Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παγκόσμια Ναυτιλία: Στο Ναδίρ 30ετιας ο Baltic Dry Index

Τη χειρότερη ετήσια εκκίνηση των τελευταίων τριάντα ετών καταγράφει ο δείκτης – βαρόμετρο για την ναυτιλία, Baltic Dry Index που έχασε 18% μέσα σε δύο ημέρες, υποχωρώντας στις 1.395 μονάδες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι ετών, με τον δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δείκτης έχει υποχωρήσει πάνω από -40%.

Ανησυχία εκφράζουν και οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στελέχη των οποίων ανέφεραν χαρακτηριστικά την μεγάλη πτώση των ναύλων στα "cape", που δίνουν και τον τόνο στην αγορά.

Οι πλοιοκτήτες – μεταξύ των οποίων και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα που δραστηριοποιείται έντονα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου – ήλπιζαν πως το 2014 θα συνεχίζονταν η ανάκαμψη των ναύλων που δειλά δειλά εμφανίστηκε το 2013, αν και πάντα η περίοδος των εορτών είναι πτωτική στην αγορά. Ωστόσο οι πιέσεις στον δείκτη φανερώνουν μεγάλη ανησυχία για το παγκόσμιο εμπόριο που εν πολλοίς προέρχεται από τους φόβους για υποχώρησης της ανάπτυξης στην Κίνα και μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες.
energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ