το 30ο έτος της ηλικίας τους, όχι μόνο όταν βρίσκονται στην παιδική ηλικία ,ούτως ώστε να έχει εμφυτευθεί ως βίωμα στη ζωή τους. Όλοι έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο και θεωρείτο ντροπή αν δεν ήξερα να τραγουδούν.
Ο Μεγαλοπολίτης ιστορικός Πολύβιος αναφέρει << Και το να αρνηθεί κανείς ότι δε γνωρίζει ένα από τα άλλα μαθήματα, ουδόλως το θεωρούν τούτο ατιμωτικόν, ως προς το άσμα όμως , ουδείς δύναται να το παραδεχθεί , διότι όλοι το μαθαίνουν αναγκαστικά και ούτε, αν το παραδεχθούν , απαλλάσσονται , διότι τούτο θεωρείται από αυτούς κάτι ατιμωτικόν>>
Τη μουσική τη θεωρούσαν αναγκαία για τους νέους , όχι μόνο για την ευχαρίστηση τους αλλά αυτή είχε σημασία ευρύτατη , σήμαινε γενικά τη μόρφωση του πνεύματος και την αισθητική διαπαιδαγώγηση.
Ο Αρκαδικός θεός Πάνας, ο θεός της Φύσης και των ποιμένων, τον περισσότερο καιρό τον περνούσε ανάμεσα στα βράχια, στα βουνά και στα ρυάκια σκορπώντας στην πλάση τις μελωδίες του σουραυλιού του.
Αυτός πρώτος είχε φτιάξει τη σύριγγα, δηλαδή το σουραύλι.
Μια ιστορία λέει ότι το έφτιαξε μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να κατακτήσει την όμορφη Νύμφη Σύριγγα.
Καθώς την καταδίωκε κι εκείνη προσπαθούσε να του ξεφύγει βρέθηκε μπροστά στον ποταμό Λάδωνα. Η Σύριγγα ικέτευσε το θεό ποταμό να τη γλιτώσει κι εκείνος τη λυπήθηκε· τη στιγμή που ο Πάνας άπλωνε τα χέρια του να την πιάσει, βρέθηκε να κρατά, αντί την ωραία Νύμφη, ένα καλάμι.
Απογοητευμένος ο δύστυχος Πάνας στεκόταν δίπλα στην όχθη του ποταμού κρατώντας το καλάμι· τότε άκουσε τον ήχο του αέρα που περνά μέσα απ’ αυτό. Έκοψε κι άλλα καλάμια σε διαφορετικό μήκος, τα ένωσε κλιμακωτά με κερί κι έτσι έφτιαξε τη σύριγγα (αχικώς ήταν 7 καλάμια).
Ο Πάνας ήταν πολύ καλός μουσικός· μάγευε με τις μελωδίες του τα ζώα, τα πουλιά, τις Νύμφες του δάσους. Τα τραγούδια του έδιναν ρυθμό στα βήματα κάθε χορευτή. Κάθε στιγμή ήταν έτοιμος για χορό και για γλέντι, είτε με τις Νύμφες είτε με τη συντροφιά του Διονύσου.
Πάντα στο ένα χέρι του κρατούσε τη σύριγγα, γι’ αυτό λέγεται "αυλός του Πανός" και στο άλλο συνήθως μια γκλίτσα.
Ο Παν, ως αρχιστράτηγος του Διονύσου, στις εκστρατείες που έκαναν ανά τον κόσμο, μετέδωσε εκτός πολλών άλλων, την σύριγγα ως το πρώτο πνευστό όργανο.
Σήμερα το όργανο αυτό στις χώρες της Λατινικής και Νοτίου Αμερικής χρησιμοποιείται ως το πλέον παραδοσιακό τους όργανο.
Syrinx di Pan, flauto di Pan — Ιταλικά
Syrinx de Pan, Pan flauta — Ισπανικά
Syrinx de Pan, flûte de Pan — Γαλλικά
Pan Syrings, Pan flute, Pan-pipe — Αγγλικά
Syrinx von Pan, Die Pan-
flöte — Γερμανικά
Flauto de Pan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!