Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Σοκ από τις ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε 100% ποιός κατέρριψε το Boeing στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης ή των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό ανακοινώθηκε τώρα στην Ουάσιγκτον, 24 ώρες μετά τις πρώτες  εκθέσεις στην βάση δορυφορικών εικόνων από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Το επιβατικό αεροπλάνο προφανώς καταρρίφθηκε από τον ουρανό από αυτονομιστές που πρόσκεινται στο Κρμελίνο, με το πυραυλικό συγκρότημα SA-11, αναφέρουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωση αναφέρει τώρα ότι Ρωσία «δημιούργησε» μόνο τους «όρους» για την κατάρριψη, εξοπλίζοντας το κίνημα απόσχισης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών που σχολίασαν την Τρίτη τα σχετικά σε μια συνέντευξη, θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Εδώ, αναφέρονται τηλεφωνικές συνομιλίες, δορυφορικές φωτογραφίες και σχόλια που δημοσιεύτηκαν από τους αυτονομιστές στα κοινωνικά δίκτυα, και έχουν ταξινομηθεί εν μέρει ως αυθεντικά από εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά λάθος, είπε ένας από τους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών.

Εάν Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες κατά την εκτόξευση του πυραύλου, δεν μπορεί να ειπωθεί. Είναι επίσης ασαφές κατά πόσον το πλήρωμα που επάνδρωνε το πυραυλικό συγκρότημα είχε εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Αλλά η Μόσχα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τον οπλισμό και την εκπαίδευση των αυτονομιστών κατά τις τελευταίες εβδομάδες - ακόμη και μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ017.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως σκοπευτή, ένας από τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών απάντησε: «Δεν ξέρουμε κανένα όνομα, κανένα βαθμό και δεν είμαστε επίσης 100% σίγουροι για την ιθαγένεια».

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ben Rhodes δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη «άμεση σύνδεση» μεταξύ της εκτόξευσης του πυραύλου και της Ρωσία. Ο ίδιος ήταν της άποψης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν την ευθύνη για τη στήριξη των αυτονομιστών.

Ο Ρώσος ηγέτης, κατά τη διάρκειας μιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβολίου εθνικής άμυνας και ασφάλειας εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα της καταστροφής του Boeing 777 και τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αντικειμενική διερεύνηση αυτής της τραγωδίας, αναφέροντας ότι το Κίεβο εμποδίζει το έργο των εμπειρογνωμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ