Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οι Δανοί Πράσινοι Αποχωρούν από την Κυβέρνηση Λόγω Πώλησης της Dong Energy στην Goldman Sachs

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Δανής Πρωθυπουργού Helle Thorning-Schmidt θα παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού παρά την απόφαση των Πρασίνων – Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα- να εγκαταλείψει τον συνασπισμό λόγω της απόκτησης από την Goldman Sachs, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της χώρας, της DONG Energy.
Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα επιβεβαίωσε την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου) ότι, παρόλο που η αρχηγός του Annette Vilhelmsen εγκαταλείπει την κυβέρνηση και παραιτείται ως αρχηγός του κόμματος- το κόμμα δε θα ρίξει την κυβέρνηση της Thorning-Schmidt.

Οι Πράσινοι αποτελούν μέρος της κυβέρνησης από τις εκλογές του 2011 μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

Το πράσινο-σοσιαλιστικό κόμμα αποτελούσε τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και εδώ και μήνες, ήταν δυσαρεστημένο με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης για περικοπές λιτότητας και για τα περιβαλλοντικά της σχέδια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs απέκτησε κοινό έλεγχο της δανικής κρατικής εταιρείας DONG Energy και αυτός ήταν ο λόγος που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Πράσινους. Την Πέμπτη, η πλειοψηφία των βουλευτών του Πράσινου κόμματος ψήφισαν κατά του σχεδίου που επέτρεπε στην Goldman Sachs να αγοράσει το 19% των μετοχών της DONG Energy αξίας 1.07δις €.

«Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα δεν ξέρει πώς να δράσει σαν υπεύθυνο κόμμα. Είναι ένα από τα πιο γελοία και ντροπιαστικά πράγματα που έχω βιώσει», είπε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Politiken.

Η Δανία θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ως μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον χώρες παγκοσμίως. Ήταν η πρώτη που εφήρμοσε περιβαλλοντικό νόμο το 1973 ενώ η αιολική ενέργεια σήμερα αντιστοιχεί στο 25% της ενεργειακής παροχής της.

EurActiv.gr
http://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ