Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Merkel: Όχι σε «βιαστικές» κυρώσεις εναντίον Ελβετίας

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ρήτρα της λαιμητόμου στις συμφωνίες ΕΕ-Ελβετίας προβλέπει ότι εάν τερματίζεται μια συμφωνία, τότε όλο το σώμα των συνθηκών θα ακυρωθεί.

Την εναντίωσή της σε βιαστικά «αντίποινα» εναντίον της Ελβετίας, λόγω της απόφασης εισαγωγής ποσοστώσεων στους μετανάστες της ΕΕ, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.


«Δεν μπορεί επειδή μια πλευρά έκανε κάτι σε ένα συγκεκριμένο πεδίο να λέει η άλλη πλευρά ότι τίποτα δεν λειτουργεί στα άλλα πεδία», είπε η Merkel μετά τη συνάντησή της με τον Ελβετό Πρόεδρο και ΥΠΕΞ, Didier Burkhalter.

«Αρχικά πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμόσει η Ελβετία τη νομοθεσία τα ερχόμενα χρόνια. Θα συμβούλευα να μην λάβουμε αποφάσεις που θα έχουν συνέπειες από την αρχή, αλλά να περιμένουμε τη διαδικασία υλοποίησης της απόφασης στην Ελβετία», επεσήμανε.

Διαβάστε περισσότερα για την απόφαση της Ελβετίας για τους μετανάστες ΕΔΩ.

Από το 2002, η Ελβετία έχει υπογράψει συνθήκη με την ΕΕ που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Η πρόσφατη ψηφοφορία θέτει σε κίνδυνο αυτό το σύμφωνο, και μαζί με αυτό, ένα πακέτο συμφωνιών που καλύπτουν την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, τους δημόσιους διαγωνισμούς, και πολλά άλλα πεδία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ρήτρα της λαιμητόμου στις συμφωνίες ΕΕ-Ελβετίας προβλέπει ότι εάν τερματίζεται μια συμφωνία, τότε όλο το σώμα των συνθηκών θα ακυρωθεί.

Ωστόσο η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με ομοφωνία των κρατών μελών της ΕΕ.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso, προειδοποίησε ότι η το εν λόγω δημοψήφισμα θα έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας, ενώ αναβλήθηκαν ήδη οι συνομιλίες με τους Ελβετούς για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης αξίας πολλών δις ευρώ.

Από την άλλη, η Ελβετία ήδη τόνισε ότι δεν μπορεί να υπογράψει σύμφωνο για την αγορά εργασίας με το νέο μέλος της ΕΕ, την Κροατία.

Παίρνοντας πιο αυστηρή στάση συγκριτικά με τους Γερμανούς, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας δήλωσε ότι η ελβετική ψηφοφορία είναι «μαζική αυτοκτονία». Ο Arnaud Montebourg είπε πως οι ελβετικές εξαγωγές θα πληγούν από δασμούς «αντίποινα» και ότι «η Ελβετία θα φτωχύνει».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Laurent Fabius, τόνισε ότι το Παρίσι θα αναθεωρήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ελβετία, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι Ελβετοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβαση σε ξένους επαγγελματίες, λόγω της γραφειοκρατίας και των διμερών συμφωνιών που θα προκύψουν με την ΕΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Ο Burkhalter, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την Merkel, τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας, αξίας 75δις ευρώ, ισούται περίπου με το ήμισυ του όγκου των γερμανικών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και ότι περίπου 350.000 Γερμανοί εργάζονται σήμερα στην Ελβετία.

«Η πρόκληση τώρα είναι ότι ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα με έναν τρόπο που οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας να παραμείνουν έντονες αλλά με σεβασμό για το δημοψήφισμα», δήλωσε η Merkel, υποσχόμενη να εργαστεί για μια λύση που θα σέβεται το ελβετικό δημοψήφισμα «αλλά δεν θα βλάψει περαιτέρω τα συμφέροντα της ΕΕ».

«Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τα πάντα εξαιτίας μιας απόφασης που ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ», συμπλήρωσε ο Burkhalter, προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να σταματήσει η συνεργασία σε τομείς όπως η έρευνα και η παραγωγή ενέργειας.

EurActiv με Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ