Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελβετία λέει basta στη Ευρώπη

Μαρία Καρχιλάκη

Η Ελβετία έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι, για παράδειγμα, μια χώρα ουδέτερη. Δεν παίρνει μέρος σε ένοπλη σύρραξη παρά μόνον αν της επιτεθούν. Μέλος του ΟΗΕ έγινε μόλις το 2002. Μέλος, όμως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι περιβάλλεται απ’ αυτήν κι είναι ο κυριότερος εμπορικός της εταίρος, ουδέποτε (κατα)δέχτηκε να γίνει. Είναι επίσης μια άμεση δημοκρατία. Γι αυτό και τα δημοψηφίσματα είναι πολύ συχνά στο πολιτικό της σύστημα.
Μ’ ένα τέτοιο δημοψήφισμα που λες, η Ελβετία απέρριψε το 2001 την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Χάρη σε διμερείς συνθήκες, ωστόσο, έχει στενές σχέσεις με την Κοινή Αγορά κι ακόμη πιο στενές από το 2005 και μετά με την ένταξή της στην Σένγκεν, δηλαδή τη συμφωνία-θεμέλιο για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Εννοείται πως η ένταξή της αυτή αποφασίστηκε με δημοψήφισμα, όπως με ακόμα ένα δημοψήφισμα εκείνη την ίδια χρονιά, οι Ελβετοί αποφάσισαν ν’ ανοίξουν την αγορά εργασίας τους στην ΕΕ.

Και τώρα, ειδικά σ’ αυτό το τελευταίο, δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, λένε basta. Μ’ ένα καινούργιο δημοψήφισμα, φυσικά.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ