Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ινδία βρήκε νέο εχθρό;

Γκριγκόρι Μιλένιν
Οι Ινδοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δοκιμή νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου. Η εκτόξευση του πυραύλου Agni-4, που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή μάχης και να πλήττει στόχους σε απόσταση μέχρι και 4 χιλ. χλμ., πραγματοποιήθηκε επιτυχώς.
Εκ πρώτης όψεως, η εμφάνιση στην Ινδία νέου τύπου πυραυλικού εξοπλισμού δεν αποτελεί τίποτα άλλο από νέο γύρο της κούρσας των εξοπλισμών με το Πακιστάν. Οι πασσαλοφράχτες των ιπτάμενων και βαλλιστικών πυραύλων εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων και των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά την άποψη του πολιτικού αναλυτή Στανισλάβ Ταράσοφ, σήμερα η Ινδία εξετάζει άλλες απειλές:
- Το γεγονός ότι η Ινδία και το Πακιστάν είναι πυρηνικές χώρες, είναι γνωστό από πολλού. Όπως και το ότι μεταξύ τους υπάρχουν επίμαχα προβλήματα, τα οποία έχουν επανειλημμένα προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις. Όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παραδοσιακή αντιπαράθεση της Ινδίας με το Πακιστάν, αλλά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με την Κίνα. Το ζήτημα είναι ότι η Κίνα έχει μετατραπεί, ουσιαστικά, στη δεύτερη δύναμη του κόσμου και διευρύνει τη γεωπολιτική της επιρροή, μεταξύ άλλων και στο Πακιστάν.

Η Κίνα διαθέτει σοβαρό στρατιωτικό δυναμικό, το οποίο δεν μπορεί να μην ανησυχεί τους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Κατά την άποψη του Υποδιευθυντή του Ινστιτούτου πολιτικής και στρατιωτικής ανάλυσης Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, η αλλαγή των στρατιωτικών προσανατολισμών της Ινδίας συνάδει με τα ρωσικά συμφέροντα:

- Μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε την εμφάνιση στην Ινδία οποιωνδήποτε πυραύλων, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ινδία σαν εχθρό. Πρόκειται για σύμμαχό μας και όχι τόσο εναντίον του Πακιστάν, όσο εναντίον της Κίνας.

Εκτός αυτού, η Ινδία είναι μεγάλος καταναλωτής ρωσικών στρατιωτικών τεχνολογιών, θεωρεί ο επιστημονικός λειτουργός του Κέντρου διεθνούς ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πιότρ Τοπιτσκάνοφ:

- Νομίζω ότι οι πύραυλοι της Ινδίας για τη Ρωσία δεν αποτελούν απειλή, εφόσον μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική. Στον πυραυλο-πυρηνικό τομέα οι τεχνολογίες μας δεν χρησιμοποιούνται επίσημα, όμως σε άλλους τομείς της στρατιωτικής ανάπτυξης της Ινδίας η Ρωσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σήμερα διαμορφώνεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα κατά. Πριν δύο βδομάδες οι υπουργοί Άμυνας της Ινδίας και της Κίνας είχαν κάνει δήλωση για προσέγγιση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Σήμερα όμως οι Ινδοί εκτόξευσαν πύραυλο, ικανό να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος της Κίνας. Δεν αποκλείεται ότι στο Δελχί αποφάσισαν μ΄αυτό τον τρόπο να ελέγξουν, κατά πόσο τους εμπιστεύονται οι Κινέζοι εταίροι και αναμένουν την αντίδραση του Πεκίνου στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ