Διαπλοκή-πολιτικών,Μασώνων,Καρτέλ |
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΑΠΕ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τους διευθύνοντες των εταιρειών που συμμετείχαν στο καρτέλ του Γάλακτος για κακουργηματικές πράξεις εκβίασης των γαλακτοπαραγωγών. Ενώ η Πολιτεία «χαϊδεύει» τα καρτέλ και ο κ. Σαμαράς είναι τακτικός συνομιλητής τους, η Δικαιοσύνη κάνει αυτό που πρέπει.
Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ
Το υπάρχον νομικό πλαίσιο επιβάλει αστείες ποινικές ευθύνες σε όσους παραβιάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα (Ν3959/2011). Για παράδειγμα σε μια πολυεθνική που θα κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της επί σειρά ετών αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παράνομα κέρδη, οι ποινικές ευθύνες είναι απλά ένα χρηματικό πρόστιμο, το οποίο με τους συχνούς νόμους περί αποσυμφόρησης των φυλακών και των δικαστηρίων, παραγράφεται συστηματικά (υπό όρους).
Και αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγάλες εταιρείες είναι «φιλικά προσκείμενες» στις εκάστοτε Κυβερνήσεις.
Όμως η παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού (πχ κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή εναρμονισμένη πρακτική) σημαίνει ότι αυτή προήλθε από προσωπικές ενέργειες των στελεχών των εταιρειών για εκβιασμό των μικρών επιχειρήσεων, για παράδειγμα «βγάλε το προϊόν του ανταγωνιστή αλλιώς θα σου αυξήσω τις τιμές στο δικό μου που έχει μερίδιο αγοράς 80%».
Η Δικαιοσύνη «συνέλαβε» μια άλλη διάσταση του εγκλήματος, διάσταση που μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε περίπτωση που οι πολυεθνικές και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις εκβιάζουν προμηθευτές τους ή στήνουν καρτέλ.
Για παράδειγμα στην υπόθεση του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, την οποία γνωρίζω προσωπικά, τα μέλη του καρτέλ, δια των νομίμων εκπροσώπων τους αλλά και δια των διευθυντικών τους στελεχών, εκβίαζαν συστηματικά τα βιβλιοπωλεία καταχρώμενα την συλλογική δεσπόζουσα θέση τους. Οι εκβιασμοί ήταν οικονομικού χαρακτήρα και στηριζόντουσαν στην σχέση εξάρτησης των βιβλιοπωλείων με τους χονδρέμπορους. Για παράδειγμα τους πίεζαν να αγοράζουν μόνο από αυτούς (και όχι από άλλους χονδρέμπορους εκτός καρτέλ) και σε περίπτωση άρνησης το αντίτιμο ήταν οικονομική ζημία (δεν είχαν επιλογή). Η τους ανάγκαζαν να προκαταβάλουν επιταγές εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά) 9-10 μήνες πριν την αγορά των προϊόντων. Όποιος δεν έδινε επιταγές καταστρεφόταν οικονομικά.
Οι εκβιασμοί ήταν στυγνοί.
Εντός των επομένων ημερών με προσωπική μου αναφορά θα ενημερώσω τον Εισαγγελέα Διαφθοράς για την συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει ακριβώς παρόμοια συστατικά με την υπόθεση του γάλακτος. Και πραγματικά ελπίζω να ανοίξουν τα στόματα και για άλλες υποθέσεις, ελπίζοντας πραγματικά να μην εμποδιστεί η Δικαιοσύνη στο έργο της.
Σχόλιο Διαγγελέα: Επειδή δεν έχουμε καμμία εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, λόγω ότι οι περισσότεροι εισαγγελείς και δικαστές ανήκουν σε ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ!... Και σε κάποιες από αυτές θα είναι μαζί με κάποιους από τα ΚΑΡΤΕΛ και πολιτικούς, δεν ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη! ...... Με αυτήν την πραγματικότητα κρατάμε μικρό κάλαθι!....
Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)
Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΕΕΑ
Τηλ. 2105232621
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Για κακούργημα θα απολογηθούν στελέχη βιομηχανιών για το «καρτέλ του γάλακτος»
Για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, καλεί ο Ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς, σε απολογία στελέχη έξι μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών για το αποκαλούμενο «καρτέλ του γάλακτος».
Οι κλήσεις του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα αφορούν το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, που έχει απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση της απειλής βλάβης της επιχείρησης του παραγωγού και εστάλησαν σε συνολικά δέκα πρόσωπα, υπεύθυνους των επίμαχων εταιριών την περίοδο 2004-2006.
Ενώπιον του ανακριτή καλούνται να λογοδοτήσουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι και εκτελεστικά στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ και ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ.
Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής για το λεγόμενο «καρτέλ του γάλακτος» αναφέρεται ότι οι εν λόγω γαλακτοβιομηχανίες φέρονται να ασκούσαν την επίμαχη περίοδο πιέσεις σε παραγωγούς γάλακτος ώστε να πωλούν σε χαμηλές τιμές. Φέρονται επίσης να απειλούσαν τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν συμμορφώνονταν στις απαιτήσεις τους δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν το γάλα τους γιατί θα αποκλείονταν από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες παραγωγών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι είχαν υποχρεωθεί να πωλούν γάλα με προκαθορισμένο πλαφόν τιμής.
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται ενώ οι εταιρείες προβάλλουν την θέση ότι οι ενέργειες τους ήταν στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και επομένως είχαν ελεύθερη πολιτική στις προμήθειες πρώτων υλών.
Πηγή: AMΠE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!