Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Οι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορετική αντίληψη σε θέματα προσωπικού απορρήτου»

«Δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς όσον αφορά την δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφοριών κάθε χώρας» ανέφερε ο Ντάνιελ Χάμιλτον, διευθυντής του «Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων» που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Χάμιλτον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΦτΑ τόνισε ότι οι Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών συνεργάζονται σε πολλούς τομείς αλλά υπάρχουν εξίσου αρκετοί τομείς στους οποίους λειτουργούν ανταγωνιστικά.
«Αυτή την περίοδο είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας η δραστηριότητα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στην Ευρώπη, ωστόσο είναι επίσης γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και η γερμανική, έχουν αναπτύξει αντίστοιχη δραστηριότητα στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο διευθυντής του «Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων».
Όσον αφορά τις καταγγελίες για παρακολούθηση, από την NSA, του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, ο κ. Χάμιλτον τονίζει ότι «το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν άξιζε τον κόπο η ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας», και προσθέτει ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων. Άξιζε μια τέτοια ενέργεια τα χρήματα και το δυναμικό που θα πρέπει να διατέθηκε την στιγμή που υπάρχουν άλλες χώρες που αποτελούν πιο συγκεκριμένη απειλή για τις ΗΠΑ».

Είναι γεγονός, ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετική αντίληψη σε θέματα προσωπικού απορρήτου αλλά και στο που βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ αυτών και θεμάτων ασφάλειας.
 «Για τους ευρωπαίους» τονίζει ο Ντάνιελ Χάμιλτον «το προσωπικό απόρρητο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και κατά συνέπεια μη διαπραγματεύσιμο. Αυτό είναι συνέπεια της ιστορικής διαδρομής των χωρών αυτών και των παραβιάσεων που έχει υποστεί η ιδιωτικότητα των πολιτών τους στο παρελθόν, από αυταρχικά καθεστώτα. Από την άλλη πλευρά στις ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η ζυγαριά έγειρε προς την ασφάλεια».
«Αυτό που δεν προβάλλουν αρκετά τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης» υποστηρίζει ο κ. Χάμιλτον «είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια στις ΗΠΑ έχει αλλάξει αυτή η αντίληψη. Υπάρχει πολύ κόσμος που αντιδρά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το Patriot Act και διερωτάται για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Επίσης, πολλά μέλη του Κογκρέσου που είχαν υπερψηφίσει τέτοιες πρωτοβουλίες τώρα ζητούν να προστεθούν πρόνοιες που να περιορίζουν την εφαρμογή τους. Δεν ξέρω πολλούς αμερικανούς που να πιστεύουν ότι έχουμε βρει ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και προσωπικού απορρήτου, όπως επίσης δεν ξέρω και πολλούς ευρωπαίους που να πιστεύουν κάτι αντίστοιχο. Το θέμα αυτό είναι σε μια συνεχή διαβούλευση», ανέφερε ο επικεφαλής του «Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων».

Ο Ντάνιελ Χάμιλτον επισημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιθυμούν να συνεχίσουν και να διευρύνουν την μεταξύ τους συνεργασία θα πρέπει να καθίσουν κάτω, να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση και να αποφασίσουν από κοινού πως θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες μεταξύ ασφάλειας και προσωπικού απορρήτου.

Ο διευθυντής του «Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων» εκτιμά ότι, σε αυτή την φάση, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την ΕΕ και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο πλαίσιο κανόνων, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και κάποιες νέες διαδικασίες στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την δραστηριότητα των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών.

Δημήτρης Μανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ