Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Ως γερμανός πολίτης μας επισκέπτεται ο πρόεδρος Γκάουκ!!!...

Το ελληνικό χρέος και οι γερμανικές ενοχές

Διερωτάται Γερμανός αρθρογράφος «γιατί τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στη συλλογική μνήμη των Γερμανών;».


Προβληματισμοί για τις ενοχές απέναντι στην Ελλάδα της κρίσης προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του γερμανού προέδρου στη χώρα σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα.

Η επικείμενη επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα διαχρονικό ελληνικό αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση για καταβολή αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου κατά το Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Το αίτημα αυτό πήρε άλλες διαστάσεις από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Ο Γκάουκ έρχεται ως Γερμανός»

«Από την έναρξη της κρίσης» -γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit - «οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα.

Στις 5 Μαρτίου ο γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα (…) Στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν (…)
Μαζί με τον έλληνα ομόλογό του θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, θέατρο μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που ουδείς γνωρίζει στη Γερμανία.

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός πολίτης».

Δύο πράγματα δηλώνει ότι θα κάνει όταν πάει στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γερμανίας. «Θα κάνω μνεία στην ολέθρια γερμανική ιστορία. Το έκανα και σε άλλες χώρες, που επισκέφθηκα και θα δείξω ότι με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί». «Θα πω επίσης» προσθέτει ο Γκάουκ «ότι μου είναι δύσκολο να φανταστώ να απολύονται τόσοι άνθρωποι από το γερμανικό δημόσιο όσοι στην Ελλάδα». Σε όλα αυτά επιδεικνύει κατανόηση, επισημαίνει ο Γερμανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δεν κατανοεί είναι να επιρρίπτει κανείς στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για την εξαθλίωση.

Ο γερμανός δημοσιογράφος της Die Zeit επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι τόποι μαρτυρίου οι οποίοι στη Γερμανία έχουν περάσει απαρατήρητοι. Υπενθυμίζει επίσης ότι εκείνοι που έδωσαν το πρόσταγμα από την πρώτη ορεινή Μεραρχία Αλπινιστών "Εντελβάις" για την εκτέλεση 82 χωρικών στις Λυγκιάδες, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά, καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών» αναρωτιέται η εφημερίδα. «Στις σχολικά βιβλία ούτε καν αναφορά γίνεται. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ουδέποτε εκείνα που έγιναν στην Ελλάδα.
Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή (…)

Ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. 

Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου μήπως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα, θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. «Μόνο έτσι εξηγείται το λόγο που οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

(Die Zeit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ