Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ο Οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία-Η Γερμανία θα χάσει 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμμεσα!..

Ακριβό τίμημα για τη Γερμανική βιομηχανία
(styx.gr)


Η ΕΕ απειλεί με νέα οικονομικά αντίποινα τη Ρωσία σε μια απόπειρα να εμποδίσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία.



Το Βερολίνο φέρεται να έχει παίξει πρωταρχικό ρόλο στην επιβολή των αντιποίνων, παρά τις διαμαρτυρίες των γερμανικών επιχειρήσεων, επισημαίνει σε δημοσιευμά του το SPIEGEL.

Με σαμπάνιες και πούρα γιορτάστηκε μόλις πριν δύο Σάββατα, η γερμανο-ρωσική βιομηχανική συνεργασία στη Μόσχα. Μια βραδιά που θύμιζε εποχή Τζέιμς Μποντ, μια και υπήρχαν αρκετά όπλα σε δείγματα φυσικά.


Συμμετείχαν πολλοί ιδιοκτήτες μέσου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων που απολάμβαναν τα κέρδη από την συνεργασία τους με Ρώσους επιχειρηματίες. Η ατμόσφαιρα δεν προοιώνιζε τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ατμόσφαιρα διόλου δεν θυμίζει εκείνη τη γιορτή. Κι αυτό επειδή η σχέση της Δύσης με τη Ρωσία έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.


Στις αρχές του χρόνου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier είχε εξαγγείλει ότι η Γερμανία θα δραστηριοποιήσει την εξωτερική της πολιτική, ενόψει της διαμορφωμένης διεθνούς ατμόσφαιρας.

Στη διάσκεψη της περασμένης Πέμπτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως είχαν προετοιμαστεί για όσα θα επακολουθούσαν. Τον κύριο ρόλο έπαιξε και πάλι η Γερμανία. Ο λόγος ήταν απλός: Επειδή η χώρα αυτή έχει πολύ στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και σ’ αυτήν πέφτει ο ρόλος για να ασκήσει πιέσεις.


Αλλά και επειδή οι γερμανοί επιχειρηματίες θα είναι οι πρώτοι που θα νοιώσουν τα ρωσικά αντίποινα, όταν ληφθούν. Και ο οικονομικός πόλεμος θα στοιχίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία.

Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, επειδή θα πρέπει να εξαναγκαστεί να προωθήσει επώδυνα πολιτικά μέτρα που θα πλήξουν το γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλά τώρα που έχει αναλάβει την διεκδίκηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει πίσω.


Τα αντίποινα που επέβαλε η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας την Δευτέρα σε απάντηση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία την Κυριακή, είναι μετριοπαθή.


Τα επακόλουθα σε αυστηρότερα αντίποινα, και για τα δύο μέρη, θα είναι πολύ σοβαρά.


Περί τις 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις κάνουν «μπίζνες» με τη Ρωσία.

Έσοδα από εξαγωγή γερμανικό μηχανολογικό εξοπλισμό εννέα δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ λόγω των έργων με τη Ρωσία

Έσοδα γερμανικής χημικής βιομηχανίας λόγω εξαγωγών στη Ρωσία το 2013.

132.400 γερμανικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Ρωσία το 2013.

Τον περασμένο χρόνο η ανταλλαγή αγαθών μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας έφτασαν τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ.


Οι ρωσικές εξαγωγές στη Γερμανία ήταν κυρίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία ήταν κυρίως μηχανολογικό υλικό, φάρμακα, τρένα, και αυτοκίνητα.

Περισσότερες από 6.000 γερμανικές εταιρίες έχουν υποκαταστήματα στη Ρωσία και τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία ξεπερνούν τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ο γερμανικός χημικός κολοσσός BASF κατέχει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών σε πηγές φυσικού αερίου στη Σιβηρία ενώ η ρωσική μονοπωλιακή εταιρία Gazprom έχει αγοράσει αποθήκες φυσικού αερίου στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας σε αντάλλαγμα.


Δίχως τα ειδικά χημικά που αγοράζει από τη Γερμανία, θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να διυλίζει το πετρέλαιό της.


Την ίδια ώρα όμως ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος, αναμένεται να υποστεί σημαντικές ζημιές. Όλα αυτά φυσικά εξαρτώνται από το βάθος των αντιποίνων που θα λάβουν αντίστοιχα Βερολίνο και Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό των αυξανόμενων σχέσεων των δύο χωρών, πως ο Joe Kaeser τις πρώτες εκατό ημέρες αφού ανέλαβε επικεφαλής της πολυεθνικήςSiemens πραγματοποίησε τρία ταξίδια στη Ρωσία για να διαπραγματευθεί νέες επενδύσεις.


Η γερμανική εταιρία οικοδομικών υλικών, Knauf διαθέτει μόνο στην Ρωσία, περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους. Όλα αυτά διακυβεύονται πλέον.


Αποκορύφωμα της διακοπής ενεργειακού ανεφοδιασμού από τη Ρωσία, θα είναι να διακινδυνευθεί η θέση εργασίας 300.000 εργαζόμενων στη Γερμανία.

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=14630

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ