Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ στην Ελλάδα!...Χρηματοδοτεί κόμματα και Καθηγητές στην Ελλάδα;

Από τον χώρο δράσης του κινήματος δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη. 

Το 2005 ίδρυσε τα πρώτα φροντιστήρια με τον τίτλο Elite. Σήμερα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο-αναγνωστήριο στην Κομοτηνή. 


Κίνημα ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν . Διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, πανεπιστήμια, σχολεία, τράπεζα, ΜΜΕ


Σοβαρές κατηγορίες για πολιτικές παρεμβάσεις

Το κίνημα του Γκιουλέν στην Κεντρική Ασία έχει διασυνδεθεί με αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και κατηγορείται για πολιτικές παρεμβάσεις. Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Καρίμοφ, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του το 1999 ανήκαν στο κίνημα του Γκιουλέν. Καταγγελίες υπήρξαν για ανάμειξη του κινήματος και σε προσπάθειες των αμερικανικών υπηρεσιών να προκαλέσουν αντικαθεστωτικά κινήματα στην Κεντρική Ασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ρωσική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία του Γκιουλέν, ενώ μέτρα έχει λάβει και η κινεζική κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι το κίνημα Γκιουλέν διασυνδέεται με το αποσχιστικό μουσουλμανικό κίνημα των Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα. Από τον χώρο δράσης του κινήματος δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη. Το 2005 ίδρυσε τα πρώτα φροντιστήρια με τον τίτλο Elite. Σήμερα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο-αναγνωστήριο στην Κομοτηνή. Στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική, ο Γκιουλέν ίδρυσε μεικτά σχολεία με τη λογική της συνύπαρξης με τον άλλον. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Turkish School of Tolerance στις Φιλιππίνες, όπου φοιτούν μαζί μουσουλμάνοι και χριστιανοί και το The Star International High School στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής με μαθητές απ' όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Διαπολιτισμικός διάλογος

Η στρατηγική του κινήματος Γκιουλέν στη Δύση είναι διαφορετική. Αιχμή του δόρατος της δραστηριότητάς του είναι ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται διεθνή συνέδρια και προσκαλούνται ηγέτες άλλων θρησκευτικών δογμάτων να συμφάγουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Επίσης, οργανώνονται επισκέψεις διαμορφωτών της κοινής γνώμης στην Τουρκία, η οποία προβάλλεται σαν γέφυρα διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Το κίνημα στρατολογεί αριστούχους φοιτητές, τους οποίους στέλνει με υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Δύση. Οι φοιτητές αυτοί στη συνέχεια προωθούνται σε σημαντικές θέσεις και λειτουργούν ως πρεσβευτές του κινήματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Γκιουλέν διαθέτει σήμερα ισχυρά ερείσματα στο ανώτερο από μορφωτικής και εισοδηματικής άποψης τμήμα των Τούρκων της διασποράς.

Τα ερείσματα αυτά του εξασφαλίζουν πρόσθετες χορηγίες, οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξη της επέκτασης του κινήματος. Στη Βρετανία, βασικοί χορηγοί είναι η Turkish Bankers Association και το Turkish-British Chamber of Commerce and Industry.

Το «μοντέλο Γκιουλέν» είναι απολύτως συμβατό με την αμερικανική στρατηγική για τον ισλαμικό κόσμο. Ο ίδιος καταδίκασε αμέσως την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δηλώνοντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι «στο πραγματικό Ισλάμ δεν υφίσταται τρομοκρατία» κι ότι «ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και ένας τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος». Το αποτέλεσμα είναι ότι η δράση του κινήματος υποστηρίζεται από σημαντικό αριθμό Αμερικανών πολιτικών και ακαδημαϊκών, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν και στο διοικητικό συμβούλιο των Κέντρων Διαπολιτισμικού Διαλόγου του κινήματος Γκιουλέν. Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβιο του 2007 το κίνημα Γκιουλέν διοργάνωσε σε αίθουσα του Κογκρέσου εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Το δε βραβείο Rumi, που έχει θεσπίσει, απονεμήθηκε στον Τούρκο και στον Ισπανό πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ισλαμοτουρκική παιδεία

Στην Ευρώπη, το κίνημα δεν ακολουθεί την πεπατημένη των άλλων ισλαμικών οργανώσεων. Δεν ιδρύει τζαμιά και δεν διοργανώνει σεμινάρια για το Κοράνι. Οπου υπάρχει σημαντικός αριθμός Τούρκων μεταναστών, ιδρύει φροντιστήρια με σκοπό την υποβοήθηση των μαθητών σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, βοηθάει Τούρκους μετανάστες στην εκμάθηση της γλώσσας στη χώρα υποδοχής. Οι διδάσκοντες είναι κατά κανόνα εθελοντές.

Στη Γερμανία ο Γκιουλέν έχει ιδρύσει εκατό τέτοια φροντιστήρια και στη Γαλλία 16. Οπου επιτρέπεται, έχουν ιδρυθεί ιδιωτικά σχολεία, τα οποία δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της ισλαμοτουρκικής ταυτότητας. Τα πιο γνωστά Κέντρα Διαπολιτισμικού Διαλόγου στην Ευρώπη είναι η Dialogue Society στη Βρετανία και στην Ολλανδία, η ΝΙ TECA στη Βόρεια Ιρλανδία και η Australian Intercultural Society της Μελβούρνης. Στο καθολικό πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μάλιστα, ιδρύθηκε φέτος έδρα Φετουλάχ Γκιουλέν με σκοπό τη μελέτη των σχέσεων καθολικισμού και Ισλάμ και ιδιαιτέρως του μοντέλου Γκιουλέν, που κατά μία έννοια «αποαραβοποιεί» το Ισλάμ. Η γραμμή της απογκετοποίησης και της ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες που πρεσβεύει ο Γκιουλέν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στο μορφωμένο τμήμα των Τούρκων της διασποράς, αλλά προσκρούει σε σημαντικές αντιδράσεις εκεί που υπάρχουν εργάτες μετανάστες. Εκεί κυριαρχούν οι υπερσυντηρητικές θρησκευτικές οργανώσεις που κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι επιδιώκει την αφομοίωση και τον εκδυτικισμό, όπως επίσης ότι έχει επηρεασθεί από τον χριστιανισμό. Εχθρικοί προς το κίνημα Γκιουλέν είναι και οι ακραίοι εθνικιστές, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, αλλά και η κοινότητα των Αλεβί για άλλους λόγους.

(Καθημερινή Σοβαρές κατηγορίες για πολιτικές παρεμβάσεις) 24-08-08

Πανεπιστήμια, σχολεία, τράπεζα, ΜΜΕ

Το κίνημα Γκιουλέν διαθέτει σήμερα ένα ευρύ δίκτυο μορφωτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία ασκούν μεγάλη επιρροή. Στην ίδια την Τουρκία μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια έχει ιδρύσει το πανεπιστήμιο Fatih στην Κωνσταντινούπολη, 15 φοιτητικές εστίες, περισσότερα από 200 ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, 20 ιατρικά κέντρα και 13 φιλανθρωπικά ιδρύματα, που δίνουν υποτροφίες και οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η σημαντικότερη οργάνωση είναι το Ιδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, επίτιμο μέλος του οποίου είναι και ο υπουργός Επικρατείας Μεχμέτ Αϊντίν. Το εν λόγω ίδρυμα διοργανώνει κάθε χρόνο την τουρκική Ολυμπιάδα, όπου μαθητές απ' όλο τον κόσμο, που φοιτούν σε σχολεία του Γκιουλέν, διαγωνίζονται στην τουρκική ποίηση και στο τουρκικό τραγούδι. Το ίδρυμα διοργανώνει και διεθνή συνέδρια με σκοπό τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Το κίνημα Γκιουλέν διαθέτει και το δικό του δημοσιογραφικό συγκρότημα. Εκδίδει την εφημερίδα Zaman με 500.000 φύλλα κυκλοφορία ημερησίως. Η εφημερίδα έχει ειδικές εκδόσεις για το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, το Καζακστάν, την Αυστραλία, τη Ρουμανία, την Κιργιζία, το Τουρκμενιστάν, τη FYROM και τις ΗΠΑ. Στο ίδιο συγκρότημα ανήκει το κανάλι Samanyolu ΤV, το πρακτορείο ειδήσεων Cihan Haber Ajansi, το εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης Aksiyon και τρία περιοδικά θρησκευτικοκοινωνικής κατεύθυνσης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Γκιουλέν δεν περιορίζεται στα ΜΜΕ. Εχει στην ιδιοκτησία του τον επιχειρηματικό όμιλο Isik Sigorta και την τράπεζα Asya με 117 καταστήματα, που λειτουργεί με το ισλαμικό τραπεζικό πρότυπο. Το κίνημα επεκτάθηκε και στον τουριστικό τομέα με την κατασκευή του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Asya Kizilcahamam Resort στην Αγκυρα. Το ξενοδοχείο διαθέτει τζαμί και χωριστές πισίνες για άνδρες και γυναίκες. Φιλοξενεί δε τις συνδιασκέψεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το κίνημα έχει αναπτύξει μία ευρείας κλίμακας στρατηγική διείσδυσης στον χώρο της Κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων κυρίως μέσω της εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της ισλαμοτουρκικής κουλτούρας και στη διαμόρφωση φιλοτουρκικών ελίτ. Στην Κεντρική Ασία ο Γκιουλέν έχει ιδρύσει σχεδόν εκατό πρώτης κλάσεως σχολεία, στα οποία φοιτούν παιδιά των ελίτ και αριστούχοι. Τα σχολεία αυτά ακολουθούν το πρόγραμμα της κάθε χώρας, αλλά διδάσκουν ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική.

kathimerini 4/08/2008

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ