Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η μετάθεση της συνόδου κορυφής της G8 δεν ήταν μια απλή παράλειψη

Βλαντ Γκρινκέβιτς
Η τριακοστή ένατη σύνοδος κορυφής της G8 άρχισε με ένα δυσάρεστο περιστατικό. Η βρετανική πλευρά αποδείχτηκε ανέτοιμη να δεχτεί τους ηγέτες της ομάδας των «Οκτώ μεγάλων» στη Βόρεια Ιρλανδία την Κυριακή, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε την πρόθεση να μεταβεί στο Μπέλφαστ, παρέμεινε στο Λονδίνο μέχρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του αρχηγού του κράτους.

Ο ηγέτης της Ρωσίας επωφελήθηκε της καθυστέρησης στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των βρετανικών οικονομικών κύκλων, καθώς και με τους αρχισυντάκτες της εφημερίδας Financial Times και του περιοδικού The Economist. Ορισμένα ΜΜΕ ήδη έχουν χαρακτηρίσει ως σκάνδαλο τη μετάθεση της Συνόδου Κορυφής της G8. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός, λένε πολλοί εμπειρογνώμονες, - παρόμοια προηγούμενα ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Όμως ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Φομένκο δεν αποκλείει ότι χάρη στη μετάθεση της συνάντησης στην πραγματικότητα έγινε δυνατή η αποφυγή μεγαλύτερου σκανδάλου:

- Ίσως, οφείλεται σε κάποια παράλειψη, ίσως, δημιουργήθηκαν κάποιες περιστάσεις ανωτέρας βίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη έναρξη της συνάντησης, ίσως – για λόγους ασφαλείας. Εν πάση περιπτώσει, αν δημιουργήθηκαν περιστάσεις που απαιτούν μετάθεση, φυσικά, είναι καλύτερα να μετατεθεί. Παρά να αρχίσει έγκαιρα και να δημιουργηθεί σκάνδαλο παγκόσμιας κλίμακας, αν συμβεί κάτι το έκτακτο κατά τη διάρκεια της ίδιας της συνάντησης.

Η Σύνοδος Κορυφής της G8 είναι φόρουμ παγκόσμιας κλίμακας. Και σχεδόν είναι απίθανο να μην πρόλαβαν υπεύθυνοι πολιτικοί και κράτη να την προετοιμάσουν έγκαιρα. Πολύ περισσότερο που οι σεμνότυφοι Βρετανοί δεν νομίζω ότι θα επέτρεπαν στον εαυτό τους τέτοια παράλειψη. Συνεπώς οι λόγοι της καθυστέρησης είναι πιο σοβαροί, από τη βραδύτητα της φιλοξενούσας πλευράς.

Εκδοχές υπάρχουν πάρα πολλές, και το πρώτο που έρχεται στο νου, είναι η ασφάλεια. Η Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι το ηρεμότερο μέρος, υπενθυμίζουν πολλοί εμπειρογνώμονες. Αν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν κάποιους φόβους ή πληροφορίες για εν δυνάμει απειλές για τους ηγέτες της G8, αυτό μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα για τη μετάθεση της συνόδου. Όμως, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλοι λόγοι. Στις δυσκολίες πολιτικού χαρακτήρα αναφέρεται ο ρώσος εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Ντανίλοφ:

- Π.χ., τα τελευταία σκανδαλώδη γεγονότα, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια σχετικά με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επίσημων προσώπων. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων και η βρετανική πλευρά. Φυσικά, όταν τέτοιου είδους πράγματα εμφανίζονται πριν από ένα τόσο μεγάλο γεγονός, όπως η Σύνοδος Κορυφής της G8, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η φιλοξενούσα πλευρά χρειάζεται χρόνο, για να προετοιμαστεί για να αντιδράσει στη νέα δημιουργημένη σκανδαλώδη κατάσταση.
Προ ημερών ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε στα δυτικά ΜΜΕ ότι το 2009 στη Σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, καθώς και τα τηλεφωνήματα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτικών της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής και της Τουρκίας. Αυτή δεν είναι η πιο ευχάριστη είδηση πριν τη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ