Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

«Νεκρό επιχείρημα με νεκρούς»: F-22 Vs S-400

F-22 έναντι S-400 στην κρίση της Ουκρανίας: Οι ψευδαισθήσεις των Αμερικανών στρατηγών

Στις 31 Μαρτίου, ο Αμερικανός πτέραρχος Robert Spalding III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) υποστήριξε στο The National Interest ότι μια «καθαρά αμυντική ανάπτυξη» των μαχητικών F-22....
stealth είναι μια πιθανή λύση στην κρίση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της στρατηγικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία, και τις συνεχιζόμενες απειλές για την υπόλοιπη Ουκρανία. «Χωρίς να ρίξει ούτε έναν πυροβολισμό, μια τέτοια ανάπτυξη [των F-22] , θα αλλάξει αμέσως τους συλλογισμούς του Πούτιν περί μιας εισβολής», επιμένει ο Spalding.

Tα ρωσικά αεροσκάφη δεν θα επιβιώσουν μια αντιπαράθεση με τα αμερικανικά stealth μαχητικά και έτσι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ρωσική επιχείρηση στο έδαφος, ο συλλογισμός του Spalding. Οι Ουκρανοί θα αισθάνονται πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, δεδομένου ότι κάθε ρωσική εισβολή θα υπόκεινται σε επίθεση από τα ουκρανικά πολεμική αεροσκάφη που θα προστατεύονται από τα F-22.

Ο συλλγισμός αυτό δεν αξιολογεί εάν η Ουάσιγκτον εγγυηθεί την ασφάλειας στην Ουκρανία ως ένα ζήτημα με θεμελιωδώς πολιτικό χαρακτήρα. Το επιχείρημα είναι ότι το F-22 θα μπορούσε να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα στρατιωτικής ισορροπίας υπέρ της ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης. Είναι λάθος ο Spalding; Είναι το F-22 η απάντηση;

Πρώτον, το F-22 θα μπορούσε να καταστρέψει τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία (VVS), μόνο αν η τελευταία αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το αεροσκάφος. Η γεωγραφία δίνει στους Ρώσους ένα αβαντάζ πολυτέλειας: Να μην ασχοληθούν με το ίδιο το F-22. Οι Ρώσσοι ξέρουν ότι το F-22 μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε μαχητικό της δικής τους αεροπορικής δύναμης. Η Ρωσία θα ανταποκριθεί σε μια «καθαρά αμυντική ανάπτυξη» του F-22 με τη λειτουργία των δικών της αεροσκαφών μόνο σε συνθήκες συντριπτικής αεροπορικής υπεροχής.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος S-400 μπορεί να προσδιορίσει, να παρακολουθήσει και εν τέλει να βάλει κατά εναέριων στόχων σε εύρος έως 250 μιλίων. (Getty Images)

Στην καλύτερη περίπτωση, τα F-22 θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση αεροπορικής βίας για να υποστηρίξει την προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αλλά τι γίνεται με την υπόθεση των επιτιθέμενων ουκρανικών αεροσκαφών κατά των ρωσικών σχηματισμών προέλασης στο έδαφος; Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος S-400 μπορεί να προσδιορίσει, να παρακολουθήσει και εν τέλει να βάλει κατά εναέριων στόχων σε εύρος έως 250 μιλίων (400 χιλιόμετρα).

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το F-22 μπορεί να αποφύγει πολλαπλές επικαλυπτόμενες πυροβολαρχίες S-400 – η ώρα της αλήθειας ένα τέτοιο σενάριο για το F-22 και για το S-400 – τα ουκρανικά αεροσκάφη επίθεσης Su-25 είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να αποφύγουν μια τέτοια αντιαεροπορική απειλή.

Η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει τους S- 400 έτσι, ώστε να παρέχουν κάλυψη στα ρωσικά στρατεύματα που προωθούνται στην ανατολική και την κεντρική Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει επιπλέον και τα κινητά συστήματα SAM που μπορούν από μόνα τους να καταστήσουν κάθε ουκρανική αεροπορική επίθεση ως μία – αυτοκτονίας.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια «αμυντική» ανάπτυξη των F-22 στην Ουκρανία θα αφήσει τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις στο έλεος των μεγαλύτερων, με την καλύτερη κατάρτιση και των τεχνολογικά πιο προηγμένων, ρωσικών στρατευμάτων.

Αλλά περιμένετε! Η κατάσταση χειροτερεύει.

Το βαλλιστικό θέατρο 97K20 Iskandar μπορεί να πλήξει στόχους 250 μίλια (400 χιλιόμετρα) μακριά με ακρίβεια πέντε μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι προώθηση των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι επιλύσιμη με το F-22 , όπως η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί, με μεγάλη ακρίβεια, κατά των αεροπορικών βάσεων της Ουκρανίας. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι η USAF θα πρέπει επίσης να βρει ασφαλή καταφύγια για τα F-22 της.

Οι αντιβαλλιστικές πυροβολαρχίες Patriot θα βοηθήσουν, αλλά η USAF δεν θα αφήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μαχητικά stealth της – μισό δισεκατομμύριο δολάρια το κομμάτι – στο έλεος των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων κρουζ. Πράγματι, η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει ελκυστική την προοπτική της καταστροφής των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμού της USAF, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν τα αεροσκάφη αυτά σε βάσεις στην Πολωνία.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυροβολικό κατά των ουκρανικών αμυντικών θέσεων σε βάθος, και όλα αυτά χωρίς την ανάγκη των αεροπορικών επιδρομών. Η Ρωσία διατηρεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με την Ουκρανία στον αριθμό και την πολυπλοκότητα των συστημάτων αυτών.

Τέλος, η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά την αεροπορική της ισχύ για να αποκτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Υποθέτοντας ότι «αμυντική ανάπτυξη» της USAF δεν θα οδηγήσει σε κανόνες εμπλοκής που θα επιτρέπουν τα F-22 να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη στο ρωσικό εναέριο χώρο –μια πραγματικά εσχατολογική προοπτική που δεν εξετάζεται για το παρόν περαιτέρω – τα βομβαρδιστικά του Κρεμλίνου μπορεί να διεξάγουν γρήγορες εξορμήσεις πέρα από τα σύνορα, και στη συνέχεια να επιστρέφουν στις ασφαλείς βάσεις τους.

Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει τόσους συμβατικούς πυραύλους κρουζ που μπορούν να πλήξουν τους στόχους σε όλη την Ουκρανία , χωρίς ποτέ να χρειάζεται να διασχίσουν ρωσικά αεροσκάφη τα σύνορα.

Ακόμα χειρότερα!

Αν τα αμερικανικά F-22 μπορούν να λειτουργήσουν μόνο από βάσεις στη μακρινή δύση της Ουκρανίας ... ή από την Πολωνία ... ή ακόμα και από τη Γεωργία, θα πρέπει να ταξιδέψουν περίπου 600 μίλια (1000 χιλιόμετρα) για να περιπολούν τα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Με εξωτερικές δεξαμενές το F-22 μπορεί να περιπολεί σε μια τέτοια περιοχή, αλλά όχι για πολύ. Αυτό δίνει στα ρωσικά μαχητικά την ευκαιρία να λειτουργούν προς υποστήριξη των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, λόγω της απουσίας του F-22. Τα ρωσικά συστήματα SAM θα καταστήσουντη χρήση των εναέριων τάνκερ και των AWACS πάνω από την Ουκρανία μια δυσνόητη επιλογή.

Μια πολιτική δέσμευση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή. Εάν η Ρωσία αποφασίσει ούτως ή άλλως να επιτεθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμβάλουν με πολλά περισσότερα από μερικές μοίρες F-22.
«Νεκρό επιχείρημα με νεκρούς»: F-22 (Getty Images)Η πρόταση αυτή, θα φαίνονταν απλά ανόητη αν προέρχονταν από έναν πολιτικό, χωρίς την παραμικρή ιδέα από τα λεπτότερα σημεία της αεροπορικής ισχύος. Αντ 'αυτού, προέρχεται από έναν πτέραρχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί πιέζουν ολοφάνερα για παράλογες λύσεις στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι επικριτές αυτή της πρότασης, την θεωρούν ως ένα «νεκρό επιχείρημα με νεκρούς», εξωφρενική, μη βάσιμος ισχυρισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής ισχύς.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επικρίνεται για μια «θεσμική προδιάθεση» υπερεκτίμησης των δυνητικών επιπτώσεων των αεροπορικών δυνάμεων, μια προδιάθεση που πηγαίνει χέρι-χέρι με μια τάση των διπλωματικών κηρυγμάτων της απερίσκεπτης εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αποτρέψουν τη Ρωσία, χρειάζεται πρώτα να κάνουν μια σαφή πολιτική δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αν θέλουν να πολεμήσουν τη Ρωσία, πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πραγματικό πόλεμο και όχι με την φανταστική ψευδαίσθηση μια φθηνής, εύκολης, ανώδυνης σύγκρουσης.

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ