Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

G20: Διαφωνίες για την παγκόσμια ανάπτυξη-"Δεν θα συμφωνήσουμε σε κοντόφθαλμη τόνωση", δήλωσε ένας γερμανός αντιπρόσωπος στη G20

Στην ατζέντα της G20 βρίσκονται μεταξύ άλλων τα σχέδια για να περιορισθεί η απώλεια εισοδήματος από τις πολυεθνικές που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Πιέσεις στο Βερολίνο για χαλάρωση της λιτότητας.
Καθώς οι κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται για να αλλάξουν τίποτε λιγότερο από το "πεπρωμένο" της παγκόσμιας οικονομίας, τα μέλη παραμένουν διχασμένα όσον αφορά το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με τη Γερμανία να αρνείται τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για περισσότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις για την τόνωση της οικονομίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ανοίγοντας αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την προστασία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και το κλείσιμο των φορολογικών παραθύρων για τις γιγάντιες πολυεθνικές.

"Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το πεπρωμένο της παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε ο Χόκεϊ ο οποίος το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της αυστραλιανής προεδρίας της G20, είχε αρχίσει μια καμπάνια για να προστεθούν 2 ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη μέχρι το 2018 .

Ο στόχος αυτός μοιάζει πιο μακρινός παρά ποτέ καθώς μέλη από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Ρωσία αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες προβλήματα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των περισσότερων μεγάλων οικονομιών.

Μια έκκληση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου προς την ευρωζώνη και την Ιαπωνία να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τη ζήτηση και να αναζωογονήσουν τη δραστηριότητα, που συνοδεύθηκε από την επισήμανση πως η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά περισσότερα χάρη στο αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμά της, έτυχε ψυχρής υποδοχής.

"Δεν θα συμφωνήσουμε σε κοντόφθαλμη τόνωση", δήλωσε ένας γερμανός αντιπρόσωπος στη G20 υποστηρίζοντας πως το χρέος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό στις περισσότερες χώρες για να επιτρέψει να αυξηθούν οι δαπάνες.

Το Βερολίνο δέχεται έντονη πίεση για να επιτρέψει στην ευρωζώνη να χαλαρώσει τη δημοσιονομική λιτότητα και να τονώσει την οικονομία της μέσω περισσότερων κυβερνητικών δαπανών ή μειώσεων φόρων.

Τις προοπτικές για την ανάπτυξη δεν βοηθούν οι επικρατούσες γεωπολιτικές εντάσεις, από τις μάχες στη Μέση Ανατολή μέχρι τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Χόκεϊ δήλωσε πως η Αυστραλία, η οποία είναι φέτος η χώρα που φιλοξενεί την G20, ζήτησε τις απόψεις και άλλων μελών της G20 για το αν η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών το Νοέμβριο στο Μπρισμπέιν.
Από ορισμένους κύκλους έχουν διατυπωθεί αιτήματα να αποκλεισθεί από τη συνάντηση ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία και της κατάρριψης του επιβατικού αεροπλάνου της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

Η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε πως η πόρτα πρέπει να μείνει ανοικτή στη Ρωσία, δήλωσε ο Χόκεϊ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονταν επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη όταν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας είχαν χθες, Παρασκευή, στο Κερνς την πρώτη τριμερή συνάντησή τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

"Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις περιφεριακές δυνατότητές μας για να διαχειρισθούμε τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς κινδύνους και να απαντήσουμε σε ενδεχόμενη κρίση", αναφέρουν στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες.

Η συνάντηση είναι η πρώτη αφότου ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επέστρεψε το 2012 στην εξουσία, αφού οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τους γείτονές της εντάθηκαν εξαιτίας εδαφικών διενέξεων για τα θαλάσσια σύνορα και διαμαχών για την κληρονομιά από την επίθεση της Ιαπωνίας στην Ασία τον καιρό του πολέμο.

Στην ατζέντα της G20 βρίσκονται επίσης τα σχέδια για να περιορισθεί η απώλεια εισοδήματος από τις πολυεθνικές που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Οι φορολογικές ρυθμίσεις για παγκόσμιες εταιρείες όπως οι Google Inc, Apple Inc και Amazon.com Inc έχουν γίνει ένα καυτό πολιτικό θέμα έπειτα από τις δημοσιογραφικές και τις κοινοβουλευτικές έρευνες για το πόσο πολλές εταιρείες πληρώνουν λιγότερους φόρους μεταφέροντας τα κέρδη τους.

Αφότου χώρες άρχισαν να βάζουν στόχο τα διασυνοριακά φορολογικά παράθυρα πριν από πέντε χρόνια, ανακτήθηκαν επιπλέον 37 δισεκ. ευρώ σε φόρους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας πως οι ετιαρείες εκτιμάται ότι διατηρούν 2 τρισεκ. δολάρια σε χώρες με χαμηλή ή καθόλου φορολογία.

"Είναι ανάγκη ολόκληρος ο κόσμος να κυνηγήσει τις φορολογικές απάτες", δήλωσε ο Χόκεϊ για τα μέτρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υιοθετηθούν από τουλάχιστον 44 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ