Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοί Είναι οι Μεγαλύτεροι Ενεργειακοί Όμιλοι στον Πλανήτη-Ποιοί από αυτούς ελέγχουν την NSA;

Μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο της ενέργειας παραμένει η ExxonMobil, με βάση την κατάταξη της IHS για τους 50 πιο ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους το 2013.

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι ExxonMobil, Chevron, Shell, PetroChina, BP, Total, Schlumberger, Gazprom, Petrobras και Sinopec. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 δεύτερη ήταν η PetroChina, η οποία έχασε δύο θέσεις το 2013. Αντίθετη πορεία ακολούθησε η Chevron.

Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 442 δις. δολαρίων, ενώ η μετοχή της κέρδισε 17% το 2013. Αντίστοιχα, η Chevron διαθέτει κεφαλαιοποίηση 240 δις. και η Shell 233 δις. δολάρια.

Τον πλήρη κατάλογο με τους 50 μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Σε γενικές γραμμές, το 2013 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τους κρατικούς ενεργειακούς ομίλους, καθώς οι περισσότεροι είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνεται. Αντιθέτως, η αξία των εταιρειών εκείνων που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο, όπως και των ιδιωτικών πετρελαϊκών, αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη τριάδα απαρτίζουν οι ConocoPhillips, Occidental και EOG Resources, ενώ δύο θέσεις ανέβηκε η γνωστή από την δραστηριότητά της στην Κύπρο, Noble Energy. Κατατάσσεται πλέον 13η από 15η πέρυσι, εξαιτίας των ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό, πρώτη είναι η EDF και ακολουθεί η GDFSuez και η Duke Energy των ΗΠΑ.

Τέλος, στις ΑΠΕ πρώτη παγκοσμίως είναι η κινεζική China Longyuan, με δεύτερη την αμερικανική First Solar και τρίτη την GCL Energy του Χονγκ Κονγκ.

energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ