Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τὸ σύστημα ΙΚΕΑ.

«Όταν τα κράτη υπερχρεώνονται ή πτωχεύουν, οι Πολίτες τους ενοχοποιούν συνήθως την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, εγκαλώντας την για ανεπάρκεια, για ανικανότητα και για διαφθορά – ενώ οι διαμαρτυρίες τους μετατρέπονται σε όπλο της αντιπολιτεύσεως, η οποία προσπαθεί με την βοήθειά του να ανέλθει στην εξουσία: για να «ηρεμήσουν τα πλήθη» και να επαναληφθεί το έργο, με άλλους ηθοποιούς.
Συχνά οι Πολίτες δεν κατανοούν, επειδή δεν ενημερώνονται σωστά και αντικειμενικά, πως οι βασικοί υπεύθυνοι, οι οποίοι βέβαια «υπηρετούνται έμμισθα» τόσο από την εθνική, όσο και από την διεθνή πολιτική, είναι αφενός μεν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφετέρου οι πολυεθνικές επιχειρήσεις – οι οποίες, με την μέθοδο της νόμιμης φοροδιαφυγής, μειώνουν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου σε επικίνδυνο βαθμό, χρεοκοπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνουν την ανεργία και οδηγούν τα κράτη σε αδιέξοδα.
Στην συνέχεια, στα πιο αδύναμα, όπως η Ελλάδα, εισβάλλει το ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας την καταστροφή – ένα μέρος της οποίας είναι η λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας από τους εντολείς του, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από το χρηματοπιστωτικό τέρας, καθώς επίσης και τις πολυεθνικές αράχνες».
.

Άρθρο

«Ανακαλύψτε τις δυνατότητες σας», αναφέρει ένα από τα διαφημιστικά μηνύματα της IKEA – η οποία το εφαρμόζει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, ειδικά όσον αφορά στην φορολογία της. Η θέση αυτή τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι, το πολυεθνικό μεγαθήριο καταφέρνει να πληρώνει λιγότερα από 50.000 € φόρο ετησίως, παρά το ό,τι τα κέρδη του ανέρχονται σε πολλά δις €.
Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της, ο Σουηδός I. Kamprad, είναι μία «προικισμένη ευφυΐα» στον τομέα της αποφυγής φόρων – ένας άνθρωπος που του αρέσει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, προγραμματίζοντας το μέλλον όσο καλλίτερα μπορεί. Ο πέμπτος από τους εννέα χρυσούς κανόνες του δε, τους οποίους έγραψε το 1976 και ισχύουν για την επιχείρηση του, είναι ο εξής: «Η απλότητα είναι αρετή».
Εάν όμως ερευνήσει κανείς τα αρχεία των δεδομένων, τα οποία διέρρευσαν πρόσφατα από τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου (άρθρο) και αφορούν έγγραφα της ΙΚΕΑ, πάνω από 100 σελίδες, θα διαπιστώσει πως δεν είναι καθόλου απλά – ακόμη καλλίτερα,θα εντυπωσιαστεί από την πολυπλοκότητα τους, η οποία καθιστά πολύ δύσκολη την κατανόηση του «συστήματος ΙΚΕΑ» από αυτούς που δεν διαθέτουν επαρκείς οικονομικές γνώσεις.
Εκτός από τους Ισολογισμούς, καθώς επίσης από τους περίεργους υπολογισμούς φόρων, τα έγγραφα συμπεριλαμβάνουν εταιρικά διαγράμματα (γράφημα που ακολουθεί), από τα οποία συμπεραίνεται πόσο σύνθετη είναι η «επιχειρηματική αυτοκρατορία των επίπλων» – με φορολογικές έδρες στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στα νησιά Cayman, στην Κύπρο κοκ.
.Τὸ σύστημα ΙΚΕΑ.1
 
.
Συνεχίζοντας, προκαλεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση, δέος ίσως το γεγονός ότι, δεν λείπει κανένας φορολογικός παράδεισος από τον σχεδιασμό της πολυεθνικής – ενώ πρόκειται για ένα τόσο πολυδιάστατο και δυσνόητο δίκτυο, που είναι αδύνατον να γίνει αντιληπτό από έναν απλό εφοριακό υπάλληλο.
Ακόμη και στην ίδια την εταιρεία λέγεται πως αυτοί που κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος δεν υπερβαίνουν τους δέκα– αφού δεν υπάρχει κανένα «φορολογικό παράθυρο», οπουδήποτε στον πλανήτη, που να μην το εκμεταλλεύεται «αδρά» ο όμιλος.
Πιθανολογείται βέβαια πως η ΙΚΕΑ, έτσι όπως τουλάχιστον φαίνεται από την αποκάλυψη του Λουξεμβούργου (συμμετείχαν στις έρευνες 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες), δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα παράνομο – τηρώντας πάντοτε την εκάστοτε νομοθεσία. Η «φορολογική πορεία» της δε ξεκίνησε το 1973 – όπου μετέφερε την έδρα στης από την Σουηδία στην Δανία, προφανώς για φορολογικούς λόγους.
.

Οι μέθοδοι του ομίλου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περίφημο «τέχνασμα του 3%», όπως αποκαλείται. Αναλυτικότερα, κάθε ένα από τα υποκαταστήματα του ομίλου στο εξωτερικό (πάνω από 300), πληρώνει για το κάθε προϊόν του, είτε πρόκειται για ένα μικρό έπιπλο, είτε για ένα απλό ανταλλακτικό,ποσόν που αντιστοιχεί στο 3% της τιμής του στην εταιρεία «Inter Ikea Systems» – έδρα της οποίας είναι η βασίλισσα της νόμιμης φοροδιαφυγής, η Ολλανδία (άρθρο).
Στην εταιρεία αυτή ανήκει ολόκληρη η «ταυτότητα» της ΙΚΕΑ – τα σχέδια (designs), η μορφή των επίπλων, οι κατάλογοι, ακόμη και το εταιρικό λογότυπο. Εάν κοιτάξει δε κανείς κάτω από το οποιοδήποτε έπιπλο της εταιρείας, από τις καρέκλες έως τα παπλώματα, θα διαπιστώσει πως δίπλα από το λογότυπο εμφανίζεται ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων – δηλαδή η «Inter Ikea Systems», η οποία κατέχει και χρεώνει βέβαια όλα τα δικαιώματα, σε ο,τιδήποτε πουλάει το κάθε υποκατάστημα.
Το παραπάνω φορολογικό τέχνασμα ονομάζεται «το τρικ με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας» – λειτουργεί δε ως εξής: επειδή κάθε υποκατάστημα εμβάζει το 3% της αξίας πνλήσεως των προϊόντων του στην Ολλανδία (ένα τεράστιο ποσοστό, εάν σκεφθεί κανείς πως το καθαρό κέρδος των σούπερ μάρκετ υπερβαίνει σπάνια το 1% του τζίρου τους), μειώνεται αντίστοιχα το κέρδος του.
Για παράδειγμα, ο ετήσιος τζίρος της ΙΚΕΑ στην μεγαλύτερη αγορά της, στην Γερμανία, ήταν 3,99 δις € το 2013. Το 3% επί αυτού του τζίρου ήταν 119,7 εκ. €, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην Ολλανδία – ενώ κατεγράφησαν ως έξοδα, μειώνοντας την φορολογική επιβάρυνση του ομίλου στην Γερμανία. Έτσι, η χώρα έχασε φορολογικά έσοδα της τάξεως των 36 εκ. €, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα και σύμβουλο της γερμανικής Βουλής.
Στην Ολλανδία τώρα η ΙΚΕΑ πληρώνει 5% φόρο για τα έσοδα από πνευματική ιδιοκτησία στο εξωτερικό – επομένως, μόλις 6 εκ. για τα 119,7 εκ. € που χρεώνει στην Γερμανία. Επωφελείται λοιπόν από την διαφορά, η οποία ανέρχεται στα 30 εκ. €.
Η έδρα τώρα της εταιρείας, η οποία έχει φύγει πλέον από την Δανία και έχει εγκατασταθεί στην Ολλανδία, καθώς επίσης το «το τρικ με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας», είναι μόνο δύο από τα πολυάριθμα κομμάτια του «φορολογικού πάζλ» που έχει κατασκευάσει ο όμιλος – η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη του οποίου λέγεται πως είναι «η αποφυγή πληρωμής φόρων, με κάθε τρόπο».
Η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνεται μέσω των εγγράφων που διέρρευσαν από το Λουξεμβούργο, όπου φαίνεται πως η ολλανδική «Inter Ikea Systems», ανήκει σε μία εταιρεία του μικρού δουκάτου – στο οποίο οι επιχειρήσεις αυτού του είδους (Holding) δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
.

Φόρος 0,002%   

Σύμφωνα με μία επιστολή της γνωστής εταιρείας συμβούλων PWC (23.01.2012), η οποία συνόδευε την φορολογική δήλωση του 2010 της ΙΚΕΑ, οι φόροι που πλήρωσε ανέρχονταν σε 48.000 € – όταν εκείνη την εποχή τα καθαρά κέρδη του ισχυρότατου ομίλου ήταν 2.572.436.000 €. Εάν τώρα υπολογίσει κανείς το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι φόροι των 48.000 €, όσον αφορά στα συνολικά κέρδη της «IKEA Holding», θα καταλήξει σε έναν συντελεστή της τάξεως των 0,002%!
Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις της εταιρείας, οι φόροι που πλήρωνε τα προηγούμενα έτη ήταν 14% – ενώ, όταν προσπαθεί να ερευνήσει κανείς την ειλικρίνεια των δηλώσεων της, οδηγείται σε μία επόμενη διαπίστωση:η ολλανδική «Inter Ikea Systems» ανήκει στην «Ikea Holding» του Λουξεμβούργου, ιδιοκτήτης της οποίας είναι το ίδρυμα «Interogo», με έδρα το Λιχτενστάιν – το οποίο φυσικά ανήκει κρυφά στην οικογένεια του εντιμότατου Σουηδού κ. I. Kamprad!
.

Η «Inter Ikea Finance»

Πρόκειται για μία ακόμη επιχείρηση του ομίλου, με έδρα το Λουξεμβούργο – σκοπός της οποίας είναι η παροχή δανείων στα υποκαταστήματα της ΙΚΕΑ, καθώς επίσης στις υπόλοιπες εταιρείες της.Φυσικά δεν είναι η μοναδική που εφαρμόζει το συγκεκριμένο τέχνασμα αποφυγής πληρωμής φόρων – αφού υπάρχουν πολλοί άλλοι όμιλοι στο κρατίδιο, οι οποίοι κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Η αποφυγή φόρων με το σύστημα αυτό γίνεται μέσω των εξόδων για τόκους, τα οποία εγγράφουν τα υποκαταστήματα στους Ισολογισμούς τους, μειώνοντας τα κέρδη τους – τόκους που πληρώνουν στην «Inter Ikea Finance», η οποία τα δανείζει. Φυσικά τα έσοδα από τόκους στο Λουξεμβούργο φορολογούνται ελάχιστα – οπότε οι πολυεθνικές επωφελούνται από τον δήθεν δανεισμό χρημάτων, τα οποία δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα ταμεία τους (ένας από τους τρόπους της νόμιμης φοροδιαφυγής φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί).
.
Τὸ σύστημα ΙΚΕΑ.2
.
Ειδικά στην περίπτωση της ΙΚΕΑ, το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Η ελβετική «Ikea Bank» που δανείζει άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, ανήκει στην «Ikea Bank» του Λουξεμβούργου – η οποία χρηματοδοτείται από μία άλλη τράπεζα της πολυεθνικής, με έδρα τις ολλανδικές Αντίλλες.
Εάν τώρα η «Ikea Bank» είχε έδρα μόνο στην Ελβετία, θα πλήρωνε τουλάχιστον 3,5 εκ. € φόρους για τα κέρδη της (35 εκ. € το 2011). Με την μεσολάβηση όμως της «Ikea Bank» του Λουξεμβούργου, ο φόρος μειώθηκε στο 1,5 εκ. € – εάν φυσικά δεν μηδενίσθηκε, μέσω της εταιρείας στις ολλανδικές Αντίλλες
Ποιός εἶναι ὁ ἐν λόγῳ πολύ ἐπιτυχημένος ἐπιχειρηματίας;
Τὴν ἀπάντησιν μᾶς τὴν δίδει ὁ Σπῦρος Χαντζάρας, σὲ παλαιότερον ἄρθρον του, ποὺ βρῆκα σὲ …σουηδικὴ σελίδα.
Ἰδοῦ τὸ τὶ ἔγραφε ὁ Σπῦρος τὸν Φεβρουάριο τοῦ 2013:

Ο Γιαχούντης Καμ-πράντ και οι κεφτέδες και τα λουκάνικα με πέταλλα

 Τὸ ἐπιτυχημένο «σύστημα ΙΚΕΑ» τῶν ...«περιουσίων»!!!3
Στα ΙΚΕΑ «Τρώνε τα άλογα όταν γεράσουν» και τον δεκαπενταύγουστο θα σερβίρουν το Αλογάκι της Παναγίας. Η ΙΚΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως θα σταματήσει να πουλάει κεφτεδάκια με κρέας αλόγου και θα επιστρέψει στα πεντανόστιμα σουτζουκάκια με κρέας αρουραίου και σάλτσα από βοθρολύματα. Ο «σουηδικός» όμιλος επίπλων και οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ μετά τα «σουηδικά κεφτεδάκια με φθηνό κρέας αλόγου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει και τα λουκάνικα τύπου Βιένης και ότι σταματά τις πωλήσεις των παραδοσιακών σουηδικών φαγητών, βαλενμπεργκάρε και του κααλπούντινγκ, που περιέχουν κιμά που αντί για μίγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, όπως «έγραφε η ετικέτα», είχαν κιμά από κρέας αλόγου.
Άμα διαβάσεις τις βιογραφίες του μίστερ ΙΚΕΑ, Ινγκβαρ Φιόντορ Καμπράντ, που είναι ο πέμπτος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη δεν θα βρεις πουθενά πατέρα και μάνα. Σαν τον Ομπάμα ένα πράγμα. 
Αλλά άμα διαβάσεις ότι ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα πουλώντας σπίρτα με το ποδήλατό του και ότι για να κάνει οικονομία γράφει ακόμα και τώρα και στις δύο πλευρές του χαρτιού, τότε είναι βέβαιο ότι έχεις να κάνεις με τσιφούτη. 
Οι «Kamprad», πήγαν στην Σουηδία από την Γερμανία, επειδή ο παππούς του Ινγκβαρ, Αχίμ  αγόρασε ένα κτήμα δια αλληλογραφίας. Το Αχίμ είναι πέρα για πέρα Γιαχούντικο όνομα.
 Αλλά και το επώνυμο είναι σύνθετο από άλλα δυο ιουδαϊκά επώνυμα. Κάμμ (Kamm) και Πράντα (Prada). Σαν Kamm, οι Καμπράντ, είχαν συγγενέψει με τους Ullmann, και για τον λόγο αυτό οι Ullmann έστειλαν τον 14χρονο Όττο, στους συγγενείς τους στην Σουηδία μετά το Anschluss. Αλλωστε υπάρχει ακόμα οικογένεια Kamm-Ullmann. Και η Λιβ Ούλμαν από αυτό το σόι είναι. Αλλωστε ο παππούς της στο Νταχάου πέθανε. Και όταν λέει η Λίβ, ότι δεν είναι Ιουδαία εννοεί ως προς το θρήσκευμα. Μόνον.
Επομένως ξέρεις ποιος Τσιφούτης σερβίρει το φθηνό κρέας αλόγου.
Στην Ελλάδα, βρέθηκαν από τον ΕΦΕΤ δύο παρτίδες αλογίσιου κρέατος συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών, προελεύσεως Ρουμανίας, με την παραπλανητική επισήμανση «μοσχαρίσιο». («Frozen beef meet neck» και «Frozen beef meet topside»), που δεν είχαν διακινηθεί. Εισαγωγέας η Βασιλική Ζηκούδη. Η συγκεκριμένη εισαγωγική επιχείρηση προμηθεύει λιανεμπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 74.300 κιλά κρέας αλόγου που έχουν καταναλωθεί. Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος, διότι μεγάλες ποσότητες μπήκαν σαν μοσχαρίσιο και Βόιο κρέας.
Τί λέγαμε λοιπόν;;;
Χμμμ… Λέγαμε πὼς πρέπει νὰ εἶσαι μεγάλο κάθαρμα γιὰ νὰ γίνῃς Καμπράντ.
Κι ἐπίσης λέγαμε πὼς πρέπει νὰ εἶσαι ἀκόμη μεγαλύτερο κάθαρμα γιὰ νὰ στήσῃς σύστημα λεηλασίας ΟΛΩΝ τῶν Εὐρωπαίων.
Κι ἐπίσης λέγαμε πὼς αὐτὴ ἡ σαπίλα, ποὺ ἀλλοιώνει κάθε κοινωνικὴ δομή, σὲ ὅλον τὸν πλανήτη, παραεξαπλώθηκε, καλὸ εἶναι νὰ προετοιμαζόμαστε γιὰ μεγάλες ἀνατροπές.
Ἀνατροπὲς ποὺ θὰ μᾶς ξεμάθουν τὰ πάντα καὶ θὰ μᾶς τὰ μάθουν, σωστά, δίκαια, ἠθικὰ κι ἔντιμα ἀπὸ τὴν ἀρχή!!!
Υ.Γ. Στὴν Βικιπαιδεία ΔΕΝ θὰ διαβάσετε κάτι γιὰ τὴν καταγωγή του. Τὸν παρουσιάζουν ὡς …φιλοναζί… Ναί, σαφῶς… Διότι καὶ τὸν ναζισμὸ αὐτοὶ τὸν χρημοτοδότησαν!!!
αλιευθεν απο
Τὸ ἐπιτυχημένο «σύστημα ΙΚΕΑ» τῶν ...«περιουσίων»!!!
 
 
image
 
 
 
 
 
Τὸ ἐπιτυχημένο «σύστημα ΙΚΕΑ» τῶν ...«περιουσίων»!!!
Τὸ σύστημα ΙΚΕΑ. «Όταν τα κράτη υπερχρεώνονται ή πτωχεύουν, οι Πολίτες τους ενοχοποιούν συνήθως την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, εγκαλώντας την για ανεπάρκει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ