Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η παραγωγή παπαρούνας στο Αφγανιστάν-η παραγωγή είχε πέσει στο μηδέν, την περίοδο των Ταλιμπάν!...

Αναμένεται έκρηξη της παραγωγής, όταν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα
Ο Yuri Fedotov (*), ο επικεφαλής του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDCP), των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε....
πως σήμερα το Αφγανιστάν παράγει ποσότητες- ρεκόρ παπαρούνας οπίου οι οποίες κατευθύνονται σε "αναδυόμενες" αγορές ηρωίνης. Αποτέλεσμα είναι να "πλημμυρίζουν" με το ναρκωτικό ΗΠΑ και Ευρώπη.


Σύμφωνα με τον Γιούρι Φεντότοφ στο Αφγανιστάν παράγεται το 80% του οπίου και της ηρωίνης της παγκόσμιας αγοράς και οι τελευταίες αναφορές της UNDCP "δυστυχώς, υπάρχει μια άνευπροηγουμένου αύξηση στην καλλιέργεια της παπαρούνας για την παραγωγή οπίου". Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με παπαρούνα, ξεπερνούν τα 200.000 εκτάρια.

Ουδέποτε στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί τόσο μεγάλη έκταση καλλιέργειας ακόμα και την εποχή που είχε χαρακτηρισθεί ως "κορύφωση της παραγωγής" την περίοδο 2007-2008.

Οι νέες αγορές, που προωθούνται τα παράγωγα της παπαρούνας του Αφγανιστάν, βρίσκονται εκτός από την Ευρώπη και πολλές αφρικανικές χώρες. Οι αρχές αφρικανικών χωρών ανακοινώνουν ότι αυξάνονται οι ποσότητες ηρωίνης που έχουν κατασχεθεί στην δυτική Αφρική καθώς και η κοκαΐνη που ακολουθεί υπερατλαντικό ταξίδι μέσω της Νότια αφρικής για την Ευρώπη, μέσω Δ. Αφρικής.

Γιούρι Φεντότοφ

Η τεράστια αύξηση της παραγωγής παπαρούνας στο Αφγανιστάν, σημειώνεται ενώ ακόμη βρίσκονται στην χώρα διεθνής στρατιωτική δύναμη. 

Η μόνη περίοδος που η παραγωγή είχε πέσει στο μηδέν, ήταν την περίοδο των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια της παπαρούνας "επί ποινή θανάτω".

Η περίοδος μετά την αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων, κρίνεται κρίσιμη για το μέλλον της χώρας όπου η καλλιέργεια παπαρούνας, αποτελεί τεράστιο οικονομικό πρόσοδο για την αφγανική παραοικονομία.

"Στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, και δεν αυξήσει τις προσπάθειες αντικατάσταση των καλλιεργειών αυτών , στην μεταβατική περίοδο, με την προσφορά εναλλακτικών καλλιεργειών, τότε αναμένεται και άλλη αύξηση της παραγωγής", υποστηρίζει ο Γιούρι Φεντότοφ.

Και για την επίτευξη της ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών, απαιτούνται δύο παράγοντες:

# Πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση να αναλάβει την υποχρέωση να διαλύσει τις παπαρουνοφυτείες και

# Οικονομική ενίσχυση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους καλλιεργητές να σπείρουν νέους σπόρους πραγματικών αγαθών. Και για την προώθηση λιπασμάτων.

Σε πρόσφατο ταξίδι του στο Αφγανιστάν, ο Φεντότοφ είπε ότι συναντήθηκε με καλλιεργητές παπαρούνας, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να αλλάξουν καλλιέργεια αν τύχουν οικονομικής ενίσχυσης. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί στην Κολομβία και την Ταϋλάνδη.
---
(*) Ο Γιούρι Φεντότοφ έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ