Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Hoyt Brian Yee στα Σκόπια

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας και πρώην Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Hoyt Brian Yee, πραγματοποιήθηκε χθες στην πΓΔΜ, όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών. Σκοπός της επίσκεψης του νέου ΑΝΥΠΕΞ των ΗΠΑ είναι «να γνωριστεί με την κρατική ηγεσία της χώρας και να εξετάσει τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα».

Ο κ. Hoyt Brian Yee πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη (27-28) στην πΓΔΜ προκειμένου να έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας, καθώς και με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων, αλλά και με εκπροσώπους ΜΜΕ και ΜΚΟ. Θέμα των συναντήσεων αυτών, όπως ανακοίνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, θα αποτελέσουν οι πολιτικές εξελίξεις, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΗΠΑ-πΓΔΜ, η περιφερειακή σταθερότητα, καθώς και η ευρώ-ατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβανόφ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικό Γραφείο της πΓΔΜ, στη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος Ιβάνοβ με τον νέο Αναπληρωτή Βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Hoyt Brian Yee αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη των διμερών σχέσεων καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ. Αναφορικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της πΓΔΜ, Ο Πρόεδρος Ιβάνοβ τόνισε πως η χώρα παραμένει απόλυτα αφοσιωμένη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και εξέφρασε προσδοκία για στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ πριν από την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Πρόεδρος Ιβάνοβ ανέφερε επίσης τα εξής στον Αμερικανό αξιωματούχο, σύμφωνα με το Ανακοινωθέν: «Υπάρχουν δύο τρόποι η Δημοκρατία της «Μακεδονίας» να λάβει τη θέση που της αξίζει στη Συμμαχία, προς όφελος όλης της περιοχής. Ο πρώτος είναι ο άνευ όρων σεβασμός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της ετυμηγορίας του ΔΔΧ. Ο δεύτερος είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το επιβεβλημένο ζήτημα, στο πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η διαδικασία. Για την απεμπλοκή των στρατηγικών μας στόχων είναι απαραίτητη η στήριξη και η ενασχόληση των ΗΠΑ».

Όσον αφορά ειδικά τις συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας, ο Πρόεδρος Ιβάνοβ υπογράμμισε ότι ο νότιος γείτονας συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα, να αποφεύγει επαφές και να μην σέβεται το πλαίσιο των συνομιλιών. Η μη τήρηση του πλαισίου στο οποίο διεξάγεται η διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη και ο μη σεβασμός της ετυμηγορίας του ΔΔΧ μάς απομακρύνουν από την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης. «Γι’ αυτό αναμένουμε από τους συμμάχους μας, πρωτίστως τις ΗΠΑ, στο όνομα του ευρύτερου συμφέροντος, να ζητήσουν λογική συμπεριφορά από την Ελλάδα», τόνισε στη συνάντηση ο Πρόεδρος Ιβάνοβ, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της πΓΔΜ, το οποία στη συνέχεια αναφέρεται εν τάχει και σε άλλα θέματα τη συνάντησης: την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της πΓΔΜ για εντατικοποίηση της στρατηγικής σύμπραξης με τις ΗΠΑ, την προσδοκία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνολικής διμερούς συνεργασίας, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Συνάντηση με τον υπεξ Ν. Πόποσκι

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, «ο ΥΠΕΞ Νίκολα Πόποσκι δέχθηκε σήμερα τον Αναπληρωτή Βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Hoyt Brian Yee (…). Στο πλαίσιο των επίκαιρων εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών εξελίξεων, ο Υπουργός Πόποσκι ενημέρωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του State Department για τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και δραστηριότητες της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» με στόχο την ένταξη του κράτους, το συντομότερο δυνατόν, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. (…) Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις επί αρκετών επίκαιρων ζητημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Hoyt Brian Yee εξέφρασε την αμετάβλητη και συνεπή αμερικανική θέση για στήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ‘Μακεδονίας’, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβριο 2014», υποστηρίζει το επίσημο Ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.
http://armynews.gr/?p=14368

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ