Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μικρότερη συμφωνήθηκε η ΑΟΖ της Κύπρου.

Εψαχνα αρκετό καιρό να βρώ ποιά ήταν τα όρια της ΑΟΖ  που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ,, αφού προηγήθηκε η συμφωνία για τα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Σήμερα τυχαία το μάτι μου έπεσε στη wikipedia, όπου βρήκα εδώ την εικόνα που δείχνει τα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στη συμφωνία που υπεγράφη στη Λευκωσία και την οποία σας παραθέτω.
Το επόμενο πράγμα που σκέφθηκα ήταν να δώ πόσο κοντά πέφτουν αυτά στη θεωρητική γραμμή που τα καθορίζει, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Την απάντηση στο ερώτημα βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Ασχετα με τα παραμύθια που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και που δείχνουν σε φωτογραφίες τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ να αριθμούνται με βάση το θεωρητικό υπολογισμό των ορίων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών της χωρών, αυτά που πουλάνε πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οσον αφορά το Ισραήλ, η διαφορά δεν ήταν μεγάλη. Οσον αφορά την Αίγυπτο, φαίνεται καθαρά ότι ο χαμένος της συμφωνίας είναι η Κύπρος.
Παρατηρείστε πόσο πολύ έχει μετατεθεί η θεωρητική γραμμή ΑΒ απο την θέση της στην θέση CD των συμφωνιών που έγιναν. Παρατηρείστε επίσης ότι η ΑΟΖ της Κύπρου στο βόρειο κομμάτι της που αφορά την Τουρκία δεν αναφέρεται στη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ..
Οπως έχω αναφέρει παλαιότερα, η ΑΟΖ ανακηρύσσεται με χάρτη και ανεξάρτητα αν υπάρχουν διαφορές με τους γείτονες. Αν υπάρχουν διαφορές, τότε αυτές επιλύονται εκ των υστέρων στο δικαστήριο της Χάγης ή δημιουργούνται προστριβές που χρονίζουν. Ενα παράδειγμα είναι η Ιαπωνία για το οποίο έχω μιλήσει  σε προηγούμενο άρθρο.
Η εκμετάλλευση του πλούτου του βυθού που ανήκει σε μια χώρα σε κάποιο βαθμό καλύπτεται με βάση την αρχή της υφαλοκρηπίδας. Σε αυτή την περίπτωση ΑΟΖ δεν χρειάζεται να ανακηρυχθεί. Αλλά η υφαλοκρηπίδα γενικά προκύπτει μικρότερη απο την ΑΟΖ και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν περιοχές ελεύθερης εκμετάλλευσης (συνεκμετάλλευσης). Οι φιλέλληνες πολιτικοί και συνεργάτες απο πολλά χρόνια προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας με τη Τουρκία με βάση την υφαλοκρηπίδα και πλέον αντιλαμβάνεστε το γιατί. Μη μπλέκουμε θέματα στρατηγικής με θέματα ουσίας.
Η ΑΟΖ καλύπτει εκτός του βυθού, και δικαιώματα στον όγκο της θάλασσας (αλιεία, ενέργεια απο κύματα, αργότερα άλλα…), αλλά και δικαιώματα ελέγχου ναυσιπλοίας.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είτε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων γίνει με βάση την υφαλοκρηπίδα είτε με βάση την ΑΟΖ, τα κέρδη συλλέγονται απο το ΤΑΙΠΕΔ για τους δανειστές.  Αυτός ο σχεδιασμός, όπως είδατε επαναλήφθηκε και στη  Κύπρο….
Υπό τις συνθήκες αυτές δεν έχει νόημα να μην ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, πλήν εκείνου ότι το πρόβλημα θα το διαχειρισθεί μια κυβέρνηση που δεν δικαιολογείται να αποφασίζει για μια σειρά λόγων π.χ, η υπογραφή των αντισυνταγματικών μνημονίων, η παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, η κακή λειτορυγία της δημοκρατίας και η κακή ερμηνεία των δυνατοτήτων που της παρέχει το σύνταγμα.

 http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/03/blog-post_30.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ