Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται “σιωπηρά” στο Κυπριακό, δηλώνει ο Τζον Κέρι

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σιωπηρά στο Κυπριακό, έκανε στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μιλώντας το Σάββατο στη συνδιάσκεψη για την ασφάλεια.

«Εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό. Δεν ακούτε όμως τίποτε γι’ αυτό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θέλοντας να δείξει ότι η αμερικανική διπλωματία κινείται σε πολλά μέτωπα.


Αργότερα την ίδια μέρα συναντήθηκε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Κυπριακό ήταν στα θέματα συζήτησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι και Νταβούτογλου «συζήτησαν το Κυπριακό και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Άλλα θέματα που συζήτησαν ήταν το Συριακό και η ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στο καθεστώς για να συμμορφωθεί με τη δέσμευση να μεταφέρει τα χημικά στο λιμάνι της Λατάκειας. Συμφώνησαν επίσης πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αύξηση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών προσπαθειών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την καθυστέρηση πρόσβασης στις αποστολές προς την πόλη Χομς κι άλλες πολιορκημένες περιοχές.

Συζήτησαν επίσης για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών της Γενεύης και τη σημασία τόσο το καθεστώς όσο κι η αντιπολίτευση να προσέλθουν στο τραπέζι δεσμευμένοι σε συζήτηση της εφαρμογής του ανακοινωθέντος της Γενεύης.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει από τον Κέρι η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, που επισκέπτεται την Αθήνα Δευτέρα και Τρίτη και τη Λευκωσία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας της.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο, ΚΥΠΕ-CNA

Photo: .S. Secretary of State John Kerry, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu, and their respective teams sit down for a bilateral meeting on the margins of the Munich Security Conference in Munich, Germany, on February 1, 2014. [State Department photo]

Read more: http://mignatiou.com/?p=20394#ixzz2sEapU8AE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ