Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Νέα απάτη 2,5 εκατ. από ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη

Νέα υπόθεση κακουργηματικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη. Άνω των 2,5 εκατ. το όφελος για τους εμπλεκόμενους.

Ολοκληρώθηκε πολύμηνη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση υπόθεσης κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητικής δωροδοκίας από Σωματείο-εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών (3) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της.
Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με:

- το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών

- τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας,δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

Έλεγχοι σε 150 ΜΚΟ

Καταιγιστικές είναι πλέον οι αποκαλύψεις από το μεγάλο οικονομικό φαγοπότι με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση με το όνομα «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» η οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 9 εκ. ευρώ.

«Φωτιές» έχει ανάψει ο διάλογος από τη Βουλή που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ από το Δεκέμβριο του 2003, ανάμεσα στη Λ. Κανέλλη, τον Αντ. Σκυλλάκο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος είχε υπερασπισθεί την ΜΚΟ του Τζεβελέκου (πρόεδρος ΜΚΟ).

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2003, διημείφθη στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο οποίος έχει ως εξής:

- Λ. Κανέλλη: «Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».

- Αντ. Σκυλλάκος: Επίσης θα αναφερθώ στην μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.

- Γ. Παπανδρέου: «Σ' ό,τι αφορά το ΜΚΟ, είναι ελληνικό και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.

Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».

Η απάντηση του Γ.Ελενόπουλου


Ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Κάποιοι σχολιαστές, παρά το ότι γνωρίζουν από το ρεπορτάζ στοιχεία της υπό συζήτηση υπόθεσης για μια ΜΚΟ και μάλιστα, τα γνωρίζουν από το ρεπορτάζ που οι ίδιοι κάνουν, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι τα αγνοούν και μαζί βεβαίως, συνεχίζουν να εκτίθενται.

Και επειδή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν για τους δικούς τους λόγους, ακριβώς γι' αυτό αποκρύπτουν συνειδητά την αλήθεια.

Ποιά είναι η αλήθεια; Η υπόθεση οδηγήθηκε σε διερεύνηση από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου»

Για προσπάθεια εμπλοκής του, «διά της πλαγίας» όπως αναφέρει, στην υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα στο θέμα επενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ενώ αρχικά είπε ότι «Είναι λυπηρό ότι εμπλέκονται -αν εμπλέκονται- υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Αν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να τεθούν σε αργία.», στη συνέχεια κάνοντας στροφή 180 μοιρών ξεκαθάρισε ότι δεν εννοούσε τον Γ. Παπανδρέου.

Έκπληκτος δηλώνει ο Άλεξ Ρόντος

Ο Κώστας Τζεβελέκος, πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί ενώ δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος οκτώ ακόμα ατόμων.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να υπέγραφε, για τα χρήματα που πηγαίνανε στην ΜΚΟ, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει έκπληκτος για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η πλούσια ζωή του Κ. Τζεβελέκου και το γραφείο του στη Βουλή
Με πανάκριβα αυτοκίνητα, με ιδιωτική φρουρά, με ακριβά πιστόλια και με σπίτια εκατομμυρίων ευρώ στη Ρόδο, βρέθηκε και συνελήφθη σε ειδική επιχείρηση της αστυνομίας ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ως επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» από το οποίο απέσπασε συνολικά ποσό της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Γραφείο στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή διατηρούσε ο δημοσιογράφος Κ. Τζεβελέκας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star είχε στην κατοχή του 3 κλειδωμένα συρτάρια με το περιεχόμενο τους να παραμένει άγνωστο καθώς χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση για να ανοιχτούν.

Στο «μικροσκόπιο» πάνω από 150 ΜΚΟ

Στόχος της δικαιοσύνης είναι να ερευνηθούν όλες οι ΜΚΟ που έχουν λάβει επιδοτήσεις πάνω από 70.000 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ