Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Σε σύγκρουση ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας εξελίσσεται η σύνοδος για την Ουκρανία

Στο πλευρό της Ουκρανίας, «μιας χώρας που ανήκει στην Ευρώπη» τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μιλώντας στη συνάντηση που γίνεται στο Μόναχο με τα μέλη της ουκρανικής αντιπολίτευσης. 

Ο Σεργκέι Λαβρώβ δήλωσε...
“What does the inciting of street protests, which are growing increasingly violent, have to do with promoting democratic principles?” Lavrov said.
“Why do we not hear statements of condemnation toward those who seize government buildings, attack and burn police officers, and voice racist and anti-Semitic slogans? Why do senior European politicians de facto encourage such actions, while at home they swiftly and harshly act to stop any impingement on the letter of the law?Πηγή
 Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τάχθηκε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για μια δημοκρατική χώρα.
«Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα δημοκρατικό και ευρωπαίκό μέλλον, όσο στην Ουκρανία. Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών επιθυμούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ευημερούσα χώρα, θέλουν να συνδεθούν με εταίρους που αντιλαμβάνονται αυτές τις επιθυμίες» είπε ο Κέρι.
Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι «Ουκρανοί δεν επιθυμούν τη σύνδεση με μία και μόνο χώρα».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι «εδώ γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί μια επιλογή στην Ουκρανία» για να συνεχίσει:
«Τι σχέση έχει με τη δημοκρατία η υποκίνηση σε ταραχές; Γιατί δεν ακούμε κανέναν να καταγγέλλει και να καταδικάζει τις καταλήψεις κτιρίων, τις επιθέσεις στους αστυνομικούς, τη χρήση ρατσιστικών, ναζιστικών και αντι-σημιτικών συνθημάτων;»
Εν τω μεταξύ, αντιπολίτευση απέρριψε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.
«Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αρσένι Γιατσένιουκ σε συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Η κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει, ενώ για πρώτη φορά ο Στρατός κάλεσε τον πρόεδρο να λάβει μέτρα.

Έπειτα από δύο μήνες πολιτικής κρίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν να ληφθούν έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», αφού εξέτασαν τους σέρβερ που κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Λίγες ώρες αργότερα, η ανακοίνωση του Στρατού χαρακτηρίστηκε «απόπειρα εκφοβισμού» από τον Αρσένι Γιατσενγιούκ της αντιπολίτευσης.

Στην ΕΕ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί.

Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται από την Πέμπτη σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού», αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «διπλωματική» ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ