Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη: «Στείλτε τα στη Λευκορωσία»

Η Λευκορωσία αντιδρά στην μεταστάθμευση 12 αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Πολωνία. «Πρόκειται για μια σαφή κλιμάκωση της κατάστασης», λέει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, Πρόεδρος της Λευκορωσίας. Ο ίδιος απήυθυνε έκκληση για την μεταστάθμευση έως και 15 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του. Ο Λουκασένκο δικαιολόγησε το αίτημά του με τις εντάσεις στην Ουκρανία.


«Παραμείναμε ήσυχοι, έως ότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Μινσκ. «Πρόκειται για μια σαφή κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορά μας», συνέχισε ο ίδιος.

Η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών στη Λευκορωσία θα πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Η Μόσχα έχει δεσμευτεί για την αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων, σε περίπτωση μιας αίτησης.

Η Λευκορωσία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας, ακόμη και αν η σχέση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Λουκασένκο ήταν τεταμένη τον τελευταίο καιρό. Η χώρα είναι πολιτικά και οικονομικά σε ισχυρή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός λειτουργεί ένα σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην επικράτεια της Λευκορωσία. Επιπλέον, η Μόσχα έχει προμηθεύσει την Λευκορωσία με συστήματα αεράμυνας. Σε εξέλιξη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων βρίσκονται οι συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας ρωσικής αεροπορικής βάσης.

Πηγή

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ