Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς τοποθετήθηκε γγ Διοικητικής Ανασυγκρότησης |
Μουρμούρα ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης και ενός εκάστου των υπουργών να ακολουθήσουν την... πεπατημένη τακτική της «τακτοποίησης» στον κρατικό μηχανισμό στελεχών και πολιτευτών του κόμματος που απέτυχαν να εκλεγούν στις περασμένες εκλογές. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε πως «δεν είναι σαν τους άλλους» και ορκιζόταν πως δεν θα κάνει... απόβαση κομματικών στελεχών στο κράτος, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, αν κρίνει κανείς από τους περισσότερους γενικούς γραμματείς υπουργείων.
Επί της ουσίας, σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό και δίπλα στους υπουργούς της κυβέρνησης τοποθετούνται κομματικά στελέχη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, ολοκληρώνοντας την «απόβαση» του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος και την επιχείρηση ελέγχου του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, πολλές φορές είναι εμφανής η αναντιστοιχία των στελεχών με τις θέσεις στις οποίες τοποθετούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη δείγματα αποτυχίας στη διαχείριση της καθημερινότητας και των κρατικών υποθέσεων.
Δημήτρης Τσουκαλάς
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αναντιστοιχίας αποτελεί η επιλογή να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στη Β’ Αθηνών. Ο κ. Τσουκαλάς αποτελεί ένα από τα σημαίνοντα πρόσωπα του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος έχει σαφή αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, όντας για χρόνια κορυφαίος συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Ολα αυτά, μάλιστα, σε μια συγκυρία που το Δημόσιο χρειάζεται επειγόντως... ανασυγκρότηση και, προφανώς, η πορεία του κ. Τσουκαλά έως σήμερα ουδόλως εγγυάται ότι ο ίδιος θα προωθήσει την αξιολόγηση και όλες τις άλλες μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζονται στο δημόσιο τομέα.
Γιάννης Τόλιος
Ακόμη πιο ενδεικτικό παράδειγμα ακαταλληλότητας αποτελεί η τοποθέτηση του Γιάννη Τόλιου στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας. Ο κ. Τόλιος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι σημαίνον στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές εσωκομματικό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα με δηλώσεις του υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς, πώς είναι δυνατόν ένας οπαδός της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη να καλείται να χαράξει τη βιομηχανική πολιτική της Ελλάδας, σε μια συγκυρία που η βιομηχανία και οι επενδύσεις γενικότερα είναι ο μόνος τρόπος ανάσχεσης της τραγικής ανεργίας που βιώνει η κοινωνία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της διατήρησης των υπαρχουσών.
Κώστας Πουλάκης
Σε κομβική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών -και, συγκεκριμένα, ως γενικός γραμματέας όλου του υπουργείου- έχει τοποθετηθεί και ο Κώστας Πουλάκης. Ο κ. Πουλάκης δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών στις πρόσφατες εκλογές, ενώ εδώ και χρόνια έχει ένα διπλό ρόλο στην Κουμουνδούρου: είναι υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, αλλά και υπεύθυνος του Τμήματος Δημοσκοπήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί να τον χαρακτηρίζουν ως τον «εκλογολόγο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πουλάκης, πάντως, σε αντίθεση με άλλους γενικούς γραμματείς, γνωρίζει πολύ καλά το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τώρα καλείται, όπως και ο υπουργός Νίκος Βούτσης, να συμβιβάσει τις προεκλογικές εξαγγελίες περί κατάργησης του «Καλλικράτη» με τις... μετεκλογικές οικονομικές ανάγκες των δήμων και των περιφερειών.
Πρώην πολιτευτές, νυν γ.γ.
Και η λίστα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν και τώρα τοποθετούνται σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού δεν τελειώνει εδώ. Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η Φωτεινή Κούβελα, που δεν κατάφερε να εκλεγεί και τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ η Α’ Αθηνών αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ωστόσο, με δεδομένη την εξαιρετική σχέση εμπιστοσύνης που έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, για να βοηθά τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Υποψήφιος στη Β’ Αθηνών ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, που, εκτός του ότι ήταν υπεύθυνος για θέματα Υγείας, ήταν και εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, στυλοβάτης της «προεδρικής» πλειοψηφίας. Η «τακτοποίηση» αποτυχόντων υποψηφίων δεν αφορά, όμως, μόνο στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του έτερου κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο γνωστός από τις... δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις του Γιώργος Ρωμανιάς έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ τον περασμένο Μάιο δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ήταν στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ., αποχώρησε όταν ο Φώτης Κουβέλης στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά και στις πρόσφατες εκλογές απέτυχε να εκλεγεί στην Α' Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο υπουργείο, ως γενική γραμματέας Κοινωνικών Πόρων ανέλαβε και η Δήμητρα Χαλικιά, η οποία ήταν ένα από τα 30 στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. που είχαν... αρνηθεί να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό, όταν ο Φώτης Κουβέλης απέσυρε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κ. Χαλικιά είχε παραμείνει αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλώντας αρνητικά σχόλια ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος Κουβέλη.
Γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει και ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ., Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ο κ. Αναγνωστάκης είχε, από τα χρόνια της ΔΗΜ.ΑΡ., εξαιρετική σχέση με τον -επίσης πρώην βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ.- Γιάννη Πανούση και, έτσι, ανέλαβε να τον βοηθά στην Κατεχάκη.
Η «εξαίρεση» Παπαγγελόπουλου
Πάντως, στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε μία εξαίρεση, αφού χρέη γενικού γραμματέα δεν ανέλαβε κάποιος πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά ο πολύπειρος και δοκιμασμένος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός ήταν ένας από τους «εξ απορρήτων» του Κώστα Καραμανλή, ενώ επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. είχε δοκιμαστεί σε πολλές και πολύ κομβικές και κρίσιμες θέσεις. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει θητεύσει, μεταξύ άλλων, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ έχει χειριστεί «καυτούς» φακέλους. Μάλιστα, πληροφορίες επιμένουν πως, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης που επελέγησαν από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση του γ.γ. «με εντολή Τσίπρα», καθώς ο πρωθυπουργός διατηρεί προσωπική σχέση με τον πολύπειρο πρώην εισαγγελέα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα αναλάβει αρμοδιότητες που θα αφορούν στη Διαφάνεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, έχει αναλάβει εποπτεύων της δίωξης για το οργανωμένο έγκλημα και έχει διατελέσει -εκλεγμένος- προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.
ΓIANNHΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
jgeorgiou@e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!