Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να συλληφθούν μερικές δεκάδες άτομα, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκαν. Ωστόσο η δημόσια δραστηριότητα στο Κίεβο, την οποία η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να την περιορίσει, απειλεί να μετατραπεί σε πολιτική κρίση που θα αγκαλιάσει ολόκληρη τη χώρα.
Οι αντίπαλοι του προέδρου Βίκτορα Γιανουκόβιτς τον έχουν ήδη κατηγορήσει για υπερβολική βία κατά των συγκεντρωμένων. Ο ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα» (είναι οι οπαδοί της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο) Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε τη δημιουργία «επιτελείου εθνικής αντίστασης» και την προετοιμασία της πανουκρανικής πολιτικής απεργίας – προφανώς με στόχο να προκαλέσει πρόωρες τόσο κοινοβουλευτικές όσο και προεδρικές εκλογές.
  Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA

Όπως σημειώνει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Κυρίλλ Τανάγιεφ, η ουκρανική αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την όξυνση προκειμένου να προσποριστεί κέρδη:

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ημερήσια διάταξη της ουκρανικής πολιτικής θα επικεντρωθεί γύρω από τις προεδρικές εκλογές (2015 σημ. σύνταξης). Συνεπώς, οι συγκρούσεις και οι πολιτικές δυσαρέσκειες θα είναι μόνιμες. Συνδέονται με το γεγονός ότι αυτοί που μετέχουν στην πολιτική διαδικασία θα πρέπει να κινητοποιήσουν το εκλογικό τους σώμα.
  Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA
Στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής της «Ανατολικής εταιρικής σχέσης» στο Βίλνιους από τα χείλη υψηλά ιστάμενων ευρωπαίων αξιωματούχων ακούστηκαν ξεκάθαροι υπαινιγμοί για αλλαγή εξουσίας στο Κίεβο. Έτσι, το βασικό όπλο των Ουκρανών «οπαδών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» - είναι η υποστήριξη που έχουν από την ίδια την ευρωατλαντική κοινότητα. Από τη θέση που θα λάβουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, θα εξαρτηθεί άμεσα η επιτυχία της σημερινής αντιπολιτευτικής δραστηριότητας, ισχυρίζεται ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Βλασόφ:

Υποστήριξαν την ουκρανική αντιπολίτευση η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, πολλά εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσουν οι στυλοβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Γαλλία. Οι αμερικανοί μάλλον θα κρατήσουν τις αποστάσεις τους, η Ουάσιγκτον όμως θα έχει άμεση επαφή με την ουκρανική αντιπολίτευση.
  Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA
Σε αυτή την κατάσταση η Δύση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μια ακόμη «πολιτική κρίση» στην Ουκρανία για τα δικά της συμφέροντα, ενώ ο βασικός στόχος της ουκρανικής εξουσίας είναι να μην επιτρέψει άλλη μία «επανάσταση των δρόμων», υπογράμμισε Βλασόφ:

Οι πιο ριζοσπάστες πολιτικοί στη Δύση ουσιαστικά ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση για να ρίξουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου της Ουκρανίας. Το «ΕυρωΜεϊντάν» είναι απλά ένα μέρος αυτού του σχεδίου. Είναι άλλο ζήτημα το κατά πόσο η ηγεσία της Ουκρανίας θα έχει την κατάλληλη ευελιξία για να αντισταθεί στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας.
  Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA
Οι εκπρόσωποι της ουκρανικής αντιπολίτευσης αρνούνται να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ουκρανία ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο για καθαρά χρησιμοθηρικούς σκοπούς – είναι απλά μια μεγάλη αγορά, ο έλεγχος της οποίας, όπως νομίζουν οι Βρυξέλλες, θα τους επιτρέψει να μεταγγίσουν φρέσκο αίμα στη χειμαζόμενη οικονομία της Ε.Ε.
 *Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της συντάκτη.