Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Το θέατρο της Σπάρτης ήταν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα; Και αυτό το μόλυναν οι ρωμιοχριστιανοί με βυζαντινά χαμαιτυπεία!...Η Μελέτη του Γουλιέλμου Ορεστίδη!...

Με διάμετρο 141 μέτρα και χωρητικότητα 17.000 θεατών -αντίστοιχη του θεάτρου του Διονύσου το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο της Σπάρτης υπήρχε ήδη από τον 2ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να επεκτείνεται έως τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η μελέτη που εκπόνησε το ΔΙΑΖΩΜΑ με την αρωγή του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική πρόταση μεθοδολογίας και εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου.
Μετά την εγκατάλειψή του, πιθανώς στα τέλη του 4ου αιώνα, αποτέλεσε πηγή οικοδομικού υλικού για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ώς τον 13ο αιώνα ο χώρος του κοίλου και της ορχήστρας καταλήφθηκε από βυζαντινό οικισμό, χωρίς, ευτυχώς, να χαθεί οριστικά η αρχική μορφή του μνημείου.

Η μελέτη του αρχιτέκτονα Γουλιέλμου Ορεστίδη και της διεπιστημονικής ομάδας του προβλέπει την αναστήλωση της ορχήστρας και πέντε σειρών ειδωλίων του κοίλου, μεταξύ των οποίων και ο πάγκος της προεδρίας με τα χαρακτηριστικά λεοντοπόδαρα. Ακόμα, θα συντηρηθούν και θα αναστηλωθούν οι υψηλής τέχνης, ογκώδεις αναλημματικοί τοίχοι, τόσο οι πλευρικοί, όσο και της παρόδου, με τη χρήση αυθεντικού και νέου υλικού.

 Έτσι επιτυγχάνεται η αποκατάσταση αφενός της γεωμετρίας του μνημείου και αφετέρου της λειτουργικότητάς του που, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 θεατές. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του μνημείου στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης έφερε στο φως πολύτιμα νέα στοιχεία για τη μορφολογία και κατασκευή του θεάτρου, όπως η ύπαρξη ενός τρίτου διαζώματος.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, η υλοποίηση της πρώτης φάσης -ή μέρους της πρώτης φάσης- του έργου σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2014 και να ολοκληρωθεί το 2015. Μακροπρόθεσμα, η αναστήλωση του θεάτρου είναι δυνατόν να συνεχιστεί, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση αρχαιολογικού υλικού από μελλοντικές ανασκαφές. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανάδειξη της κληρονομιάς της Σπάρτης, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης στην αρχαία Ακρόπολη ενώ, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των ανασκαφών στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.


Η παρουσίαση του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 4 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ