Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Άλλα λένε στο εξωτερικό και άλλα στους Έλληνες ψηφοφόρους…

Χωρίς εμφανές σχέδιο για την οικονομία αλλά με εντυπωσιακούς, διαρκείς επικοινωνιακούς ελιγμούς κινείται προς την εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες αναλυτές, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. προσπαθούν να αναλύσουν την «επόμενη μέρα στην Ελλάδα» εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάζοντας τις εκθέσεις των αναλυτών και τα μακροσκελή άρθρα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων , προκύπτει ότι κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του οικονομική ατζέντα με διαφορετικές προτεραιότητες που μετακινούνται ευέλικτα από την «συνολική διαπραγμάτευση για το Χρέος» μέχρι τη «συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα υπό προϋποθέσεις».

Στο εσωτερικό, υιοθετούνται όλα τα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα ενώ χωρίς δισταγμό οι «αυριανοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ» υπόσχονται «κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ» , φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών μαζί με τη 13η σύνταξη που θα χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700€ το μήνα.

Mέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι φορολογούμενοι πολίτες αποφεύγουν τα γκισέ της Εφορίας ελπίζοντας πως μετεκλογικά θα διαμορφωθεί ένα ευνοϊκότερο σκηνικό και θα γλυτώσουν φόρους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο δεν επετεύχθη, αφού ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η είσπραξη «κόλλησε» στα 300 εκατ. ευρώ, καθιστώντας αμφίβολη και την επίτευξη του στόχου των 2,65 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2015 που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Εφόσον όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι σίγουρο ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνον δεν θα γλυτώσουν τις δόσεις αλλά θα επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα της καθυστερημένης καταβολής… Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από του χρόνου και θα αντικατασταθεί με άλλον δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, συνεδρίασαν στην Φραγκφούρτη, οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης που απαρτίζουν το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Με επίσημη ανακοίνωση η ΕΚΤ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να βρουν τρόπο τήρησης των υποχρεώσεων της χώρας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να μεταφέρει το μήνυμα προς την Αθήνα ότι οι εκλογές δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την ελληνική οικονομία διότι σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, βρίσκεται και υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Αν, όμως, η Ελλάδα τεθεί εκτός προγράμματος (και μετά το πέρας της δίμηνης παράτασης στα τέλη Φεβρουαρίου) τότε το μήνυμα που στέλνει η Φρανκφούρτη είναι ότι δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα και θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα οι τράπεζες».

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την ανθεκτικότητα των τραπεζών (από τις οποίες αποσύρθηκαν καταθέσεις ύψους 2,8 δις Ευρώ τον Δεκέμβριο) διαβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις. Ταυτόχρονα συζητήθηκε και το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον προσεχή Μάρτιο, και η ΤτΕ παρουσίασε τα εναλλακτικά εργαλεία και τις εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα χωρίς επιπτώσεις.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι «πρώτα θα διαπραγματευτούμε τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους και κατόπιν θα συζητήσουμε την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει 51,9 δις Ευρώ από τον διακρατικό δανεισμό των Ευρωπαίων, 141,9 δις Ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με την εγγύηση των ευρωπαϊκών κρατών και 31,8 δις Ευρώ από το ΔΝΤ.

Το σύνολο του Ευρωπαϊκού Χρέους κατά 70% στηρίζεται στους ειδικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, 21% σε ομόλογα Βρετανικού Δικαίου που αντικατέστησαν τα παλιά ομόλογα που «κουρεύτηκαν» με το PSI και κατά 4% σε Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα μπορούν να χρηματοδοτούν τις ανάγκες της χώρας με την έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ήδη ανέρχονται σε 15 δις Ευρώ) στερώντας τα χρήματα αυτά από τη ρευστότητα των τραπεζών και την πραγματική οικονομία…

Χρήστος Κώνστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ