Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Οι Σαουδάραβες διαθέτουν κινεζικούς πυραύλους με ανοχή των ΗΠΑ-οι Σαουδάραβες είχαν τοποθετήσει στους πυραύλους πυρηνικές κεφαλές από το Πακιστάν

Η Σαουδική Αραβία είναι από καιρό ένας παρασκηνιακός παίκτης στο πυρηνικό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής, κυρίως με χρηματοδοτήσεις των πυρηνικών φιλοδοξιών του Πακιστάν και του Ιράκ (υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν), για την αντιμετώπιση της αύξησης της δύναμης του θανάσιμου εχθρού της στο πρόσωπο της Τεχεράνης.

Αλλά καθώς η Δύση και το Ιράν μετακινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία γύρω από την τεχνολογία των πυρηνικών, η μοναρχία στον Κόλπο φαίνεται έτοιμη να αποκαλύψει ένα νέο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου της - το οποίο έχει αναβαθμιστεί με την ανοχή της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με μια καλά τοποθετημένη πηγή πληροφοριών στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία αγόρασε το 2007 βαλλιστικούς πυραύλους την Κίνα, σε μια μέχρι τώρα μη καταγεγραμμένη συμφωνία που είχε την έγκριση της Ουάσιγκτον, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπειρογνωμόνες της CIA θα μπορούσαν να επαληθεύσουν ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο στερεών καυσίμων μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος DF-21 "East Wind" είναι μια βελτίωση σε σχέση με τον DF-3 που απέκτησαν οι Σαουδάραβες από την Κίνα το 1988, λένε οι ειδικοί, αν και οι γνώμες τους διαφέρουν για το είδος της αναβάθμισης.

Η νέα γενιά πυραύλων, γνωστή ως CSS-5 στο στρατιωτικό ιδίωμα του ΝΑΤΟ, έχει μικρότερο εύρος αλλά μεγαλύτερη ακρίβεια, καθιστώντας την πιο χρήσιμη κατά στόχων υψηλής αξίας στην Τεχεράνη, όπως τα προεδρικά παλάτια ή άλλα συγκροτήματα της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, αναφέρει ο Jeffrey Lewis, διευθυντής στο "James Martin Center for Nonproliferation Studies" στο "Monterey Institute of International Studies". Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν επίσης να τροφοδοτηθούν πολύ πιο γρήγορα.

Η ανακρίβεια των παλαιών DF-3 του καθιστούσε ακατάλληλους κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, ως αντίποινα για τους Scud του Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με το "Desert Warrior", τα απομνημονεύματα το 1996 από Σαουδάραβα πρίγκιπα Khaled bin Sultan, τότε διοικητής των Δυνάμεων Αεράμυνας του Ριάντ. Ο βασιλιάς Fahd αρνήθηκε να τους εξαπολύσει κατά του Ιράκ, επειδή το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μαζικοί θάνατοι αμάχων ενώ η αεροπορική εκστρατεία του συνασπισμού που διεξήχθη εναντίον του Ιράκ ήταν επαρκή αντίποινα.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε οι Σαουδάραβες ξεκίνησαν να ψάχνουν για κάτι καλύτερο. Στην Κίνα, κατά πάσα πιθανότητα το βρήκαν. Σε αντίθεση με το 1988, όπου ενοχλήθηκε η Ουάσινγκτον με την μυστική εξαγορά των DF-3, αυτή τη φορά η τακτική του Ριάντ ήταν διαφορετική. Και η CIA υποστρικτής τους.

Η CIA και αξιωματικοί της Σαουδικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας αναζήτησαν τους τρόπους και τα μέσα για την απόκτηση των νέων κινεζικών πυραύλων κατά τη διάρκεια μιας σειράς μυστικών συναντήσεων στο Λάνγκλει (Βιρτζίνια), έδρα της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας. Οι ρυθμίσεις ήταν τόσο ευαίσθητες ώστε η CIA οργάνωσε μια ειδική επιχείρηση για την πλήρη κάλυψη της υπόθεσης.

Εκτός από το τεχνικό προσωπικό, η επιχείρηση ήταν γνωστή μεταξύ λίγων αξιωματούχουν της CIA. Δύο ειδικοί της CIA ταξίδεψαν στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία, επιθεώρησαν τα κιβώτια με τους πυραύλους και επέστρεψαν ικανοποιημένοι ότι οι πύραυλοι δεν είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικά.

Σύμφωνα με το Newsweek που αποκαλύπτει τώρα την υπόθεση, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει γύρω από το θέμα, όπως και οι νυν και πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Οι αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκαν επίσης στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ωστόσο, οι αναφορές ότι οι Σαουδάραβες έχουν αναβαθμίσει το πυραυλικό τους οπλοστάσιο, δεν είναι νέες. Σύμφωνα με τον πρώην αναλυτή Jonathan Scherck σε θέματα της CIA, η Κίνα άρχισε να προμηθεύει την Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους με ικανότητα πυρηνικής μεταφοράς με την συγκεκαλυμμένη έγκριση της κυβέρνησης George W. Bush, το αργότερο το Δεκέμβριο του 2003.

Ο Kenneth Pollack, πρώην αξιωματούχος της CIA και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απορρίπτει το πυρηνικό σενάριο του Scherck, καθώς και τις πρόσφατες αναφορές από το BBC - επικαλούμενο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών - ότι οι Σαουδάραβες είχαν τοποθετήσει στους πυραύλους πυρηνικές κεφαλές από το Πακιστάν. «Ανοησίες και παραπληροφόρηση», τονίζει ο ίδιος στο Newsweek .
«Ακόμη και αν για την περίπτωση που η Σαουδική Αραβία έλαβε τα βλήματα DF-21, εκτός αν έχει λάβει επίσης πυρηνικές κεφαλές για τους πυραύλους, έχει πολύ μικρή σημασία για την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία», είπε ο Pollack στο Newsweek.
«Η Σαουδική Αραβία είχε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους από το 1980, και ο DF-21 έχει μικρότερη εμβέλεια από το CSS-2 που είχε αρχικά αγοραστεί. Μία συμβατική κεφαλή στο DF-21 θα είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει ζημιά που θα έχει στρατηγικό αντίκτυπο Ακόμη και αν οι Κινέζοι έχουν πουλήσει στος Σαουδάραβες κεφαλές "mod-4" για τον DF-21, που θεωρητικά μπορεί να ακρωτηριάσουν ένα αεροπλανοφόρο - οι Σαουδάραβες δεν διαθέτουν την τεχνολογία αισθητήρων για να εντοπίσουν ένα αεροπλανοφόρο, εκτός αν κάποιο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι Jebel Ali στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας».

«Έχει τα πλεονεκτήματά της, σίγουρα έχει τα πλεονεκτήματά της», λέει ο Lewis για τη συμφωνία των πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας , έστω και μόνο επειδή ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσαν να έχουν τροποποιηθεί από τους τεχνικούς της CIA ώστε να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. «Αλλά δεν ξέρω αν θα ήμουν Ιρανός εάν ένιωθα ριζικά διαφορετικά για τον DF-21 σε σχέση με τον DF-3 .... »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ