Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Πεντάγωνο: «Οι ΗΠΑ χάνουν το στρατιωτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Κίνα»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Δημόσια παραδοχή περί αναβάθμισης της κινεζικής αμυντικής ισχύος από το αμερικανικό πεντάγωνο το οποίο κρούει το «κώδωνα του κινδύνου» στις ΗΠΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός των ΗΠΑ Άμυνας Frank Kendall,
μιλώντας στους εκπροσώπους της Αμυντικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι «η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι εγγυημένη. Και αυτό δεν αποτελεί ένα πρόβλημα του μέλλοντος, αλλά ένα πρόβλημα του παρόντος»!

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογικής υπεροχής του κινεζικού στρατού αποτελεί «μία πρωτόγνωρη πρόκληση για τις ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες», ιδίως στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Ο Frank Kendall, δήλωσε ότι
«οι επενδύσεις της Κίνας στον στρατιωτικό τομέα αυξάνονται ετησίως σε διψήφια ποσοστά, περίπου 10%. Παρ’ όλα αυτά ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το δικό μας, αλλά και οι στρατιωτικές δαπάνες για το προσωπικό είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας».
Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι μία από τις προβαλλόμενες προτεραιότητες της στρατηγικής των ΗΠΑ παράλληλα με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων ως άμεση απάντηση στην ανάπτυξη του στρατιωτικο- τεχνικού δυναμικού της Κίνας στην περιοχή.
«Ποτέ δεν έχω δει σε 40 χρόνια υπηρεσίας μια τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ του αιτήματός μας σχετικά με το απαιτούμενο ποσό του προϋπολογισμού μας και του τι τελικά μπορούμε να «πάρουμε από το Κογκρέσο», έχοντας μία οικονομική διαφορά της τάξεως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αγωνιζόμαστε με την αβεβαιότητα που προκαλείται για το ποιος τελικά είναι ο ικανός αριθμός δυνάμεων που μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά, μιας και σε μακροπρόθεσμη βάση χάνουμε χρόνο, ο οποίος όμως δεν επιστρέφει πίσω»  πρόσθεσε ο Kendall.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταδεικνύεται μια επίσημη «διαφωνία» του κογκρέσου με το Πεντάγωνο σχετικά με την χαμηλή χρηματοδότηση ανάπτυξης νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, καθώς και ότι ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι «σοβαρά περιορισμένος από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Την ίδια εκτίμηση για τις πραγματικές αμυντικές δαπάνες της Κίνας κάνουν και οι Ιάπωνες. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ναόκι Ακιγιάμα, διευθυντού της Ομάδας Ερευνών Εθνικής Ασφαλείας του Ιαπωνικού Κογκρέσου, «η στρατιωτική ισχύς της Κίνας αυξάνεται ταχύτατα και μπορεί να φτάσει αυτή των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην περιοχή της υψηλής τεχνολογίας και έχουμε λόγους να υποθέτουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι περίπου τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώνονται επισήμως».

Κατά σύμπτωση, η ίδια περίπου περίοδος ταυτίζεται με τις προβλέψεις του Πενταγώνου, σύμφωνα με τις οποίες το έτος 2020, που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην μελέτη, θα είναι το έτος των μεγάλων επιτευγμάτων της Κίνας, μεταξύ των οποίων η κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενεργείας ισχύος 30 gigawatt, η δημιουργία ενός καλώς εκπαιδευμένου και τεχνικώς άρτια καταρτισμένου σώματος αξιωματικών, η δημιουργία μίας κοινωνίας η οποία θα είναι προσανατολισμένη προς καινοτομίες και η πραγματοποίηση επανδρωμένης πτήσεως στην σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ