς μέρες για μια ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ άνω των 10,000 ανδρών.


(Η αποστολή πλοίων MPS σήμαινε εμπλοκή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων, κάτι που δεν ήθελε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Σόυστερ συνέχιζε στο μήνυμά του:
«πιστεύω ότι υπάρχουν οφέλη στην ασάφεια που προσδίδει η επίδειξη δύναμης. Οι πεζοναύτες δεν θα αποβιβασθούν πουθενά. Η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να προχωρήσει πέρα από τα συμφωνηθέντα. Θα υπάρξει μετακίνηση πυροβολικού στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά θα μπλοφάρει. Μελέτησα το πορτραίτο συμπεριφοράς του Τούρκου πρωθυπουργού. Έχω την γνώμη πως η Ελλάδα δεν θα ικανοποιήσει καμμιά απαίτηση της Τουρκίας. Με δυο λόγια: Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να μετακινήσει μια δύναμη δυσανάλογη προς τον σκοπό του, αφού αυτός θα είναι που θα μπλοφάρει».
Ο υποδιευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Κερ στο ενημερωτικό σημείωμά του επεσήμανε, πως η κλίμακα της ανάπτυξης δεν μπορούσε να αποκλείει το ενδεχόμενο να αναληφθεί πραγματική στρατιωτική δράση, αλλά οι αναλυτές του επεσήμαναν το αντεπιχείρημα: θα ήταν χωρίς προηγούμενο να επιτεθεί ένα κράτος –μέλος του ΝΑΤΟ σε ένα άλλο της συμμαχίας.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ήταν αρκετά σαφής στις οδηγίες του: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ…..

Η Τουρκία θα σταθεί απέναντι από την Ελλάδα σαν ένα όπλο που έχει οπλιστεί, έχει στραφεί προς τον στόχο και ένα δάχτυλο βρίσκεται στην ΣΚΑΝΔΑΛΗ. (ΦΥΣΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ).

Την όλη επιχείρηση θα επόπτευε ο στρατηγός ΤΟΜ ΚΕΛΥ σε συνεργασία με τον νεοδιορισμένο τότε ναύαρχο Μπιλ Όουενς, αρχηγό του Έκτου Στόλου.

Ο Μ. Σκάουκροφτ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου δεν είχε ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιχείρησης: Ζήτησε κάτι που θα μπορούσε να μετακινηθεί πολύ γρήγορα και δεν θα ήταν μόνο μια «άμεση ορατή παρουσία».
Πρότεινε μια μοίρα μαχητικών ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-15 να έκανε πτήσεις πάνω από το Αιγαίο στη διάρκεια των πρώτων ωρών της κρίσης..!!
Ο Τζερεμάγιερ από το Πεντάγωνο και ο Κέμιτ από το Στέητ Ντιπάρτμεντ και ο Κερ της CIA, συμφώνησαν. Η συνεδρίαση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Συμφωνήθηκε να ενημερωθούν ο σταθμάρχης της CIA και της DIA στην Αθήνα καθώς και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας . συμφωνήθηκε επίσης να συνεδριάσει αι πάλι η Ομάδα στις 23 Δεκεμβρίου εκτός και αν προέκυπτε κάτι συνταρακτικό οπότε η συνεδρίαση θα επισπευδόταν, και να αναλύσουν όλοι οι συμμετέχοντες όλα τα στοιχεία, ο καθένας από την πλευρά του.

Στα γραφεία τους στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός εργασίας. Περισσότερα τέλεξ, φαξ, ειδικά δορυφορικά τηλέφωνα και ένα καινούριο σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που προσέφερε έναν τρόπο ταχύτατης αστραπιαίας επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας φαινόταν ότι η επιτυχία της επιχείρησης «Γαλάζιο Πετράδι» έκανε τους κινδύνους ανεκτούς….

Το Ιράκ είχε ήδη απελευθερώσει τους ξένους ομήρους. Όλα έδειχναν ότι οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν επέμβαση στο Ιράκ και η κατοπινή επιχείρησή τους για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ γινόταν αναπόφευκτη.

Ο Κόλιν Πάουελ έδειχνε να μην συμφωνεί με το όλο σχέδιο, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Είπε στον πρόεδρο ότι υπάρχει ένα επιχείρημα που ονομάζεται «στρατηγική της συγκράτησης» και ότι α θέλει να επενδύσει στο στρατό θα πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική του «στραγγαλισμού».
Αν επιθυμεί να επενδύσει περισσότερο στο στρατό, υπάρχει η «στρατηγική της αυτοσυγκράτησης» η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Ο Κόλιν Πάουελ ήταν σίγουρος ότι αν επέμβουν οι Αμερικανοί στον Κόλπο και τελειώσουν σε δέκα μέρες, τότε η επιχείρηση «Γαλάζιο Πετράδι» σίγουρα θα εφαρμοζόταν..
Αθανάσιος Στριγάς
Παγκόσμιοι Εντολοδότες...

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ